frużelina - 703 przepisów (strona:34/47)

babeczki melbowe z frużeliną 146

serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem.  Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gofry (przepis II) 163

oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują każdemu, w końcu to ponadczasowy deser dla małych i dużych łasuchów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuchy z twarogiem 167

następnie pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.  Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja podać z frużeliną jagodową

Amatorka kuchenna
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11076

olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną

Monia miesza i gotuje
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy 152

cena za kilogram była naprawdę niska – odpowiednio 1,8 zł i 2 zł za kilogram. Obkupiłam się nieźle, ale w transporcie musiał pomóc mi Mąż. Z brzoskwiń powstała frużelina, a większość pomidorów zasuszyłam i zalałam oliwą. Pozostało pytanie Czytaj dalej... Artykuł Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Naleśniki jęczmienne z oliwkowo-pomidorowym serkiem z nerkowców 214

mąki, którą rzadko widać w zwykłych sklepach, a szkoda bo jest bardzo smaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :)  Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 10 ml oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie

pyszne zdrowości
Smak wakacji. Pokusa owczarka pohalańskiego. Gofry 183

Nadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. *przepis Siaśki na 6-8 gofrów*  Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków

Fiolka w kuchni
Konfitura z brzoskwiń 259

czasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już

Aga w kuchni
Superszybki mus-galaretka dla walentynkowych spóźnialskich 156

dowolnym smaku Przygotowanie: Postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy galaretka będzie już na wpół stężała, mikujsemy ją na najwyższych obrotach. Całość możemy przyozdobić owocami, bitą śmietaną czy frużeliną, ale nie jest to konieczne. Voila! :) Smacznego, wszystkie serduszkowatego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tort lodowy z wiśniami 180

banalnie prosty, na taką pogodę idealny :) Przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy, która lubi czasem poeksperymentować w kuchni tak jak ja :) Składniki: 300 ml śmietanki 30 %, 1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej , 150 g bezy truskawkowej, 1,5 łyżeczki cukru pudru. Przygotowanie:  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę kruszymy i połowę wysypujemy na spód tortownicy (o średnicy 16 cm). Ubijamy

Aga w kuchni
Frużelina wiśniowa 223

zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Frużelina jagodowa 223

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny dodatek do ciast i deserów. Idealnie sprawdza się do gofrów :) Frużelina przygotowana bez dodatku żelatyny. SKŁADNIKI: 400g jagód 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Opłukane pod bieżącą wodą jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem. Smażyć na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Starając się nie mieszać zbyt często

https:KKuchniaMniam
Sernik w słoiku 198

piekarniku do ostygnięcia, przełóż do lodówki na kilka godzin, tak aby się schodził, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym (bez nastawiania temperatury) około 25 minut Szukasz inspiracji

tost z dżemem
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. 131

placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego

Rozpustne gotowanie