Ciasto filo układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, smarując każdy płat roztopionym masłem. U mnie ciasto wystaje poza formę, można je również przyciąć na równo z blachą. Z ciastem filo trzeba ekspresowo działać, ponieważ szybko schnie lub przykryć je ścierką. Do naczynia wyłożonego ciastem wykładamy masę ziemniaczano-serową i układamy szparagi. Smarujemy masłem. Zapiekamy wszystko ok 20 min na niskiej
Olikowa kuchniaDawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem na cieście francuskim pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeDawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem na cieście francuskim pochodzi z serwisu
Pink Envelopekremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm mmmm :-) To chyba najlepsza rekomendacja smaku tortu :-) Ciasto z małą modyfikacją można z powodzeniem wykonać również w wersji bez glutenu, obydwie wersje
maniapieczeniaDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández. Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników, które sądzę, że praktycznie zawsze macie w domu. Wystarczy je wszystkie umieścić w misce i dobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła
Słodko-Słony Świat IlonyWielkanocnym stole :) Co do smakołyków-mam dla Was przepis na ciasto z masą kajmakową, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jest to dobry przepis dla wszystkich zabieganych, ponieważ ciasto można zrobić ekspresowo używając gotowych półproduktów, bez pieczenia. Najgorszym etapem jest czekanie minimum 2 godziny, aż ciasto się "porzegryzie". Jeśli macie więcej czasu, polecam własnoręczne wykonanie masy kajmakowej i budyniowej, które
Zawsze głodna!Gruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione ;) Składniki
Garnkowe fanaberietych, co glutenu się nie boją – to wegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto
Qlinarnie i Qlinarniearomatu całości. Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :) Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej. Rustykalna tarta
Słodko-Słony Świat IlonyKliknij po przepis. 6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 7. Pulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa
W kuchni u MonikiEkspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki
Mienta blogCiasto dokładnie jest ekspresowe. Jego wykonanie od początku do końca ( razem z pieczeniem ) to jakieś 40 minut. Produkty użyte do zrobienia ciasta zawsze są w domu. Jeżeli nie macie na dzisiaj nic słodkiego, lub trafili Wam się nieprzewidziani goście, to ciasto jest właśnie dokładnie takie jakiego teraz potrzebujecie. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Porządna szklanka mąki
Smaki Ewyfajnym przepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-). Ciasto robi się ekspresowo, łatwo i przyjemnie. Smakuje wybornie. Ja ogólnie nie przepadam za szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam! Ps. Jeśli śledzicie mój
Domowa cukiernia Ewy