frużelina - 703 przepisów (strona:34/47)

tort z monster high 103

Córci. Tym razem tort zrobiłam na specjalne zamówienie dla pewnej wyjątkowej panienki. Wytyczne były taki: tort owocowy, prostokątny, z monster high. Upiekłam więc sprawdzony wielokrotnie już biszkopt z malinową frużeliną i kremem z mascarpone - robiłam go już wiele razy, zawsze wszystkim smakuje:) Do dekoracji przygotowałam masę cukrową , barwioną na różowy i czarny kolor. Gotowy tort pokryłam za pomocą pędzelka srebrnym

6niebo
Frużelina z całymi truskawkami na zimę babci Basi 174

razu do truskawek wsypałam cukier i rozmieszałam . Nie wiedząc co mam zrobić z tym fantem zaczęłam podgrzewać i w efekcie końcowym uzyskałam gęsty sos z całymi truskawkami – taką frużelinę, bo truskawki nie rozgotowały się jak do konfitury. Podaję przepis , który jest taki prawie sam jak na konfiturę , tylko, że smażymy krócej i w efekcie końcowym ma inny ciemniejszy kolor

Pysznosci Babci Basi
Frużelina truskawkowa 128

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :)  Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny

MamaOskarka
Sernik jogurtowy pieczony z wiśniami 129

Przepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2 kg jogurtu greckiego 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu waniliowego 6 jajek MASA WIŚNIOWA 800 g wydrylowanych wiśni około

Kuchnia bezglutenowa
Odmładzający i uodparniający sok z aronii 374

następnego dnia (wtedy garnek włóż na noc do lodówki).  Przecedź sok z owocami przez gęste sitko, ale owoców nie wyrzucaj (jeśli chcesz, możesz zrobić z nich domową frużelinę ). Zagotuj sam sok i gorący wlej do wyparzonych słoików lub butelek, może przydać się lejek. Kładź je odwrócone wieczkiem i przykryj ściereczką. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Aronię używamy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
tort z lalą. Elsa z Frozen 163

razem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy. W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą

6niebo
Rolada bezowa z jeżynami 156

wykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami. Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis  tutaj ) i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek   240 g drobnego cukru   choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Frużelina truskawkowa 132

Sezon truskawkowy w pełni i to dopiero pierwsza z propozycji truskawkowych. Frużelina to owoce w żelu, można ją zajadać gdy jest jeszcze lekko ciepła lub tak jak my schłodzoną w lodówce z bitą śmietaną. Słodkość zależy od ilości cukru i słodkości truskawek. Przy tej deser był niesamowicie słodki. Przepis znalazłam  tutaj . 500 gram truskawek 2/3 szklanki cukru

Czerwony Gupik
Naleśniki ryżowe 139

tych na mące pszennej. Po przepis sięgnęłam na bloga  Filozofia Smaku  i okazał się bardzo trafiony. Te naleśniki można jeść na słodko z dżemem lub  frużeliną  albo na słono z pomidorem czy kurczakiem. Proporcje na 6 naleśników o średnicy ok. 30 cm. 100 gram mąki ryżowej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki oleju Mleko wymieszać

Czerwony Gupik
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 111

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód

Kolorowy Przepisownik
Czereśnie w cieście drożdżowym 134

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Co roku, dzięki uprzejmości brata - mam nadmiar czereśni. Frużelina, marmolada, dżem, ciasto, do mrożenia - wszystko to przerabiam... Ale odkąd przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata. Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę! Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja

Di gotuje
MUFFINKI SERNIKOWE Z OWOCAMI 142

Składniki na ciasto : 100 g margaryny 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 156

chyba każdy; ja dopiero niedawno spróbowałam go po raz pierwszy. Sięgnęłam po przepis Marian Keyes z jej Saved by cake ; oczywiście, z lekkim twistem. Do pysznej samej w sobie frużeliny truskawkowej dodajemy odrobinę czarnego pieprzu; dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 131

Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować ok. 5-7 minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
domowa frużelina truskawkowa 342

składniki: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych ok. 55 g cukru (mniej lub więcej w zależności od słodkości owoców) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia