focaccia - 444 przepisów (strona:3/30)

Foccacia z manchego i bazylią 136

Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski...A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla . Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam(...)mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce

codojedzenia
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 74

focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut(...)Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy: Focaccia ze szparagami Schacciatta, czyli focaccia z winogronami Bazyliowa focaccia Focaccia z suszonymi pomidorami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Focaccia z oliwkami Stecca, czyli włoskie chlebki Stecca, chlebki z pomidorami i cukinią         Focaccia z oliwkami i rozmarynem Proporcje na blachę

Kulinarne przygody Gatity
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 135

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 138

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 157

SKŁADNIKI Focaccia 300 g m ą ki orkiszowej razowej 200 g m ą ki pszennej chlebowej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Dodatki 1 czerwona cebula 1 cukinia 100 g wędzonego łososia  **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina di farro integrale(...)które grillujemy na patelni. Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine. **** PREPARAZIONE Per preparare la focaccia, iniziate a setacciate la farina di farro e la farina 0 in una ciotola. In un'altra ciotola f ate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua

La grande e la piccola cuoca
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 171

Focaccia z winogronami, tzw. "schiacciata con l'uva", we Florencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą  cukru i oleju extravergine d'oliva.   Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez(...)winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva. Focaccie z winogronami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczona focaccia powinna być ładnie złocista.  Przepis powstał przy współpracy z portalem  Kobiece porady **** PREPARAZIONE Iniziate a preparare l'impasto della focaccia

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico) 124

obiecałam Wam  swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :) SKŁADNIKI  Focaccia 300 g m ą ki pszennej   180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej) 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody(...)łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI   Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva Ulteriore

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 144

Focaccia, włoski chlebek, idealny na piknik dla całej rodziny. Niesamowicie puszysta, delikatna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach.  "Kropk ą  nad i" focacci jest masło z czosnkiem i rozmarynem,  które nadaje jej charakteru, intensywnego smaku oraz aromatu.   Smacznego! SKŁADNIKI Focaccia 500 g m ą ki typu 0 30 g oliwy extravergine d'oliva(...)łyżeczka miodu 1 łyżeczka rozmarynu drobno posiekanego 2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 g  masła 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu drobno posiekanego **** INGREDIENTI Focaccia 500 g di farina tipo 0 30 g di olio extravergine d'oliva 12 g di lievito di birra fresco 280-320 ml di acqua tiepida 1 cucchiaino di miele

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 83

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia(...)poukładać czosnek w plasterkach. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia. Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).   Focaccia jest wspaniała w towarzystwie oliwy, oliwek, dobrej włoskiej wędliny. Możesz ją podgrzać następnego dnia w tosterze. Oj .. rozmarzyłam się ; ) Smacznego! Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

Kuchnia na wzgórzu
Focaccia 167

dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel , uczestniczki Masterchef. Nie, nie dlatego wybrałam ten przepis, ale po prostu focaccia z niego jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu(...)powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu

Mieszam w Garnku
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 155

morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą  przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy  od wczesnego rana do późnego wieczora .  C hrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a.  Aby focaccia przypominała(...)kupion ą  w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia  dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu obowiązkowo oregano, które nadaje focacci charakteru, intensywnego smaku, aromatu, stanowi przysłowiową "kropk

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z suszonymi pomidorami 115

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Puszysta i pachnąca ziołami, najlepiej smakuje na ciepło. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! W mojej kuchni gościła już focaccia z oliwkami (przepis znajdziesz tutaj), focaccia z brokułami i papryką, ale to focaccia z suszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem(...)kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć na przepisy na makaron z tofu lub zapiekanki na bagietce). […] Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami 92

oliwy do maczania. Byćmoże wybrałam nie to miejsce ale szczerze mówiąc w ogóle tamten, mój pierwszy i jedyny jak dotąd pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie... A czym jest focaccia? To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin. W zależności(...)regionu focaccia może być bez żadnych dodatków, z rozmarynem i solą albo pulchna z wmieszanymi oliwkami i szuszonymi pomidorami lub masą innych odatków :) W ostatni weekend postanowiłam zmierzyć się z tematem i tak powstała sezonowa focaccia ze szpinakiem, kwiatami bratka zebranymi z balkonu i dmuchawcami z cebulowych krążków. Podążając za przepisem znalezionym w internetowych przestrzeniach, pominęłam nocne wyrastanie, jednak efekt

