Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej . Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi
Basia w kuchniświeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3 sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe(...)godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post(...)Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla(...)podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia domowej focacci. Post Focaccia pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFocaccia "chodziła" za mną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa! Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania
Moja smaczna kuchniaDziś zrobimy sobie wegetariańską kanapkę ,bardzo zdrową i sytą, gdyż użyjemy zamiast bułki czegoś innego.Tradycyjną focaccię rodem z Genui. FOCACCIA ALLA GENOVESE TUTAJ Ten przpis został zmodyfikowany odpowiednio, gdyż dodałam do ciasta mieszankę ziaren od Ziarenkowo Słoneczne Pola. I z tymi ziarnami ją upiekłam. Odjęłam grubej soli po wierzchu i rozmarynu nie dałam. Nadziałam ją wędliną(...)zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana z soi niemodyfikowanej genetycznie. Najpierw musisz zrobić focaccie wg.przepisu wyżej. Warto, gdyż mały kawałek jest sycący i taka focaccia może poleżeć bardzo długo, najlepiej zawinięta w ściereczke kuchenną. Do nadziania naszej focacci użyłam wędlina sojowa Polsoja z suszonymi śliwkami sałata lodowa marchewka oliwki bazylia Przekrój focaccię na pół
Z Kuchni Do Kuchnimorza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria . Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej) tutejsza oliwa z oliwek(...)przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia alla genovese . I te dzis bede robila. W szkle TERMISIL , dla odmiany … Bedziemy potrzebowali 1 kg mąki 300g pokruszonych drożdży 3 szklanki ciepłej
Z Kuchni Do KuchniFocaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka Rozczyn
prawdziwe jedzenieFocaccia z czarnuszką i majerankiem Składniki: ( na dwie keksówki ) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy 1/2 opakowania przyprawy do chleba po staropolsku z majerankiem i czarnuszką, Kamis 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy rozkruszone
Moja smaczna kuchniaKeto focaccia ze szparagami i pomidorkami Kuchnia włoska – nr 1 na świecie…? No i wzięło mnie na kuchnię włoską . Miałam właśnie zamiar napisać, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni, który jednak – ze względu na rodzaj stosowanej diety – nie jest przeze mnie szeroko stosowany… Ale chyba bym skłamała… Po głębszym zastanowieniu dochodzę bowiem do wniosku, że nie jestem w stanie(...)względu na liczne z nią spotkania, walory zdrowotne, prostotę i dostęp do świeżych produktów. Jednak równie mocno lubię smaki azjatyckie i różne inne, których dokładnego pochodzenia nawet nie znam… Focaccia lniana ze szparagami i pomidorkami Wspomnienia kulinarne wiecznie żywe Włochy to jednak mekka smakoszy. Tam naprawdę można dobrze zjeść! Każdy region ma swój lokalny koloryt, który odbija się mocno
Modern Cave GirlWariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego
Apetyczna babeczkaŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
BullioMiałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc
KreatywnePinySkładniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja
KreatywnePinyA dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów. Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g
Anioły w kuchniSkładniki: 25 g drożdży 400 ml wody 4 szklanki mąki ok. 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do
Czerwień i błękitDobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka
w kuchni i w ogrodzieDobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka
prawdziwe jedzenie