proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz 1 szklanka bulionu (lub wody) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: 6 papryk ser żółty do posypania natka pietruszki lub kolendra Przygotowanie: Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wlać olej(...)razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę przekroić
Kocham..lubię..gotuję..oraz dopasowujemy do kształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch,fasolę lub ryż aby obciążyć ciasto., gotowy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż ranty ciasta ładnie się zrumienią(...)Ciasto wyciągamy z piekarnika, ściągamy papier z ryżem lub fasolą i odstawiamy spód do całkowitego wystygnięcia., w międzyczasie w 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze zimne galaretki, gdy masa zacznie tężeć dość szybko wylewamy ją na kruchy wystudzony spód, a następnie
Blog kulinarny S9.PLSól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Z fasoli obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. 3. Serek mieszamy z posiekanym koperkiem. 4. Na każdy plaster mięsa smarujemy serkiem i układamy trochę fasoli. 5. Zwijamy
Kulinarna Chwilastrony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów . Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu. Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie(...)zrobić masło orzechowe ). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan . Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy . Jest rewelacyjny! Artykuł Gulasz z batatów pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanLetnia sałatka z dojrzałymi pomidorami, ogórkami, fasolką białką oraz natką pietruszki, która nadaje świeżości całej sałatce. Składniki: 6 ogórków gruntowych, 5 pomidorów, fasola biała w puszce, pęczek natki pietruszki, pół cebuli, sól, pieprz olej. Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Pomidor oraz cebulę również w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Fasolę odcedzamy na sitku i płuczemy zimną bieżącą wodą
Lena Gotujekartonika przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 240 g ugotowanej białej fasoli 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z fasolki szparagowej odetnij końce, cukinię pokrój na półplasterki. W dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią(...)szynki 4 jajka 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika (200 g) 2 i ¼ szklanki mleka krowiego lub roślinnego (ok. 560 ml) 1 l. maślanki 240 g ugotowanej białej fasoli Produkty zbożowe: ¾ szklanki kaszy jaglanej (180 g) 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki) 200 g ryżu brązowego (2 torebki) 4 łyżki otrąb pszennych 4 kromki świeżego pieczywa
Chilli Czosnek i OliwaPrep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 duża cukinia 200 g świeżych kurek 70 g jarmużu 1/2 puszki fasoli gigant Jaś 1 duża cebula 4 łyżki kaszki kuskus 1 duży ząbek czosnku 40 g sera typu Dorblu 6 plasterków twardego sera koziego można zastąpić serem żółtym sól do smaku(...)puści sok dodać 4 łyżki kaszki kuskus, smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, dodać jarmuż, smażyć całość do momentu aż jarmuż nabierze jaskrawo zielonego koloru pod koniec dodać fasolę. Zestawić patelnię z ognia, po krótkiej chwili, kiedy warzywa przestygną doprawić przyprawami, a następnie dodać drobno pokrojony ser Dorblu, dokładnie wmieszać do połączenie się składników. Piekarnik powinien być nagrzany
SprawdzonaKuchnia.plróżnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo. Jak każdy z Was pewnie kojarzy – Jakie Państwo, takie(...)kawałek pora, selera – porcja rosołowa z kaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku
sierotka maRysia w kuchnipyszną obiado-kolację w weekend, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na buritto. Przepis na buritto SKŁADNIKI: - 800g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 2 cebule - 5 mini papryczek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 4 ząbki czosnku - 6 wrapów - 3 łyżki ketchupu - przyprawy (oregano, pieprz, sól, suszone pomidory, rozmaryn, ostra papryka) - 2 łyżki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso smażymy na patelni. Stopniowo dodajemy kolejne składniki(...)pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, odsączoną kukurydzę i fasolę. Przyprawiamy i smażymy do momentu kiedy mięso będzie już gotowe a warzywa miękkie. Pod koniec dodajemy ketchup i mieszamy. Na środek wrapa nakładamy farsz, zawijamy w sakiewki i układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika, na ok 20 minut w temperaturze 150 stopni. Wyciągamy kiedy wrapy się zarumienią. Przed podaniem przekrajany na pół