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Najprostsza focaccia bez zagniatania 169

pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy(...)focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia wywodzi się od słowa focus , które po łacinie znaczy

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 81

pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy(...)focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia wywodzi się od słowa focus , które po łacinie znaczy

Niedzielny kucharz
Focaccia z polędwiczką 136

Włoskie pieczywo Focaccia to włoskie pieczywo podawane jako przystawka przed daniem głównym. My bardzo lubimy ją jadać na zmianę z pizzą. Pizza to również włoskie danie, ale to bardziej traktowane jest jako danie główne. Focaccia z minimum składników świetnie smakuje z oliwą z oliwek. Odrywamy kawałek pieczywa i maczamy ją w oliwie - niebo! Focaccia z polędwiczką borową smakowała świetnie również(...)plasterki stała się wybornym chipsem na mojej przystawce. Inne pomysły na przystawki: Grissini Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Puszysty placek drożdżowy z cebulą i szynką Mini calzone Focaccia z polędwiczką - składniki: Ciasto: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Dodatki: polędwiczka borowa Bastion Smaku   pokrojona w cienkie plastry

MamaOskarka
Focaccia z pomidorkami i szparagami 134

lubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy(...)Focaccie możemy jeść i na ciepło i na zimno, jak kto lubi. U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy ją na grillu. Focaccia z pomidorkami i szparagami to trochę taki mój wymysł na upchanie szparagów. Miałam na nie ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się

Mieszam w Garnku
Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami 160

Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: ciasto: 250g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g letniej wody 1 łyżka oliwy pół łyżki soli dodatki: garść świeżych ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi 4 łyżki oliwy(...)mały ziemniak (najlepiej odmiana z czerwoną skórką) sól gruboziarnista (zwykła też może być)   Thermomix przpisy. Focaccia z oiwą, ziołami i ziemniakami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na ok. 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Dodajemy mąkę, oliwę i sól/ Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Ciasto przekładamy

Themo przepisy
Dania z piekarnika 149

Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem i oregano Jajka zapiekane z ciecierzycą

Moja smaczna kuchnia
Co zamiast fast food – menu na tydzień 127

podroby były bardzo cenione (bo to pyszne i zdrowe jedzenie), a dzisiaj są zupełnie pomijane. Dlatego zastanawiamy się jak dać im drugie, kulinarne życie. Efektem naszych rozważań jest m.in. focaccia z kaszanką autorstwa Eugeniusza. Jeśli macie ochotę na taki polsko-włoski miks – zachęcamy do przetestowania. Nam to danie bardzo zasmakowało i na pewno będziemy do niego wracać. Prosimy(...)kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Czwartek – Focaccia z kaszanką Piątek – Zupa brokułowa z migdałami i grzanką Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch-trzech dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie

Niedzielny kucharz
Sylwester 2017 250

tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Chrupiące grzanki z ogórkiem jogurtem i czarnuszką Sałatka z kolorowymi pomidorkami i czarnymi oliwkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem i oregano Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską

Moja smaczna kuchnia
Śniadanie do szkoły 302

ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z pomidorami i oliwkami 126

Focaccia z pomidorami i oliwkami Zacznijmy może od tego, czym w ogóle jest focaccia . Nie będę Wam tutaj przytaczał nudnej definicji. Chciałem to zrobić, ale usnąłem podczas pisania… Była nudna. Dla mnie focaccia to po prostu drożdżówka, w której zamiast borówek, truskawek czy malin, znajdziemy pomidory i oliwki. Oczywiście oliwki, jak i pomidory można zastąpić innymi składnikami. Świetnie sprawdzą(...)będzie to, czego oczekujemy. Do tego ciasta obowiązkowa jest mąka glutenowa. Bez znaczenia czy będzie to orkiszowa, czy pszenna – ma być jasna, a nie pełnoziarnista. Tak przygotowana focaccia z pomidorami i oliwkami , to świetna sprawa podczas imprez. Pokrójcie na mniejsze kawałki, polejcie wina do kieliszków i spędźcie miło czas ze znajomymi lub ukochaną osobą… Jeśli nie macie

Blendman
Focaccia z suszonymi pomidorami 118

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu lub oliwek smakuje wspaniale. Takie pieczywo jest bardzo łatwe do przygotowania, z podanych składników wychodzą 2 placki, każdy zajmują środek blaszki z piekarnika. W moim wypieku są dodane suszone pomidory i rozmaryn, ale focaccia(...)gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem. Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie

Kuchcik gotuje