mąki, którą rzadko widać w zwykłych sklepach, a szkoda bo jest bardzo smaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :) Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 10 ml oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie
pyszne zdrowościNadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. *przepis Siaśki na 6-8 gofrów* Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków
Fiolka w kuchniczasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już
Aga w kuchnidowolnym smaku Przygotowanie: Postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy galaretka będzie już na wpół stężała, mikujsemy ją na najwyższych obrotach. Całość możemy przyozdobić owocami, bitą śmietaną czy frużeliną, ale nie jest to konieczne. Voila! :) Smacznego, wszystkie serduszkowatego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakubanalnie prosty, na taką pogodę idealny :) Przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy, która lubi czasem poeksperymentować w kuchni tak jak ja :) Składniki: 300 ml śmietanki 30 %, 1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej , 150 g bezy truskawkowej, 1,5 łyżeczki cukru pudru. Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę kruszymy i połowę wysypujemy na spód tortownicy (o średnicy 16 cm). Ubijamy
Aga w kuchnizagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeProsty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często
https:KKuchniaMniampiekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym (bez nastawiania temperatury) około 25 minut Szukasz inspiracji
tost z dżememśniadanie gotowe. Pudding można zjeść też na drugie śniadanie czy podwieczorek. Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia owoce do podania (na zdjęciu frużelina) Składniki: Wieczorem w szklance / miseczce wymieszać jogurt z nasionami. Wstawić do lodówki. Rano wyjąć, dodać na wierzch owoce (świeże lub ze słoika) i podawać
Sto kolorów kuchniSkoro niedawno powstała frużelina , musiałam zrobić też gofry. Chciałam, aby było nieco zdrowsze i dlatego zrobiłam je z mąki orkiszowej. Skorzystałam z przepisu Abcdieta od kuchni . Gofry wyszyły przepyszne, ale miałam problemy z wyciąganiem ich z gofrownicy. Musiałam naprawdę dobrze ją smarować za każdym razem. Składniki (na ok 10 sztuk): 1 1/2 szklanki
Sto kolorów kuchniplacuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego
Rozpustne gotowanieczym powoli dodajemy do nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia. Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Smacznego
w mojej kuchniUwielbiam owocowe frużeliny. Można jej jeść od razu po przygotowaniu jako owocowy kisiel lub zamknąć w słoiku... będzie jak złoto zimową porą. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką :) Składniki: (na 4 słoiki po 400g) 1kg truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców
Pyry na Gazstopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną jagodową (przepis już wkrótce
Pyry na Gaz