filet z łososia - 937 przepisów (strona:37/63)

Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem 136

sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu  pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę

Szefowa kuchni
Kasza jaglana z dynią, batatem i łososiem 109

migdały w płatkach łyżka oliwy z oliwek  1 gruszka  świeży rozmaryn kiełki jarmużu  przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, mielona kolendra  Jagody goji namocz w wodzie. Łososia dopraw solą i pieprzem, grilluj po 2 minuty z każdej strony. Kaszę jaglaną ugotuj al dente. Batata, gruszkę i dynię pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę(...)warzywa do miękkości. Dodaj gruszkę i smaż danie kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę, namoczone jagody goji i dopraw ponownie całość do smaku. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę filet z łososia. Podaj porcję dania na talerzu posypaną czarnym sezamem lub innymi pestkami razem z kiełkami jarmużu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 217

dzikim ryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć spędzicie o wiele mniej czasu w kuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą! Składniki: ( Dwie porcje ) 30 dag fileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado(...)łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku Jak wykonać ?  Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.  Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple

Wanilia i Kardamon
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem 205

prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem) 400 g śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat   Przygotowanie kulebiaka z łososiem:   Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia(...)Całość przełożyć do miski. Wymieszać z ugotowanym ryżem i posiekaną 1/2 pęczka natki pietruszki. 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Filety z łososia umyć, osuszyć (jeśli na skórze są łuski należy zdrapać je nożem) . Włożyć do rondla, zalać szklanką mleka. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i gotować

Moja Delicja
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 193

gotowany na parze z puree z zielonego groszku. (pomysł na puree z groszku oraz imbirową marchewkę zaczerpnięty od Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka plasterków z cytryny(...)posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Kaszę jaglaną zalej

Moja Mama Gotuje
Łosoś w galarecie z warzywami 246

liści kolendry. Wszystko otoczone klarowną galaretką warzywno – łososiową z wyraźną, kwaskową nutą cytryny. Warto przygotować taką rybę w małych foremkach, wtedy każdy ma swoją porcję. ok 300g fileta z łososia ok 100g groszku zielonego 2 marchewki 10 cm pora 1 korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego

https:KKuchniaMniam
Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem 156

Makaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się oryginalne i wyjątkowe. Po prostu pyszne ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Makarony uwielbiam w różnej postaci… Zapiekane, w zupach i te z sosami… Dlatego też przygotowałam właśnie(...)niecodzienny obiad. Proste do przygotowania, smakowite, idealne dla zabieganych. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 300 g makaronu „Lubella” (muszelki morskie) filet z łososia ze skórą (300 g) 1/2 średniej cukinii 250 g śmietany kremówki 30% 150 g słodkiej śmietany 12% lub 18% 1 ząbek czosnku 0,10 g szafranu 1 łyżka

Oryginalny smak
Pieczony łosoś w sosie teryaki 128

Potrzebne składniki:  1 f ilet z łososia    1/3 opakowania tofu  1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa  garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody  2 łyżki  jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka(...)miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut.  Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę

Łycha smaków
łosoś w słodko-kwaśnym sosie paprykowym 201

papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry   2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby, pokroić na cztery części 20g posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 1 duże jajko rozbełtane 200ml cieplej wody mąka do obtoczenia ryby,   Wykonanie

w mojej kuchni
Zupa ziemniaczana z łososiem 144

Por myjemy i  kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy

Kredowe Menu
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 109

ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.SKŁADNIKI60 dkg filetu z łososialitr buliony rybnego (może być bulion z samych jarzyn)3 łyżki octu(...)spód wylewam cienką warstwę bulionu. Na nie układam połówki jajeczek i ponownie zalewam warstwą buliony - odstawiam w zimne miejsce aby całość nico stężała. Następnie układam ugotowany filet z łososia i zalewam kolejną warstwą bulionu ponownie odstawiając aby trochę stężał. Do musu z awokado i chrzanu dodaje  łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała

Magiczna kuchnia Darii
Risotto z łososiem 152

ryżu arborio -1 szklanka białego wytrawnego wina  -2 średnie pory (tylko biała cześć)  -1 szklanka groszku (może być mrożony)  -1 litr bulionu (gorącego) -300g filetów z łososia  -1 pęczek pietruszki  -100g tartego parmezanu -sok z połowy cytryny -1 łyżka masełka ziołowego (lub zwykłego masła) -sól i pieprz  -łyżka oleju do smażenia Wykonanie

Smakuj życie!
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 232

Fishmonger’s Cookbook” 60 min 15 min (czekanie) 12,70 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ miska łyżka garnek piekarnik forma do pieczenia Składniki Koszt filet z łososia lub pstrąga/szczupaka [200g] 8 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40zł mąka – 3 łyżki [40g] 0,10 zł jajko – 1 szt. 0,40 zł śmietana(...)przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal mają sporo małych ości, więc można zastąpić go mniej ościstym łososiem. Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta

Nerds Kitchen
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 139

szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz: 200-300 g świeżego filetu z łososia 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 2 czubate łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 dymka (z dużą cebulką i szczypiorem) 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej Bonduelle(...)minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 12-13 minut. Przygotowujemy nadzienie: Filet z łososia myjemy, osuszamy, solimy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, zostawiając trochę do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulkę kroimy w cienkie plastry wraz ze szczypiorem

Poezja smaku
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 202

groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)stopni C. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty o średnicy 25 cm , dno i boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Podpiecz tartę przez 12-15 minut w piekarniku. NADZIENIE: Filet z łososia obierz ze skóry (wyciągnij ewentualne ości) i pokrój w kostkę 2,5 x 2,5 cm. W niewielkim garnuszku zagotuj mleko razem z solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Słodko-Słony Świat Ilony