Związek na patelniPrep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 12 osób Calories 435 kcal Equipment forma do tart piekarnik folia aluminiowa duże nasiona strączkowe (groch, fasola), elentualnie ryż lub kasza wykrawaczka do kwiatów Ingredients Ciasto kruche (spód) 3 szt. żółtek 130 g cukru pudru 150 g miękkiego masła min. 82%tłuszczu mlekowego 200 g mąki(...)większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą spód. Podziurkuj dno widelcem. Trzecią część odłóż do dekoracji. Wyłóż folią aluminiową/papierem do pieczenia wnętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą. Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. Apple Curd czyli
SmartBake.plniego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule 400-500 g chorizo 2 ząbki czosnku 250 g fasoli 1 główka selera naciowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 2,5 l bulionu 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe suszony czosnek niedźwiedzi majeranek sól pieprz natka pietruszki olej(...)smażenia 1. Dzień wcześniej fasolę musimy namoczyć. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, chorizo w półplasterki, selera naciowego w plastry jak kroiłam takie około 1 cm. 3. W garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować gulasz rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy chorizo. Podsmażamy chwilę
kruche babeczkicoś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;) Składniki: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 passaty pomidorowe 2 puszki czerwonej fasoli 1 duża puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 300 ml wody 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki cukru sól(...)wrzucamy do garnka. 6. Dodajemy słodką paprykę, granulowany czosnek, chili i cukier. 7. Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 15 minut. 8. Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod wodą - dodajemy do garnka. 9. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka. 10. Gotujemy jeszcze 5 minut. 11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem
Prosto z Kotłaprzyjemnością sięgamy po treściwsze posiłki. I palimy w piecu, co by dupki nie zmarzły ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 3500g fasoli "Ja ś " 200g w ę dzonego boczku 300g kiełbasy np ś l ą ska, toru ń ska 1 puszka pomidor ó w (400g) 100g koncentratu pomidorowego 2 ły ż eczki cukru(...)wodzie min. 12 godzin, nast ę pnie wybieramy ziarenka je ś li s ą nadpsute i zalewamy 2l wody. Gotujemy min godzin ę na wolnym ogniu. W czasie gotowania fasoli podsma ż amy na patelni pokrojony w kostk ę boczek, a nast ę pnie upra ż ony boczek przek ł adamy do garnka, a na t ł uszcz wrzucamy kiełbas
Kuchnia w czekoladzieRobi się ją w 15 minut. Do tego makaron i pożywny obiad w kwadrans gotowy. PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ MEKSYKAŃSKA Składniki: 1-1,5 litra zupy pomidorowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 garść świeżej kolendry kumin mielony chili kolendra mielona Jak zrobić zupę pomidorową meksykańską: Zaczynamy od zupy pomidorowej. Jeśli była(...)gotowana na mięsie, mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie zupę pomidorową zagotowujemy, dodajemy fasole i kukurydzę z zalewą, gotujemy 2 minuty. W tym czasie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Potem zupę wyłączamy z grzania. Na końcu doprawiamy do smaku kuminem, kolendrą, chili. Finalnie możemy zupę podać z makaronem
Dorota Smakujepomysłem na urodzinowy torcik dla dzieci. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam Wam m.in.: przepisy na ciasto ze szpinakiem , ciasto marchewkowe z bakaliami , tort dyniowy lub brownie z fasoli . Idealnym pomysłem na torcik dla dzieci będzie także zielony tort szpinakowy (szpinak nie jest wyczuwalny) – leśny mech . Na blogu znajdziesz także inne propozycje na ciasta marchewkowe, ze szpinakiem(...)fasolą. Ciasto marchewkowe polecam udekorować moim kremem z serka i masła lub polewą, lukrem, owocami, np. jagodami, borówkami lub bakaliami, posiekanymi orzechami. Można je także klasycznie i najprościej posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 450 g marchwi 3 średnie jajka 150 g cukru ¾ szklanki oleju 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej
Zasmakuj Kuchni