filet z łososia - 937 przepisów (strona:45/63)

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 188

smaż mieszając przez około 30 sekund. Zdejmij patelnię z ognia i zabierz się za łososia. Rozgrzej patelnię grillową, najlepiej bez żadnego tłuszczu. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 5 minut, obróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż przestanie być surowy w środku. Wyjmij łososia z patelni i dokończ sos. Połóż patelnię

karmelowy
ZUPA BOUILLABAISSE 213

określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część(...)daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki, i chwilę

Smaczne Zdrowe
Zupa ryżowa z dorszem 124

smaczna zupa na dużej ilości warzyw, z ryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy.Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler

Kraina Miodem Płynąca
Chowder czyli zupa rybna z małżami 145

zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży  600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr

Smakowity Blog Kulinarny
Szczawik 132

cienkie, będziemy układać jeden filet na drugim. Filet posypujemy tartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni grillowej, ale nasza nie działa

les mirabelles
Okoń morski w pesto z cytryną 104

Bardzo smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby, pobudzał naze kubki smakowe. Koniecznie musicie wypróbować mój

To co kocham
Kotlety z łososia 130

Łosoś.. pyszna ryba. Bardzo często kupuję filet, by coś potem z niego zrobić dla rodzinki. Sama jeszcze nie wiem co to będzie. Natchnienie przychodzi wieczorem lub gdy przekroczę prób kuchni ;-) Tym razem postawiłam na kotleciki a'la mielone. I to był super pomysł. Od razu założyłam, że kotlety zjemy na dwa posiłki. Za pierwszym razem

AniaGotuje.pl
Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 160

wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam! Składniki: 4 filety z halibuta 4 łyżki oleju 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Wykonanie: włączyć piekarnik, nastawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 811

będzie smakować dorosłym gościom, którzy uwielbiają śledzie. Bo śledzie się lubi albo nienawidzi. Polecam też przepis na tatar ze śledzia z żurawiną lub Tatar z łososia SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 podwójne filety śledziowe lub zwykłe solone 1 plaster melona 1 mały ogórek koperek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego (u mnie domowy) łyżka cytrynowej rozmarynówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba pod panade 141

chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę.   Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek

Ostra na Słodko
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 161

wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać z czosnkową bagietką. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
R... Ryba po grecku! 399

moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się(...)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie

Kitchens Alphabet
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 196

można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 4-5 łyżek sosu sojowego(...)Mojo Verde Canario Składniki: 4 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie: Filety rybne oczyść z łusek i ości, pokrój na 4 cm kawałki, skrop sosem sojowym Kikkoman Less Salt i sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Batata obierz, pokrój

SzczyptaSmaQ
Gniazda rybne 255

mogą zagościć na naszym wigilijnym stole. Przepis z zagranicznej strony. Składniki; farsz; mleko -1/2 litra ser żółty -100 g cebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg  ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez sól i pieprz olej do formy koperek - 0,5 pęczka Dodatkowo; bułka paryska -1 szt Przygotowanie; Rybę pokroić bardzo drobno. Cebulę

Kuchnia Danusi
Ryba pieczona pod ziołową kruszonką - czarniak 199

Ryba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2     Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2-3 kromki czerstwego pieczywa, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki natki pietruszki, 6 suszonych pomidorów, 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 cytryna, sól i pieprz. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem

SzczyptaSmaQ