Clafoutis z czereśniami 132Ciasto zakalec – ale taki, który smakuje pysznie! Clafoutis to ciasto, które przypomina konsystencją naleśniki. Jest bardzo proste, lekkie letnie i pyszne. Po upieczeniu ma być
Flymetothespoon
Gołąbki w pomidorowym sosie curry 139Podkręcaliście kiedyś gołąbki? Zobaczcie jak łatwo można dodać im nieco azjatyckiego smaku – moim zdaniem są znacznie smaczniejsze niż klasyczne! Wystarczył dodatek czerwonej pasty curry i mleczka
Flymetothespoon
Sentiero del viandante – szlak nad jeziorem Como 111Jezioro Como to jedno z moich ulubionych miejsc we Włoszech, w tym roku wróciłam tam już drugi raz. 4 lata temu zwiedzałam je pod kątem miast
Flymetothespoon
Sushi ze szparagami i łososiem – domowe futomaki 123Sushi zawsze kusi! Próbowaliście już robić je w domu? To wcale nie jest trudne, a już 18.06 obchodzimy Dzień Sushi, więc warto spróbować! Na gifie, który
Flymetothespoon
Risotto ze szparagami i bobem 120Risotto to zawsze dobry pomysł na obiad – niewiele przy nim roboty, zawsze pyszne i niezastąpione. To risotto ze szparagami i bobem to sezonowe, zielone cudo
Flymetothespoon
Placuszki ze szparagami i serem kozim 129Proste śniadanie albo przekąska czyli placuszki ze szparagami i serem kozim. Zrobicie je bez miksera, wystarczy łyżka, nóż i patelnia! Jeżeli macie więcej czasu podajcie je
Flymetothespoon
Apulia – co zobaczyć i zjeść 119Apuglia, z włoskiego Puglia – region w południowych Włoszech, który zachwyca urokiem rozrzuconych, maleńskich miasteczek. Większość z nich znajduje się na wybrzeżu, ale kilka równie zachwycających
Flymetothespoon
Wege burger z jackfruitem 119Jackfruit to azjatycki owoc, zwany również chlebowcem – jest fantastyczny, bo po poszarpaniu i przyprawieniu jego wnętrza smakuje lepiej niż szarpana świnka! Mam dzisiaj dla Was przepis
Flymetothespoon
Przepisy z rabarbarem – co zrobić z rabarbaru? 112Maj to zdecydowanie idealny pod kątem kulinarnym miesiąc! Mamy w końcu cudowne szparagi (o tym co z nich zrobić poczytacie tutaj) no i rabarbar! Uznałam, że
Flymetothespoon
Hummus z czarnym czosnkiem i szparagami 112Jedliście kiedyś czarny czosnek? To czosnek ekologiczny, długo fermentowany w pełni naturalnie. Jego smak zmienia się całkowicie! Ma słodko – kwaśny posmak i nie wywołuje oddechu odstraszającego
Flymetothespoon
Prosta fritatta ze szparagami i kozim serem 125Do przygotowania tego śniadania potrzebujesz około 20 minut, z czego 14 możesz poświęcić na picie porannej kawy. Prawda, że brzmi dobrze? Ta prosta fritatta ze szparagami
Flymetothespoon
Fit pleśniak 137nieco dłuższej przerwie zapraszam na kolejne słodkości, tym razem znane i lubiane ciasto pleśniak, ale w wersji bardziej fit. Zrobione z mąką orkiszową i kukurydzianą, ale można też zrobić je w wersji całkiem bezglutenowej i użyć np. mąki gryczanej. Ciasto robiłam w małej formie, więc jeśli chcemy, żeby było większe to polecam podwoić ilość składników. Składniki
Healthy food explorer
Tagine z wołowiny i ciecierzycy 105Tagine (tadżin) z wołowiny i ciecierzycy to przepyszny, niezwykle aromatyczny, jednogarnkowy obiad prosto z Maroka. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, przyprawy idealnie się uzupełniają i
Na-talerzu.pl
Noodle ze szparagami i tofu 114Proste noodle ze szparagami i tofu to pomysł na szybki, pyszny, azjatyczny obiad. Proponuję dodać do nich grzyby shitake, ale jeżeli ich nie dostaniesz, to boczniaki
Flymetothespoon