Stoję przed półką w markecie strapiona. Równo, jak pod linijkę poukładane buteleczki, tubki i słoiczki, wszystkie tak soczyście czerwone, nieodgadnione. Stoję tak i myślę, po który
W kuchni Karmel-itkiDziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy(...)łyżki ciepłej wody Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli
Cynamonowe szczęściePyszne, łatwe i tanie ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, bo po prostu tego ciasta nie da się zepsuć :) Ma tylko jedną wadę - ekspresowo znika z talerzyka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 1 szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 10-12 szt. małych jabłek(...)obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jajka utrzeć razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać olej, ekstrakt, a potem stopniowo dosypywać mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem
Domowa Cookierenka Agiszarlotki, jabłeczniki i ciasta ucierane gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło w tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie
Dzieje kuchennej Wiewiórykruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku. Mi odrobinę przypomina przepyszne ciasteczka. Podobno najlepiej smakuje po dwóch dniach, ale tego nie sprawdziłam, pomimo, że ciasto piekłam już ponad pięć razy - za każdym znikało ekspresowo. Chciałam przygotować oryginalną wersję, ale natykając się na wiele przepisów, nie znalazłam dwóch jednakowych receptur, więc od dawna robię taką "po swojemu". Uwielbiam Boterkoek(...)niewielkie grudki.) Powstałą masę przełożyć (lekko dociskając) do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem lub mlekiem połączonym z żółtkiem i widelcem zrobić kratkę. Na końcu powierzchnię ciasta posypać odrobiną płatków migdałowych. Boterkoek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach. (Ciasto powinno lekko podrosnąć i być odrobinę zarumienione.) Kroić po całkowitym ostudzeniu. (*) Można
Di gotujeGorąco. Zdecydowanie za gorąco. Żar leje się z nieba i, gdyby nie te lekkie powiewywiatru, padlibyśmy w Kościanie jak kawki. Wracając z pociągu, z kursów językowych
W kuchni Karmel-itkiweekend pralinki , czekoladki zagoszczą w domu w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..ja z braku czasu i nadmiaru pokruszonych herbatników zrobiłam ekspresowe pralinki -bajaderki...mam w planach zrobić czekoladki...foremki czekają przyszykowane..tylko czasu i chęci brak..ale do poniedziałku się wyrobię...i Was też zapraszam.. okruchy różnych ciast, herbatnikówdżem1 łyżeczka cynamonuwiórki kokosoweCiasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać
Moje domowe kucharzeniePrzepis dodaję w ekspresowym tempie, więc wybaczcie literówki i tym podobne., dziś cały dzień na mieście ,zabiegana! jutro wyjazd na koncert, ulalala :D Sernik pyszny, bez ściemy! dawno takiego nie jadłam, a wiedziałam że muszę go zrobić jak tylko w moje ręce trafiła odżywka białkowa ze strony Kulturysta.com , napiszę o niej większą recenzję, jak tylko wrócę, jedno powiem zapach(...)śmietanki na sicie do blendera wrzucamy banana, serek i miksujemy na względnie jednolitą masę (nic się nie stanie jak pozostaną niewielkie grudki serka) dodajemy pozostałe składniki, miksujemy przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnajbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier jajko
kruche babeczkicieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) Składniki: 2 op. ciasta francuskiego 1 op. mrożonego szpinaku ząbek czosnku olej sól
Różne smaki w kuchnicieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie , szpinak i ricotta w lodówce jest ;) U mnie szpinak mrożony zawsze jest odkąd poznałam firmę Iglotex i jej produkty :) Składniki:2 op. ciasta
Słodkości i nie tylkoRozpoczęłam dziesięciomiesięczną walkę z budzikiem, który o 5 rano krzyczy wniebogłosy.Próbuje mnie obudzić, w bardzo brutalny sposób. W oczach piasek. Jednak nie zaobserwowałam
W kuchni Karmel-itkiSzybkie, ekspresowe ciacho, ucierane dodatkowo. Bo o to czasem chodzi, żeby było szybko i żeby wyszło . Żeby się człowiek nie zmęczył i czasu dużo nie stracił. Duże wymagania ale da się. Da się. To bardzo zdrowe ciacho.Dodatek masła i ziaren sprawi, że będziecie nim zachwyceni.Mieszanka jest idealnie skomponowana ,a zawarte w niej ziarna słonecznika, sezamu,orzechy arachidowe oraz cynamon ,kardamon(...)roztopione masło MASMAL, temperatura masła nie ma znaczenia. Ważne, aby nie było za bardzo gorące! Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby
Z Kuchni Do Kuchnizostanę przy brzoskwini i tym razem wykorzystam do ciekawego ciasta. Ja znów użyłam puszki ale sezon się zbliża wiec można wykorzystać świeże brzoskwinki . Ciasto robi się dość sprawnie, a to za sprawą ekspresowego kremu hm nie jestem za gotowcami ale jak się człowiek spieszy...Placek na pewno fajnie wygląda ale też smakuje, czy do powtórzenia hm zobaczymy. Zapraszam... Przepis(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: CIASTO: 1 kostka masła 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao MASA PIANKOWA: 6 schłodzonych białek 1 szklanka cukru
Kubki smaku