faszerowane papryki - 1590 przepisów (strona:80/106)

Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi 93

zakonczenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspolnie postanowilysmy przygotowac pieczarki faszerowane. Ja zdecydowalam sie nafaszerowac je platkami owsianymi, poczatkowo nie bylam pewna efektu, ale ten farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki(...)wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie platkow owsianych okolo pol szklanki przecieru pomidorowego (passaty) slodka i ostra papryka w proszku szczypta lub dwie pieprzu kajenskiego sol, pieprz kawalek zoltego sera (opcjonalnie) tluszcz do smazenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzac tluszcz, przesmazyc na nim pokrojona w drobna kostke cebule i wycisniety

Codzienne Gotowanie
Sos pomidorowy 170

charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki(...)pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 195

się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią(...)wyprawę życia, czy do pracy/szkoły. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia smoothie z melona i banana z kwietniowego wyzwania , czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.pl Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com Anna cafeamaretto.blogspot.com ; aronia-wiemcojem.blogspot

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 143

Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam

peanutbuttermonster
Cannelloni :) 233

międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie, oregano itd. Całość mieszamy i uzbrajamy się w cierpliwość (woda musi wyparować). Gdy woda wyparowała, a farsz jest dość zbity ściągamy patelnię z ognia i zostawiamy(...)sprawne palce i jakiegoś pomocnika w kuchni to jakoś można sobie w miarę szybko poradzić ;)Generalnie z podanych składników wyszło tego naprawdę sporo - zużyłam całe opakowanie makaronu :OPo dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a  następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy).Piekarnik nagrzewamy do 200C

Emcia Pichci
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 113

Mięso z pałek kurzych jest bardzo dobre, ja je bardzo lubię. Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Bakłażan faszerowany 108

Odkryłam ostatnio ... że inna nazwa bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli

Taste Therapy
SUSHI 185

Moja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że

Słodko-Słony Świat Ilony
Cebulowo kiełbasiane łódeczki 351

Kilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki.Składniki : ( proporcje ) 1 ulubiona kiełbasa  50 gr startego żółtego sera 3 większe cebule Przygotowanie :Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców.Cebulę obieram(...)nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut na grillu - aż cebula nabierze ładnego koloru a ser się rozpuści.Podałem z melonem i osobno grillowaną papryką

Mechanik grilluje
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami 152

Sezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy(...)mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy a następnie wrzucamy cebulę. Gdy nam się zeszkli wrzucamy indyka i przyprawiamy. Jak indyk nam troszkę zmięknie dorzucamy paprykę i razem

Kuchenne Wariacje
Schab z Szynkowara, sprasowane dwa kawałki 200

Lubię domową wędlinę z kilku względów. Ograniczam drogę faszerowania mięsa chemią, bo omijam etap nastrzykiwania i szpikowania wędliny różnymi środkami, którego składu nie do końca rozumiem. Wędlina jest smaczniejsza i dłużej zachowuje świeżość. Przepis, jakiś czas temu znalazłam u przesympatycznej blogerki Kulinarne Szaleństwa Margarytki i tak mi się spodobał, że został u mnie na dłużej, teraz tylko sobie coś(...)znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka  mielonej słodkiej papryki  Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki  majeranku  Skworcu Wykonanie: Użyłam cienkiego i małego kawałka schabu, który przecięłam na dwa mniejsze

Blondynka Gotuje
Schab ze śliwką 220

próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty(...)soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszone śliwki do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki) Przygotowanie: Mieszamy sól, saletrę, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 143

próśb o przepis na schab ze śliwką, którego zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty(...)soli 1 łyżka saletry potasowej do mięsa (lub soli peklowej) 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka suszonego czosnku 2 łyżki majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszone śliwki do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki) Przygotowanie: Mieszamy sól, saletrę, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 195

Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze -  jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie  pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone(...)namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajko2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki w płatkachsól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcuprzygotowanieWątróbkę włożyć do gotującej wody, gaz wyłączyć a wątróbkę parzyć przez ok 15 minut. Cebulę obsmażyć na gęsim tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę

Stare Gary
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 150

Ptaszysko w całości to powrót do korzeni jeśli o domową kuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy

Wypisz Wymaluj