jadam pączków, w ten jeden dzień w roku naprawdę mi smakują i potrafię zjeść ich kilka na raz. Muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie smażyłam sama pączków, ani faworków. Zawsze robiła to moja Mama, a po przeprowadzce do Warszawy zaczęłam kupować gotowe tłustoczwartkowe smakołyki. Czas to zmienić! W Wyzwaniu Kulinarnym na 2015 rok jest punkt "Pączki domowej roboty
Zawsze głodna!Skoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna PyzaWczoraj były faworki a dzisiaj są pączki z dżemem. Szczerze mówiąc to po raz pierwszy robiłam pączki i hmm.... nawet wyszły dobry. Pączusie są nadziewane dżemem truskawkowym, ponieważ jest to nasz ulubiony dżemik. Składniki: 40g drożdży 0,5kg mąki szklanka ciepłego mleka szczypta soli
Amatorka kuchennaNiemal wszyscy teraz pieką pierniczki. A ja mam faworki :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka spirytusu lub octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTłusty czwartek... Niemal wszędzie dominują dzisiaj pączki, faworki czy chrust i inne tym podobne pyszności. A ja, na przekór, będę mieć dzisiaj na blogu galaretkę drobiową :) Podane składniki starczą na 4 szklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku
noteskulinarnyfigapudrem i też będzie dobrze. Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki! Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy Chrust czyli najlepsze faworki jakie znam ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis znalazłam tutaj: KLIK . 400g sera twarogowego 1/4 szklanki cukru pudru 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania 3 jajka 1 żółtko
Szefowa kuchnismażenia pączków, faworków i oponek trzeba używać tłuszczu, który ma wysoką temperaturę rozkładu. Najlepiej jest więc smażyć na tłuszczu palmowym ( kokosowym ) lub smalcu. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnepieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu. Bardzo smakowały nawet mojej córeczce, która kokosu ponoć nie lubi. składniki: 4 białka (ok 150 ml) szczypta soli 200 g drobnego cukru
Monia miesza i gotujepaski i w każdym z nich wycinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden koniec paska W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C Na brytwankę wyłożoną papierem układamy faworki i pieczemy 7 minut Upieczone ciastka wykładamy na miske, posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaDziś wszędzie gdzie się nie spojrzy pączki, faworki, a u mnie? U mnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu
Przysmaki Karolkikalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze potrawy tłustego czwartku to pączki i faworki zwane również chrustem i chruścikiem. Wedle przesądów jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Wiadomości zaczerpnęłam ze starych rodzinnych kronik
Moje Małe Czarowaniebyć. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli
Passions hobbies life