faszerowane papryki - 1590 przepisów (strona:71/106)

Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 259

smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku. Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat(...)mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić) Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem. Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie sobie wcześniej sznureczków okazał się idealny bo z całym sznurkiem sobie niezbyt dobrze radziłam a tu proszę

Piekielna Kuchnia Pati
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 249

Lubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe.  Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-)  W każdym(...)ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy

Walijskie Pichcenie
Kurczak faszerowany 419

Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek.  Składniki:-skórka z kurczaka-10 filetów z udek-podwójna pierś z kurczaka-20 dkg wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa bułka-duża natka pietruszki(...)kostki margaryny-szklanka mleka-bułka tarta-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru-ząbek czosnku-olej     Bułkę moczymy w mleku.Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.   Natkę pietruszki drobno siekamy.   Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier

Maminek kulinarny
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 163

Bajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;)Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w

Bon Appetit Małgorzaty
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 131

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy(...)wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców

MarciochaKucharzy
Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 156

niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki ( przepis tutaj ). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono Składniki na 2 (solidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała(...)garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku  sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić

gutfut
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 190

Czasami mam tak, że chodzi za mną jakieś danie i nie odpuści jak go nie zrobię. Ostatnio wymyśliłam sobie faszerowane bataty i cały czas mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu(...)szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut.  Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić

Fabryka pomysłów
Cukinia/bakłażan faszerowany mięsem mielonym 327

jednym poście.Ciekawa również jestem, czy też miewacie czasami takie problemy, że najchętniej to zjedlibyście dwie rzeczy po trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :) Składniki na 2 osoby: 2 większe cukinie lub2(...)400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić

Fabryka pomysłów
Faszerowane bakłażany 115

Bardzo lubię takie danie, warzywa i mięso to wszystko co lubię. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż

Kuchnia Pokoleń
Kuchnia gruzińska 321

Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi(...)czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko

Poezja smaku
Pieczarki faszerowane z grilla 112

Pieczarki faszerowane mięsem to danie, które z powodzeniem możemy przygotować będąc na działce czy wyjeździe. Oczywiscie trzeba mieć dostęp do grilla. Mięso mielone można kupić w sklepie – tak, są sklepy, w których mięso mielone jest na życzenie! Pieczarki należy grilować na tacce i pod przykryciem. Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, można przykryć grzyby folią aluminiową. 10 dużych, ładnych pieczarek(...)mięsa wieprzowego mielonego (łopatka), 3 ząbki czosnku, sól, chili w proszku lub ostra papryka, Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili. Wypełnić pieczarkiem farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem. Grillowałam na grillu COBB

królestwo garów
Jajka w galarecie z warzywami 240

moim domu co roku na Wielkanoc podawane są przynajmniej trzy rodzaje faszerowanych jajek. W tym roku do tego smakowitego grona dołączą jajka w galarecie z warzywami. Oprócz tego, że smakują nieziemsko ich ogromną zaletą jest przede wszystkim piękny wygląd. Najlepiej przygotować je w podłużnej foremce do keksa a warzywa układać warstwami – wtedy uzyskamy ciekawy wizualny efekt. To jakie warzywa(...)nich wykorzystacie zależy tylko i wyłącznie od was – dowolność składników jest tutaj ogromna. Ja do moich jajek wybrałam brokuła, marchew, kukurydze, groszek oraz czerwoną paprykę. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 brokuł, podzielony na różyczki i ugotowany na parze 2 marchewki, obrane, pokrojone w plastry i ugotowane na parze puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki

Życie ze smakiem
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 141

przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić na pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni(...)łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty. Tak, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Uważamy też, żeby w garnku makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu

Moja Galeria Smaku
Domowy paprykarz 157

również zdziwiło naszła mnie straszna ochota na bieganie! więc mimo deszczu ruszyłam tyłek i wybiegłam w trasę ;) ALE TO JESZCZE NIE KONIEC! po powrocie wylądowałam w kuchni, gdzie przygotowałam faszerowane pieczarki, domowe kabanosy oraz domowy paprykarz ;) kiedy w końcu usiadła obejrzałam w najlepszym towarzystwie film z Pradem Pittem, podczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego(...)Inspiracja Składniki: 1 wędzona makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makrelę starannie i wnikliwie obieramy :D cebulę kroimy w drobną kostkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość