udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)ocet, wymieszać i odstawić na 4 godziny. Fasolkę i groszek obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”. Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Groszek wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć
królestwo garówSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego
Tradycyjna KuchniaChyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki: 1/2 kg ziemniaków garść zielonej fasolki szparagowej(...)Następnie grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Szpinak myjemy i dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania
Mango Papajawiecie, że fasolkę szparagową można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki(...)czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę
Tradycyjna KuchniaDzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy
Kuchenne WariacjeMiłośników makaronów zapraszamy na kolejny przepis z makaronem w roli głównej. Tym razem będzie to kurczak z białą fasolką w pomidorach z dodatkiem papryki i makaronem. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 puszka białej fasolki konserwowej - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 500 g pomidorów - 250 g makaronu Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)obrane i pokrojone w kostkę oraz miód. Kiedy z pomidorów odparuje nam woda i zrobi nam się gęsty sos dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a jak ona zmięknie to fasolkę odsączoną z puszki. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy całość mamy gotową to makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy. Smacznego
Kuchenne Wariacjepaprykę, pierś z kurczaka, makaron, koncentrat wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki 2 pomidory śliwkowe pół papryki czerwonej 100g koncentratu pomidorowego 250g mrożonej fasolki szparagowej świeża bazylia, oregano, sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy pokrojone pomidory, paprykę, fasolkę, makaron, koncentrat wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcieszy :) Prezentację zaczynam od pysznej sałatki, na którą przepis dostałam od Siostry. Bardzo mi smakuje jako dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru(...)łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy
Kolorowy PrzepisownikGdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował (może w pracy?). Znalazłam bazgroły na karteczce tworząc i porządkując swój przepiśnik / przepisownik :) od razu była okazja wypróbować, bo fasolka obrodziła. Najmniejszy słoiczek do razu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego :) a efekt jest warty polecenia! Składniki na 5,30 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 2 kg ogórków(...)łyżka soli ZALEWA: 1/2 szkl. oleju 7/8 szkl. octu 10% 1 i 3/4 szkl. cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy
Kolorowy PrzepisownikBrokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej(...)cienkie wstążki. Czosnek posiekać. Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut. Na koniec dodać brokuł i delikatnie wymieszać całość. Wszystko razem podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Danie podawać na ciepło
Trzeci talerzRewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym
VioletoweKucharzenieWczoraj miałam ogromną ochotę na coś mięsnego i niezdrowego.... Więc poszliśmy na gyrosa, i o to chodziło:) Dziś już wrócił mi zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób(...)fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany i obrany bób oraz pokrojoną fasolkę. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i mięte, dobrze pomieszać. Sos beszamelowy zrobić z przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/lasagne-ze-szpinakiem-i-gorgonzolla.html Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko oliwą
MarciochaKucharzypodane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany(...)kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku; Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to należy je zdjąć. Tak oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie wypłukać pod strumieniem bieżącej wody.Fasolkę wrzucić do lekko posolonej gotującej się wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Pomidory
In my kitchenklimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą(...)umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette. Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia. Pomidory
Trzeci talerzZielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego polskiego aromatycznego czosnku, brzmi dobrze? Dorzućmy jeszcze trochę mięsa mielonego i pyszne danie obiadowe gotowe. Składniki dla 4 osób: 5-6 średnich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej(...)fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć
Pełny talerz