filet z ryby - 2315 przepisów (strona:31/155)

dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 183

Składniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny

W Mojej Kuchni Lubię
Rybne risotto 272

Pomysł na rybę :) Składniki 1 filet z flądry (ok. 45 dkg) 20 dkg ryżu 200g cukinii 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz ostra mieszanka … Czytaj dalej Rybne risotto

czarrna od kuchni
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 195

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 229

Pyszny, dietetyczny obiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia  sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól

Chocolate Muffin Blog
ŁOSOŚ Z PIECA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I TYMIANKIEM 173

braku czasu na dłuższe stanie przy garach, na stół wjechał dzisiaj Łosoś z pieca. Pyszne i soczyste mięsko z nutą tymianku. Mniam... SKŁADNIKI: 250 g świeżego łososia (filet) przyprawa do ryby masełko ziołowe (przepis znajdziesz  tutaj ) kilka gałązek świeżego tymianku A jak to zrobić: Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą do ryby. Na wierzchu

Kuchnia w opałach
Dorsz z purée marchewkowo - ziemniaczanym 177

zdrowych rybich kwasach tłuszczowych stłumionymi  masą niezdrowego tłuszczu ze smażenia jak również o smaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki :Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół

Mechanik w kuchni
Śródziemnomorska zupa rybna Julii Child 224

Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam do zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 216

innymi świeżymi ziołami. Smacznego!  *Jest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy

Symfonia Smaków
Kotlety z dorsza 174

Kotlety robi się bardzo szybko. Składniki: ok. 1 kg filetów z dorsza (u mnie mrożone) pęczek szczypiorku cebula 2 jajka sól, pieprz przyprawa do ryb sucha bułka (np. kajzerka) bułka tarta Wykonanie: Filety rozmrozić, wypłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Do ryby dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę i lekko podsmażoną cebulę, namoczoną, a następnie dobrze odciśniętą

Pasja Smaku
Filet z dorsza na dwie panierki 189

rozgrzany olej. Smaż około 3-4 minuty z jednej strony i 2-3 z drugiej.Pozostałe jajko, jeżeli Ci zostało wlej do smażącej się ryby po przewróceniu na drugą stronę.Pozostałe dwa filety, również przekrój i tym razem najpierw zanurz w jajku, po czym obtocz w bułce i na patelnię z rozgrzanym olejem.Smaż około 3-4 minuty

Pasje Jolki
Łosoś pod chrupiącą skorupką 165

jest ulubiona moja ryba, można ją przyrządzać na różne sposoby. Filet łososia umyć, wysuszyć, usunąć skórę. Doprawić solą, białym pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą

Kuchnia Pokoleń
Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką 177

filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości. Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne. Składniki 700 g filetów z leszcza 400 g fasolki szparagowej 500 g brukselki 400 g śmietany

O kuchni z uczuciem
Grillowany filet z łososia w włoskiej kapuście. 181

Grilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą(...)ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, obgotować  około 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć  na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Ryba duszona w sosie pomidorowym 233

jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście. Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp. Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów  z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)szklanki wody sól  pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (nie przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać

O kuchni z uczuciem
Gravlax z łososia 294

będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”. Składniki:  2 filety z łososia 1,5 kg 1/3 szklanki soli morskiej 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka pieprzu cytrynowego Kamis świeży koperek(...)filetów. Obsypujemy skórę fileta mieszanką i układamy filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypujemy składnikami marynaty i przykrywamy drugim filetem skórą ku górze, obsypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, przygniatamy na całej długości rybę czymś ciężkim. Wstawiamy naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki, ściągamy folię, odsączamy płyn, odwracamy filety, ponownie przykrywamy folią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miruna na parze 367

aluminiowa 1. Filety umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Najlepiej pozostawić na całą noc w lodówce, aby ryba dobrze "przeszła" przyprawami. 2. Następnie z folii aluminiowej oderwać 2 prostokątne kawałki. Na folię (błyszczącą stroną na wierzch) nałożyć przyprawioną rybę, skropić sokiem z cytryny.  Przygotowaną rybę zawinąć w folię (dosyć szczelnie, aby soki z ryby

Ugotować
Śródziemnomorska zupa rybna 210

zupa rybna. Ten przepis mam ze starej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb  ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby.    Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia                    - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego        (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów

mojewypiekiinietylko