całość oprószamy cukrem pudrem. Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie
mojewypiekiinietylkopoduszeczek. Jak wspomniałam, ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy – tak cienko, jak tylko się da. Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Nie dajemy zbyt wiele na jeden raz, ponieważ sporo urosną. Smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły
mojewypiekiinietylkowyschło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 2,5 mm (grubiej, niż na poduszeczki). Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (jak faworki). Smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem
mojewypiekiinietylkoWszyscy robią faworki a że za nimi nie przepadam zrobiłam kruche, maślane ciasteczka :) przy okazji nadchodzących walentynek, głownie wykrawałam serduszka :) Składniki na kruche ciasteczka maślane: 300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier
Bon Appetit Małgorzatysprawdziłam przepisu wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam
UgotujmyTo.plpamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem
Chilli Czosnek i Oliwaśmietanki kremówki 30% 80-100 g cukru pudru sok z 1 limonki otarta skórka z 1 limonki Dodatkowo: cukier puder do posypania Cannoli to delikatne, kruche jak faworki rurki, wypełnione delikatnym serkiem. Jest to tradycyjny sycylijski przysmak. Na Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie
Świat CiastaOponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką
Ostra na SłodkoPączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi. Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości! Polecam! SKŁADNIKI : ** Mąka pszenna – 200 g ** Masło – 100 g ** Jajko – 4 szt ** sól – 1 szczypta ** woda – 125 ml ** olej do smażenia
Ostra na SłodkoTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki , oponki , chrust , faworki i karnawałowe róże chyba u każdego zagoszczą. Nie ma chyba osoby , która w ten dzień nie skusi się na pączka – i dobrze! Ponoć to przynosi później pecha! Dziś mam dla Was przepis , który śmiało możecie wykorzystać nie tylko w Tłusty Czwartek , ale i każdego dnia np. do popołudniowej
Ostra na SłodkoTradycyjne faworki w formie efektownych róż. Jedyne, co je różni od klasycznego chrustu to ich serca składające się z wisienek koktajlowych. Pięknie prezentują się na paterach i z pewnością urzekną wszystkich domowników oraz gości. Róże Karnawałowe - Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki 5 żółtek 5 kopiastych łyżek śmietany 18% łyżka spirytusu lub wódki pół łyżeczki
Słodka Stronatypowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego pieczywa zanurzone uprzednio w mleku i posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka
Food SquareAndaluzji. Charakterystyczny zarówno dla obchodów Wielkiego Tygodnia jak i dla Bożego Narodzenia, jednakże w większości miast regionu można je spotkać przez okrągły rok. Pestiños przypominają nieco nasze rodzime faworki, jednakże posiadają wyraźny smak cytryny i cynamonu, zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze
Food Squarealbo faworki, lub zwykłe "klawisze" Smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnydzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i nie mogłam nic dodać na bloga, także wytrwale czekałam na dostęp do normalnego komputera :) Oprócz pączków były jeszcze faworki, ale ten przepis, znajduje się już na moim blogu we wcześniejszych wpisach. Pączki hiszpańskie mają wiele nazw, ostatnio czytałam na forum jak można je jeszcze nazwać i powiem szczerze
charlotte gotuje