Aromatyczna, z nutą wanilii i cytryny - skoncentrowany smak lata, przechowywany w słoiczku na zimę! Do zrobienia frużeliny natchnęła mnie Marzenka z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Z racji iż staram się ograniczać wykorzystanie cukru w mojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną . Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny . Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej(...)wanilii . Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny
Grunt to przepis!Moich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany
Pora coś zjeśćjagodami Deser z kaszki z owocami jagodowymi Pianka z owocami Koktajl jogurtowy z jagodami Koktajl jagodowo-bananowy z melisą Dżem jagodowo-jabłkowy Frużelina sado-laso Pomysł na borówki amerykańskie Tartaletki z borówkami i kremem waniliowym Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami
Smaczna Pyzadelikatne i trzeba uważać żeby nie przytłoczyły ich inne składniki. Owoce leśne, nawet jeśli zbierzemy ich niedużo, można dodać do innych, takich z sadu, i przygotować pachnący dżem albo frużelinę . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaniż 30%, a w tym wypadku ma to ogromne znaczenie) 2 świeże jaja ze sprawdzonego źródła (najlepiej dość duże) 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka szczyptę soli konfiturę lub frużelinę wiśniową (200-250 g powinno wystarczyć) Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub w rondelku na małym ogniu, uważając przy tym, by jej nie przypalić) i odstawiamy
Ratunku obiadjesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki w pełni, to błyskawicznie powstała pyszna konfiturka. Rewelacyjna w smaku, jej zapach
Smaczne Zdrowehibiskusa, na który przepis znajdziecie tutaj. Jagód mrożonych mam całe lodówkę, muszę je zacząć wykorzystywać. Ostatnio przygotowywałam pysznego skubańca również z jagodami. W tym roku zrobię również ponownie pyszną frużelinę jagodową , gdyż został mi tylko jeden słoiczek. Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami jest warta polecenia, Piotrek się nią zajadał ze smakiem. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 100 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstraganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę , konfiturę oraz część zamroziłam w całości. Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas! Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa
Pora coś zjeśćpodpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek . Nie dawałam na wierzch śmietany, gdyż chciałam je zabrać na wynos, a wtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty(...)soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć
Fabryka pomysłów