Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki:6 jajek1 puszka tuńczyka130 g twarogu1 łyżka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez
Oryginalny smakczasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"- oliwki zielone (ilość(...)przepiórczych),- majonez domowy, łyżka - dwie,- bazylia,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- cebula czerwona, 4,- cebula biała, 4, - pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki),- oliwa z oliwek, odrobina,/Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia.Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu.Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek
Wypisz Wymalujsię mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa(...)oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej
Kulinarny karnet ChristopheraFaszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem
Aga w kuchniWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowymJajka faszerowane pastą krabowąJajka faszerowane pastą łososiowąPasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiemŚwiąteczna galantyna drobiowaWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem
Kulinarne przygody Gatityreguły robię je przy okazji przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidań sami byście zjedli?Talerz różnych mezeSpecjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki (patrz niżej), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką(...)czyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki (σαγανάκι) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt
Chilli Czosnek i OliwaNadmiar cukinii owocuje różnymi nowinkami. Było leczo, giuwecz, dwie wersje faszerowanej. Teraz zrobiłam placki , a w planie jest jeszcze zupa i może faszerowana inaczej do zamrożenia na zapas . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwłoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana(...)łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożna spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Rolady obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą, garścią pietruszki (zostaw trochę(...)pieprzem. Dobrze wymieszaj i nafaszeruj pomidory, skrop je delikatnie olejem i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze 180C (góra i dół) Do przygotowanych kebabików i faszerowanych pomidorów idealnie pasują tzatziki. Ogórki obierz, wydryluj środek z nasionkami i starkuj na tarce, połącz z jogurtem i resztą pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego
Niezły Młynekświątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki
bastalenasię jako pasta do kanapek, ja ostatnio dodałam ją kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie: Zielone oliwki faszerowane migdałami, papryczkę, czosnek wraz z pietruszką zmiksować w blenderze prawie na gładką masę. Następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczywiście wyskakuję z jajkami po świętach Wielkanocnych. Ale jajka w mojej rodzinie je się w dużych ilościach i pod różną postacią, żeby nie było nudno. Jajka lubię faszerować. Nadziewam je różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek
Olikowa kuchnia