Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować(...)jest jeszcze smaczniejszy. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 duże buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/8 kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!właśnie szakszukę. Pomysłów jak ją przygotować jest wiele i każdy może bawić się w komponowanie tego dania wg. naszych upodobań. Dzisiaj przedstawiam pomysł na szakszukę ze szpinakiem i czerwoną fasolkę. Składniki/1 porcja: – 1 pomidor malinowy lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku(...)garść szpinaku – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania : świeża bazylia, bagietka Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Szpinak opłukać. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wkładamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola
I LOVE LIFEdzisiaj zaproponować ten pożywny kociołek z mięsem wołowym i kolorowymi warzywami. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wołowego (u mnie z udźca) 2 duże cebule 2 czerwone papryki 500-600 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 3 ząbki czosnku 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz(...)mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonego mięsa wlać dwie szklanki wody, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, po czym dusić pod pokrywką. Fasolkę szparagową przekroić na pół. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do duszonego mięsa dodać fasolkę szparagową i nadal dusić, aż mięso zacznie już mięknąć. Następnie
Passions hobbies lifeNadeszła jesień, a wraz z nią chłodne dni. Przypomnimy sobie lato chociaż na talerzu Przedstawiam bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na kurczaka smażonego z ananasem, fasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam! Scroll(...)ząbki czosnku, drobno posiekanego 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 6 posiekanych dymek, jasne części oddzielone od ciemnych 1 papryka, pokrojona w długie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki
karmelowyDziś przedstawiam przepis na pyszne, jesienne tajskie czerwone curry z gęsią, dynią i fasolką szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne(...)posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka ananasa, pokrojonego na małe kawałki 450 g piersi kaczej lub z gęsi, pokrojonej
karmelowysmażenia 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 1 średni por, pokrojony w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 duże garści posiekanej kapusty 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy) 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego(...)strony do zarumienienia i wyjmij na talerz. Do tego samego rondla wrzuć pora, ziemniaki i podsmaż mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj kapustę i fasolkę i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj bulion, listki laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie
karmelowywychodzi sucha. Ja na części wyłożyłam gęsty serowy beszamel, ale nie wiem czy był to konieczny zabieg. Decyzję o jego dodaniu bądź nie, pozostawię do indywidualnego rozstrzygnięcia. 300 g fasolki szparagowej 2 cebule 2-3 marchewki 2 pory 300-375 g ryżu długoziarnistego 1l bulionu 400 g kiełbasy cienkiej 150 g sera gouda pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżki(...)masła sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Oczyszczone marchewki i pory kroimy w talarki. W dużym rondelku o grubym dnie lub na dużej, wysokiej patelni rozpuszczamy
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu penne 200 g fasolki szparagowej 2 żółte cukinie 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oregano, bazylia oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 persone) 320 g di penne 200 g di fagiolini 2 zucchine gialle 2 cipolle rosse 2 spicchi d'aglio sale, pepe origano, basilico olio(...)oliva PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. P odsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie plastry oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Doprawiamy sol ą , pieprzem oraz suszonym oregano. Po ok. 2 minutach dodajemy fasolkę szparagową
La grande e la piccola cuocawschodnich kombinacji, powyższa ma u mnie jedno z pierwszych miejsc. A jako, że letni sezon jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska(...)suszone pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym początku marynujemy tofu- kroimy je w kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu
healthy dreamsprosta i szybka w wykonaniu. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą się rozgotować. Obrać ze skórki, przekroić na pół, wrzucić do miski. Ostudzić. Fasolkę szparagową umyć, odcedzić, odciąć końcówki i przekroić na pół. Można zrobić pół na pół z żółtą fasolką. Będzie bardziej kolorowa. Zimną fasolkę dodać do ziemniaków. Przygotowanie sosu – czosnek obrać
Kuchnia Pokoleńbyło smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Większe sztuki kroimy na pół(...)Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na większe kawałki. Na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Dodajemy ostrą paprykę, zioła prowansalskie, tymianek
Smaki Na TalerzuProsta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko, a podana w pięknej zastawie (*) wygląda kusząco... Zgadzacie się ze mną? Można mieszać różne kolory fasolki i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 300g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki (średnie) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10 cm pora przyprawa rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela(...)angielskiego świeży koperek/natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: śmietana Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przyprawy rosołowej, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) oraz fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną
Di gotujezastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek fasolka szparagowa 400g czerwona papryka 1 szt bób 500g cukinia 1szt bakłażan 1szt suszone pomidory 15 szt czarne oliwki 15-20 szt Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju(...)czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół. Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię
Pyry na Gazjest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 2 pomidory 1 miseczka fasolki szparagowej sól, pieprz, tymianek, bazylia Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę lub w pióra i podsmażamy(...)czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy
My simple kitchenUwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie , które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć(...)szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone
Słodkie okruszki