filet z ryby - 2315 przepisów (strona:38/155)

Smażona ryba w zalewie 202

przepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię.  Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta  do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa

Mama Gotuje
Dorsz zapiekany w jarzynach 199

ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii.Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie.SKŁADNIKI:- filet z dorsza – 2 szt- marchew(...)pęczek- olej do smażenia – 5 łyżek- sól- pieprz + e. przyprawa do rybSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C. Przygotowujemy filet z dorsza( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb – ja to robię!  ). Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce ( na grubych oczkach ).Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy

Ostra na Słodko
Mintaj w śmietanie z groszkiem 148

Składniki: filet z Mintaja 2 łyżki śmietany groszek mrożony natka pietruszki koperek Przygotowanie: Natkę i koperek posiekać. Groszek podgotować z 2 min. Mintaja pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę i koperek. Mintaja doprawić solą i pieprzem, położyć na śmietanie i dusić z 2-3 min. Groszek odcedzić dodać do ryby. Wymieszać i na końcu

Gaździnka warzy
Pasta z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów 203

Składniki: 250 g fileta z flądry lub dorsza 2 papryki 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby sól, pieprz czarne oliwki kilka listków bazylii Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec(...)papryki oraz czosnku. Ostudzić. W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty. Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Bezglutenowe kotleciki rybne 184

Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej. Składniki: ·        filet z mintaja (bez ości) ·        chrupki kukurydziane bezglutenowe ·        jajko ·        sól, pieprz, kurkuma, majeranek ·        olej do smażenia Należy(...)papierowym ręczniku. I jeszcze kilka uwag:  Mrożony filet z mintaja smażymy bez uprzedniego rozmrażania. Rybę przed przyrządzeniem można skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku. Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa

prawdziwe jedzenie
Mintaj w pikantnym cieście 140

Składniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2 szklanki mleka Wykonanie: Rybę doprawiamy solą Z mąki, jajka i mleka przygotowujemy gęste ciasto. Doprawiamy solą i chili. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron

IMPRESJA SMAKU
Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii! 145

Polskę do Starego Sącza, żebym go mogła przyrządzić w cytrynowym vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby

Apetyczna babeczka
Ryba po grecku 195

po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.    Składniki:   - filet z dorsza – ok. 1 kg- sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania(...)cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody  Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby z obu stron na rumiano. W międzyczasie na tarce jarzynowej trzemy seler, marchew i pietruszkę. Cebule kroimy

mojewypiekiinietylko
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 255

dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała(...)cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie:  Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut/160 st.C. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju

Pasja Smaku
Pieczony dorsz z warzywami 243

Dzisiaj na stole królował filet z dorsza pod kołderką z warzyw. Pychota! Dobra ryba nigdy nie jest zła, i chyba nie da się jej zepsuć w żaden sposób ;) Do tego to danie robi się w mniej niż pół godziny! A więc oto mój tercet idealny: dorsz, papryka i cukinia.   Składniki: 1 filet z dorsza 1/2 małej cukini(...)umyj warzywa i je pokrój: paprykę w paski, cukinię w grubą kostkę. Filet w zależności od wielkości może pozostać w całości lub można przeciąć go na pół. W naczyniu żaroodpornym ułóż rybkę, na nią wysyp pokrojone warzywa. Całość posyp przyprawami. Jeśli chcesz, możesz wetrzeć je w rybę (ja wole gdy to warzywa są bardziej doprawione). Teraz wystarczy już tylko

Jak gotować i nie zwariować
Chrupiące filety z mintaja 202

Składniki :6 kostek filetów z mintaja2 jajkaMąkaSok z cytrynySól, pieprz, kurkuma, gałązka rozmarynuOlej do

prawdziwe jedzenie
Ryba po japońsku 173

smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy na 3-4 części. Z obu stron solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, najlepiej w jakimś garnuszku, bo będziemy smażyć na głębokim tłuszczu. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyciągamy

Kuchnia co dnia
GULASZ RYBNY 155

SKŁADNIKI :  500 g fileta z dorsza lub inna ryba 100 g małży  sól, pieprz ziołowy do smaku 2 jajka 4 łyżki mąki  1/4 szklanka wody olej do smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej

Kulinarne Fantazje Marioli
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 211

przetrzeć przez sito.Pstrąg: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem(...)chipsy będą chrupkie.Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki.Zwycięzcy konkursu - Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia:Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią według przepisu laureautów w mojej wersji:A to wersja finalistów konkursu

Poezja smaku
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 186

dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem.Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch

Oryginalny smak