focaccia - 444 przepisów (strona:6/30)

Focaccia z mięsem i serem 110

Focaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie... Więcej The post Focaccia

Magiczny Garnek
Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą 219

Chrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza... Artykuł Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Focaccia 132

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbić i zagnieść ponownie. Podzielić na kilka części, każdą z nich dłońmi rozpłaszczać na grubość 1-2 cm. (Można przygotować grubsze ciasto, wtedy focaccia będzie bardziej wyrośnięta.) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ponownie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie w cieście palcem zrobić dziurki. Całość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Focaccia z suszonymi pomidorami 166

niektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako(...)rodzaju chlebka.  Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską i ziołami, na którą znajdziecie przepis poniżej, jak i pulchnych, z pomidorami koktajlowymi, oliwkami czy figami.  Można ją jeść ciepłą i zimną.  Moją wersję (z suszonymi pomidorami i tymiankiem) obficie skropiłam zakupionym na Frymarku olejem rydzowym.  Połączenie smakowe ... Nie do opisania! Symfonia smaków

Garniec Magalie
Focaccia ze szparagami i ziołami 103

jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu. Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania(...)Focaccia ze szparagami i ziołami Focaccia ze szparagami i ziołami Proporcje na blachę o wymiarach:  32 x 32 cm Czas przygotowania:  9 godzin Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów 2-3 rzodkiewki pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z pomidorami 82

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem oliwek, pomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście(...)również przepisy na pizzę   Ciasto na pizzę Pizza bianca z białym sosem  Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą   Focaccia z pomidorami Składniki: 150ml wody 280g mąki (dałam typ 650) 5g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy dodatki: pomidory koktajlowe, oliwki, cebula, zioła (oregano, cząber, rozmaryn), oliwa

Obiad gotowy
Foccacia obraz 83

Widzieliście nowy trend w pieczeniu focaccia? Tworzy się na niej wyjątkowe, oryginalne warzywne obrazy. Ja też postanowiłam stworzyć swoje własne dzieło, mimo że zmysłu artystycznego u mnie za grosz, ale w internecie można znaleźć mnóstwo przepięknych kompozycji i na nich się wzorować lub zrobić obraz na miarę “co ci akurat w duszy gra”. Przepis na samo ciasto znalazłam(...)tutaj . A jeśli szukacie inspiracji na taką focaccie to szukajcie pod hasłami focaccia art czy focaccia garden. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Focaccia 172

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 67

Focaccia  to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię

Tajemnice Smaku
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 137

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak samo pyszna na ciepło jak i po wystygnięciu. Uwielbiam ją jeść  z oliwą truflową lub mieszanką octu balsamicznego z oliwą, solą i rozmarynem.  Focaccię można upiec w wersji podstawowej z solą(...)oraz samo pieczenie. Rezultat - na swojej stronie Marta poleca piec przez 15-20 minut. Ja w piekarniku trzymałam prawie 30 minut czekając aż ciasto zarumieni się i zbrązowieje. Niepotrzebnie, focaccia wyszła trochę za twarda, szczególnie na brzegach. Pomimo to focaccia jest pyszna i nadal miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Nie bójcie się dodać więcej soli i koniecznie

Pora na pora i pomidora
Focaccia z czosnkiem i ziołami 90

tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej 750, klasyczna(...)wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla foccacii. Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 h do 24 h. Moja focaccia wyrastała 6 h, ale najlepsze efekty otrzymasz po 12 h. Dlatego warto zrobić ten proces przez noc a pieczenie focacci rano. Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury

nietylkopasta.pl
Szybka focaccia z ciasta bez drożdży, z chipsami 101

drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci(...)wlej w nie jogurt. Wymieszaj dobrze łyżką i szybko i krótko zagnieć rękami. Chodzi tylko o to, żeby mąka wchłonęła wilgoć. Uważaj – zbyt długie zagniatanie sprawi, że focaccia będzie twarda. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm – na prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Zawiń ciasto na wałek

Niedzielny kucharz
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 109

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia

Moje Małe Czarowanie
Focaccia 108

Focaccia to włoskie pieczywo, przypomina spód od pizzy. Można je dowolnie kształtować, najczęściej w okrągłej lub prostokątnej płaskiej formie z rozmarynem, grubą solą, ziołami, piórkami cebuli lub posiekanych oliwek. Występuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam(...)chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać! Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00 3/4 szklanki ciepłej wody + 2 łyżki 25 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy płaska łyżeczka cukru spora szczypta soli do posypania kminek, gruboziarnista sól, świeże gałązki rozmarynu PRZYGOTOWANIE: 3/4 szklanki ciepłej wody łączymy w misce

Zasmakuj Kuchni
Focaccia z suszonymi pomidorami 136

cieście i ułożyć pokrojone suszone pomidory. Posypań rozmarynem. Foccacie zapiekać w temepraturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepłą z dobrej jakości oliwą z oliwek. Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE