filet z łososia - 937 przepisów (strona:53/63)

DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 189

jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia(...)samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne,  - domowa przyprawa typu vegeta

Wypisz Wymaluj
Pstrąg łososiowy pod pierzynką z dodatkiem oleju rzepakowego. 232

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: (na 3-4 osoby) 800 g fileta z pstrąga łososiowatego   200 ml śmietany 18%   200 g kremowego serka typu Philadelphia 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) 2 łyżki chrzanu tartego garść posiekanego koperku 2 ząbki(...)koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła prowansalskie. Przygotowaną pastę równomiernie rozprowadzamy na chlebie przykrywającym rybę. Tak przygotowanego pstrąga wstawiamy na godzinę do lodówki.  Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem), pieczemy około 40 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Symfonia smakowa
Tilapia na szpinaku 205

łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym(...)inne moje przepisy na ryby: 1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym. przepis TU 2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym  przepis TU 3. Spaghetti z łososiem przepis TU Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 153

Niezwykle proste,szybkie ,zdrowe i bardzo smaczne danie z udzialem lososia.Jesli lubicie tajskie klimaty to danie jest dla Was idealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 175

warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia.  Choć kuchnia skandynawska nie jest jakoś specjalnie znana, to właśnie tu znajduje się najlepsza restauracja na świecie, czyli Noma . Najlepsza zdaniem brytyjskiego magazynu Restaurant . Zdaniem przewodnika Michelin nie zasłużyła jeszcze(...)lekko pikantnej sałatce z buraków. Żałuję, że w Warszawie jest tylko jeden lokal, który inspiruje się kuchnią skandynawską. Pozostaje mi zgłębianie książek, magazynów i internetu. Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek

W kuchni wieczorem
Trójmiasto po trosze - Sopot 173

flądra oraz witlinek bałtycki. O ile flądrę raczej wszędzie dostaniemy w knajpach, tak ta drugą rybę niekoniecznie. Obie ryby naprawdę przyzwoite, dobrze wysmażone. Sam witlinek to ciekawa ryba - jego filety są dość zwarte i solidne, mięsiste przez co z przyjemnością aplikuje się takie danie do pyszczka.  Bar Przystań - nikt nie mówił, że tam jest obsługa jak w restauracji(...)stronę molo. Niby człowiek po posiłku ale i tak oczy widzą jedzenie a mózg podpowiada "idź tam, idź tam". Małe sklepiki z wędzonymi rybami - od węgorza, po pstrąga, łososia, halibuta czy dorsza. Moją uwagę przykuło jednak coś innego - paprykarz z łososia. Takie małe cudeńko kosztowało zaledwie piątaka. Coś naprawdę rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio

Right Behind The Kitchen
Kolorowy makaron z kurczakiem 213

Kolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango 194

curry, jak u mnie, krewetkami, chili con carne... wedle życzenia, lub zawijamy w nie to, z czym zwykle robimy kanapkę do pracy, czy szkoły - ser, sałata, twarożek, szynka, czy łosoś. Spróbujcie sami i zobaczcie jakie to proste! Składniki:  150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 180-200 ml wrzątku 50 g masła 1 płaska łyżeczka soli szczypta sody(...)chwilę podgrzać na patelni by znowu zmiękły. Swoje tortille podałam z kurczakiem curry i sosem z mango: Składniki na kurczaka curry z sosem mango-chili:  200 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki curry sól do smaku ząbek czosnku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra dojrzałe mango ostra papryczka - ilość wedle uznania sałata rzymska

Kulinarne Inspiracje
PSTRĄG Z NUTĄ CYTRUSA I KWIATÓW 147

Chodził za nami ostatnio nietypowy smak, którego ideą było przemycenie nutki cytrusa i kwiatów do obiadu. Miało być zdrowo, szybko, bezpiecznie (obiad dostosowany do diety Dukana

Wypisz Wymaluj
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 157

Gdyby trzeba było przeistoczyć coś cudownego i niepowtarzalnego w jakieś danie, to z całą pewnością punktem wyjścia stałaby się ta potrawa. Jest szybka i prosta w

Wypisz Wymaluj
Przepis na śledzie dla leniwych :p – śledzie z czosnkiem i śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym 162

składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie co roku musi być filet ze śledzia w oleju z cebulą. Generalnie tradycja jest taka, że przygotowujemy go, wykładamy, a potem każdy dla odczepnego sięgnie po kawałeczek, żeby tę potrawę „odhaczyć”. Śledź(...)drobna uwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej. Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole – był nim łosoś wędzony w sosie jogurtowo-koperkowym z cytryną. Wymyśliłam je gdzieś na początku studiów i rodzinka była zachwycona – ja zresztą też, bo lekkie, mocno białkowe, świeże danie fajnie konkurowało

Eat me! Fit me!
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 209

Obecnie upowszechniły się i są przygotowywane przez cały rok bez szczególnych okazji. Same bliny są raczej neutralne w smaku, a charakteru nabierają dzięki wyraźnym dodatkom. Często jest to wędzony łosoś lub jesiotr, ale może być także posiekane jajko, śmietana, a nawet konfitury (tak najbardziej smakują mojemu starszemu Trollowi). Niewątpliwie blichtru nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku(...)rumiano. Przekładać na podgrzany półmisek (w piekarniku lub garnku z gorącą wodą). Podawać z sałatką śledziową i kleksem śmietany. Udekorować koperkiem i plasterkiem pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie

Pełny talerz
Klarowanie - galarety do ryb. 262

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego(...)bezpośrednio do gorącego sklarowanego wywaru. Ważne jest, żeby ją dobrze rozpuścić w wywarze. Wywaru po dodaniu żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!  Tymbaliki  z karpia

Kulinarny karnet Christophera
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 187

wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia – to jedna z najtłustszy ryb zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas(...)przekraczającą 6 stopni Celsjusza co utrzymuje świeżość. Zamawiając na DobreRyby.pl masz pewność, że 24h przed dostawą ryba była jeszcze żywa.  Ryby na miejscu są przetwarzane do postaci patroszonej, fileta lub można je zakupić w całości z głową lub bez głowy. Sprawdzeni dostawcy! Hodowla prowadzona przez dostawców oparta jest na naturalnych paszach, ryby rosną w czystej wodzie, w niedużym

Słodkie okruszki
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 146

białej ryby, odrobiny masła, białej części pora, soku z cytryny, soli i pieprzu. Białą część pora pokrój w cienkie plasterki i zeszklij na maśle. Odsuń na bok i usmaż filety rybne (z obu stron). Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie polej odrobiną soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory(...)nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 190oC.  Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw przygotowywanych przez restauracje w Gdyni. Składniki to: 4 dzwonka łososia, sok z cytryny

Moja smaczna kuchnia