fasolka - 6917 przepisów (strona:341/462)

Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 178

zawsze jadłam szparagi po prostu ugotowane. Bez żadnych dodatków. I takie smakują mi najbardziej. Tak samo jak fasolka szparagowa prosto z wody, bez żadnych bułek i omast, ale człowiekowi zawsze mało i chce spróbować coś innego. Sezon grillowy sprzyja eksperymentom. Jeśli za oknem buro i ponuro, śmiało ugrillujmy coś w piekarniku.  Składniki: Szparagi zielone Sól morska Olej rzepakowy Pieczone

Karczma Honorietty
Inne dania mięsne 191

Karkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos

NA MOIM TALERZU
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 210

się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym 210

wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona  płatki migdałowe Dodatkowo: 1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej ) majonez (wg gustu) sól, pieprz Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić w drobna kostkę, a kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i majonezem. Sałatkę doprawić

Di gotuje
Kalendarz przetworów 290

konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek

Ukojenie Podniebienia
Smalec z fasoli 152

smaku Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszaj i smaż do czasu zeszklenia cebuli. W międzyczasie przepłucz fasolkę na sitku, daj do miski i zblenduj na gładko. Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko

Blendman
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 192

kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej

WojnaNaSmaki.pl
Zielona zupa z klopsikami 270

Zupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz! 167

lubi najbardziej. Oto szybka frittata jednoosobowa. Przepis na te małe frittaty podkradłam wiele lat temu Nigelli Lawson. Stały się jednym z moich ulubionych śniadań , obok jajecznicy, burrito śniadaniowego i fasolki w pomidorach. Mam nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki. W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu i rozmiarze frittat

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z brokułów i kalafiora w sosie serowym (Gratin di cavolfiore e broccoli al forno) 167

zapiekanki użyłam brokułów i kalafiora ale można wykorzystać również inne warzywa, np. fenku ł a, brukselkę, marchewkę czy fasolkę  szparagow ą . SKŁADNIKI 500 gr warzyw (brokuł i kalafior)  300 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 gr parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki sezamu gałka muszkatałowa sól, pieprz

La grande e la piccola cuoca
Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami 429

pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
OXY2 197

pyszna bułka z biedronki! Nie wiem co to za wynalazek, ale była pyszna! Później zgrillowana... mniami! Omleciorek z żurawiną od OXY musi być! Szkoda, że jeszcze nie ma świeżej fasolki szparagowej, bo ja szczerze kocham, ale ta mrorzona też jest spoko! Kanapeczki wszędzie te kanapeczki! No z prawdziwą miłością nie wygrasz! Pewnie najbardziej was jak się czuje. Wspaniałe! Naprawdę służy

fitolarun.blogspot.com
Hasło tygodnia - muffinki wszystkich smaków. 158

Muffinki wszystkich smaków, tak jak fasolki, mogą naprawdę być wszystkich smaków. Tych dobrych oczywiście! Najważniejsze jest tu pewne zastrzeżenie, czy też wyjaśnienie: możemy w tym tygodniu przygotować każdy rodzaj babeczki zwanej muffinem, ale też cokolwiek, co nam przyjdzie do głów, z wykorzystaniem muffinkowej formy. Wydaje mi się, że Marzenka będzie chciała uwieść nas wieloma rodzajami małych słodkości (zobaczymy ;)), a moje

zadanie-gotowanie
Pasta z czerwonej fasoli 167

puszka czerwonej fasoli 1 papryczka chili łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie, pasta jest bardzo smaczna także bez czosnku) 1 łyżeczka łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia i zblendować z oliwą - nie musi być zmiksowana na gładko. Dodajemy posiekaną drobno papryczkę (uwaga - jej ilość zależy od tego jak jest ostra

Kulinarne Inspiracje
RYBA PANIEROWANA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIM 203

posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, panierujemy w pokruszonych płatkach. Układamy w formie wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową, zapiekamy ok. 20 min w 180 stopniach.   Rybę podałam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową. Dodatki można zmienić według uznania

słodki bratek