fasola - 7342 przepisów (strona:172/490)

Ciasto fasolowe z truskawkami 142

Truskawki po raz kolejny, ale tym razem w cieście z wykorzystaniem fasoli! Składniki: 240g (1 puszka) opłukanej czerwonej fasoli 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki karobu lub kakao 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta proszku do pieczenia aromat truskawki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieszczamy w misce. Całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencję. Masę

Truskawkowa Fiesta
Surówka z kapusty w stylu indyjskim 144

jednym z najpopularniejszych ziół w kuchni hinduskiej. Surówka z kapusty w stylu indyjskim Składniki: połowa małej kapusty 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe 2 pomidory malinowe puszka białej fasoli (najlepiej małej) Dressing: garść drobno posiekanej świeżej mięty kawałek imbiru (drobno posiekany lub starty, ale można go pominąć) 3-4 łyżki oliwy łyżka octy winnego łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka cukru lub miodu pieprz sól Kapustę szatkujemy. Dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w kostkę, pozbawione pestek pomidory i pokrojonego w plasterki ogórka. Fasolę odsączamy i dorzucamy do warzyw. W miseczce łączymy wszystkie składniki na dressing. Polewamy nim surówkę i podajemy. U mnie pojawiła się w towarzystwie chlebków naan i kurczaka tandoori . Smacznego Artykuł Surówka

PatiGotuje
Jaja po farmersku 142

Składniki ( 1 porcja): 1 duża tortilla 2 jaja 1 pomidor pół czerwonej cebuli sol z połowy cytryny 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki pół białej cebuli 150 g boczku pół czerwonej papryki posiekany szczypiorek sól i pieprz olej Przygotowanie: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i połóż na niej tortillę, lekko zrumień, przełóż na drugą stronę i także lekko zrumień, przełóż(...)talerz na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulą, a następnie dodaj fasolę, wszystko razem zblenduj na gładką pastę, posmaruj nią tortillę następnie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, tak by wytopił się z niego tłuszcz, przełóż na tortillę pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, przełóż do miski, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, dodaj sok z cytryny

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Babeczki karmelowo-orzechowe z czekoladą 141

odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki do babeczek wysmarowane margaryną i posypane bułka tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15  minut. Po tym czasie zdejmujemy papierki z fasolą i babeczki podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone studzimy. wypełnienie: Mleko skondensowane

Bon appetit mon amie
Tarta z budyniem i owocami 209

budyniu – mleko (w zależności od ilości budyniu) – owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne – piepier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę. Ciastem wylep formę(...)spód i zrobić brzegi. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie

nietylkopasta.pl
chaczapuri domowe :D 129

mnie troszkę ciasto przerosło nadzienie :D Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz....przepis....hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam

Pieprzyć z Fantazją
zupa meksykańska po polsku :D 137

żałuję tej decyzji :D Dobrze, napiszę, co ja takiego dodałam. Miałam niewiele składników, ale wystarczyło dla nas wszystkich. * 50 dkg mięsa mielonego * 1/3 puszki kukurydzy *  1/2 puszki czerwonej fasoli * puszka pomidorów krojonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 spore ziemniaki * 1 średnia marchewka * cebula * czosnek * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie Podsmażyłam mięso mielone z pokrojoną cebulką(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podlałam 0,5 l wody i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i tak samo marchewkę. Jak już warzywa były miękkie, wrzuciłam fasolę i kukurydzę. Jak wszystko się zagotowało, dodałam puszkę pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wystarczyło tylko posolić, przyprawić ziołami i papryką. Zupa niestety BYŁA  smaczna i rozgrzewająca :D  Już nic nie zostało

