Ekspresowa tarta śliwkowa z kremem krówkowym i słodką pianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem
Tradycyjna KuchniaCiasto, które nazywam kryzysowym i ekspresowym. Jest proste ale w swej prostocie bardzo smaczne. Do jego przygotowania używam skórki pomarańczowej którą zawsze mam w słoiczku na takową okazję jako to ciasto. Jeżeli nigdy nie pokusiliście się by domowe jogurtowe ciacho zagościło na Waszym stole to koniecznie to zmieńcie. Jogurtowe z cukrem pudrem i skórką pomarańczy Składniki : 300g mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy
moj przepis naEkspresowy przepis na pyszną szarlotkę z truskawkami. Składniki: 25 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki(...)żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką. Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki, na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem. Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie
Tradycyjna KuchniaEkspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki
Tradycyjna KuchniaEkspresowy pomysł na wykorzystanie białek. Szybki, prosty i co najważniejsze pyszny! polecam także: Biszkopt z samych białek- z jabłkami Składniki: 6 białek 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 śnieżki 400 ml mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając(...)międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować formę, wlać ubitą masę i piec przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami
Tradycyjna Kuchniadomu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy. Ja wykorzystałam czarnuszkę, gdyż ją uwielbiam i ostatnio najchętniej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPonieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert
Food SquareMoje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder
Tradycyjna KuchniaSprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki
Kuchnia PaulettesZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych
Pieguskowa Kuchniamini pączki zrobicie w ekspresowym tempie. Więcej czasu zajmie rozgrzanie oleju, niż zrobienie ciasta na te słodkie pączusie. Składniki znam na pamięć, gdyż są łatwe do zapamiętania . Z tej porcji wyjdzie około 35 mini pączusiów lekkich i smacznych i co najważniejsze w kilka chwil! Składniki na ciasto 2 serki homogenizowane po 140 g każdy, u mnie waniliowe 2 jaja
Z Kuchni Do KuchniEkspresowa, pyszna i orzeźwiająca pianka owocowa z poziomkami i borówkami! Składniki: 1 galaretka owocowa, 25 dag serka homogenizowanego, ½ szklanki świeżych owoców sezonowych- poziomki i borówki. Wykonanie
Tradycyjna KuchniaMoże się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy
kgwjanczewoEkspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z
Kulinarne Przeboje