Pieprzyć z Fantazją
fasolka szparagowa z kiełbasą i sosem pomidorowym 144

piękne błękitne niebo :D Serce się raduje jak widzę, że roślinki podlane i w oczach rosną :D W przerwie między burzami pobiegłyśmy z córką na ogród i zerwałyśmy trochę fasoli, cebuli. Obiad jak się patrzy. Fasolka w innym wydaniu jak z bułką tartą. Cięższy kaliber ciut mogę rzec :D Można się najeść z prawdziwym smakiem. Przyrządziłam ją w pomidorach(...)kiełbasą. Czasami robię bez kiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę :D Składniki: * ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę

Pieprzyć z Fantazją
zupa meksykańska 152

hmmm, no są w niej składniki charakterystyczne dla ichniej kuchni. Jednak zwał jak zwał, popiszę dziś o mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego(...)wody. Kiedy mięso już zmieniło kolor dodałam je do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy. Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej. Posypałam ziołami prowansalskimi. Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie

Pieprzyć z Fantazją
Czekoladowe ciasto z fasoli czerwonej ( brownie ) 138

grama czekolady, Banalnie proste – wszystko do miski i traktujesz blenderem, Nieprzyzwoicie wilgotne i pyszne, Wersja FIT – możesz zajadać się do woli… – Jeżeli obawiacie się fasoli, to wierzcie mi, niepotrzebnie, nie wyczujecie jej w cieście Przepis wprost od Marty, z bloga zdrowejestczadowe.pl Artykuł Czekoladowe ciasto z fasoli czerwonej ( brownie ) pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 210

Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Białą czekoladę topimy

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki wege 203

bardzo dobrze więc zachęcam do przetestowania. Pasował by to tego jeszcze jakiś sosik - czosnkowy albo jakiś pikantny - ale nie zdążyłem zrobić :)  Składniki: 100g ciecierzycy z puszki 100g czerwonej fasoli z puszki 1 cukinia 4 rzodkiewki 2 ząbki czosnku garść świeżej pietruszki garść świeżego szczypiorku 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Ciecierzyce(...)fasolę lekko zgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy utartą na grubych oczkach cukinie, drobno startą cebulę i rzodkiewkę, posiekana pietruszkę i szczypiorek, przetarty czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy - następnie dodajemy dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyszło mi 15 sztuk - dwie

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja 148

pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie(...)jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką. Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki z fasolą na słodko.     Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne Autorka: Karolina Polkowska Wydawnictwo: Edgard Data premiery: 2018 Okładka: twarda Artykuł Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z zielonymi szparagami, białą fasolą, czarną quinoą i wiosennym pesto 135

jest, takie miałam śniadanko ostatnio, dzień wcześniej wieczorkiem zrobiłam pesto i rano jak znalazł.  Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy kilka zielonych szparagów pół puszki białej fasoli 5 rzodkiewek 1/4 smaczliwki kilka liści sałaty lodowej mały pęczek czosnku niedźwiedziego garść rukoli garść natki pietruszki liście z 1 pęczka rzodkiewki 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki łuskanych nasion słoneczknika(...)takiej konsystencji, jaka Wam najbardziej odpowiada. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i przesmażamy je chwilę na klarowanym maśle, delikatnie solimy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki do półmisków, dodajemy fasolę, plasterki rzodkiewek i smaczliwki, quinoę, szparagi i na samym wierzchu robimy kleksy z pesto. Gotowe

Quinoa Raz!
Sajgonki z kurczakiem (idealna przekąska dla dzieci) 240

mają nieduże porcje pełnowartościowego posiłku. Sajgonki można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Składniki na farsz: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6-8 średnich pieczarek 50 g kiełków fasoli mung 1 średnia marchewka 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (24 płaty) olej do smażenia Pierś z kurczaka(...)obieramy i kroimy w zapałki. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę szatkujemy drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Następnie dodajemy cebulkę i kiełki fasoli mung i smażymy aż cebula się nie zeszkli. Dodajemy marchewki. Gdy zaczną robić się elastyczne wrzucamy na patelnię pieczarki i sos sojowy. Smażymy chwilę razem i wyłączamy gaz. Na koniec

Dieta bez mleka