Puszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie ciasto funkcjonuje w moim domu od przeszło ponad dwudziestu lat i pochodzi od pewnego włoskiego kucharza, którego imienia moja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać
maniapieczeniajabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany za strzał w dziesiątkę. Mam nadzieje, że wam też zasmakuje.Składniki:400 g mąki100 g cukru250 g masła2 jajka200 g śmietany 18%łyżeczka proszku
ciastkarnia na kruchym spodziewlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziurką zaczęło się wydostawać z puszki, a , że ja nie piję piwa, wykorzystałam resztki tegoż piwa do ciasteczek..podobne już kiedyś robiłam [klik] , te są w sumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła 2,5 szk. mąki 0,5 szklanki
Moje domowe kucharzenieBrokuł w cieście to pyszna i ekspresowa przekąska, smaczny, delikatny, podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej(...)Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy na głębokim, rozgrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolimajowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym(...)zdejmujemy papier z gruszek, wzdłuż ciasta układamy maliny jedna przy drugiej. Ciasto ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby gruszki z malinami znalazły się wewnątrz rolady. Roladę biszkoptową zawijamy w ścierkę, związujemy końce i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy roladę np. cukrem pudrem. Smacznego! The post Ekspresowa rolada appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a
kolorowotorcikowoZresztą latem nawet podawałam przepis na pierniki. A tak przy okazji to jeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość! Pyyychotka! (Keksówka o długości około 35-40 cm) Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka
Di gotujePALUSZKAMI SEROWYMINa początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam(...)mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna
Słodko-Słony Świat Ilonyzmianach, a tutaj szykują się kolejne... Chyba stałam się specjalistką od przewracania sobie życia do góry nogami :) W związku z kolejną przeprowadzką czasu jest ekstremalnie mało, więc ciasto musiało być równie ekspresowe w wykonaniu, a do tego pyszne. Cóż, ja tam jestem zadowolona z efektu :D Składniki: 1 litr tłustego mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru szklanka kaszy manny tabliczka(...)wykładamy jedną warstwę herbatników, wylewamy pierwszą część masy z kaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich krain :) Dziękuję jeszcze raz! Jedna z najbardziej wkręcających piosenek jakie znam
sama złodyczmojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
moj przepis naprzepisy w szczególności polecam wykonać. 👍 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 1 SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MIN Przepis znajdziecie tutaj . Ciasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci(...)talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis znajdziecie tutaj . Tak jak wspominałam makowiec nie jest typowo świątecznym ciastem, ale polecam go wykonać. Dostępność składników jest bardzo łatwa i tania, a smak z pewnością wynagrodzi Wam czasochłonność przygotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 6 SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE Przepis znajdziecie
Zdrowie i pysznie na talerzutygodniu kiedy nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;) 4 łodygi rabarbaru op. ciasta francuskiego (275g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią cukier puder do posypania Ciasto pokroić na kwadraty o boku
Smakołyki Asiszkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę(...)zimną wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusoczystego kiwi , zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Jak już nieraz Wam mówiłam , do wielbicieli kiwi nigdy nie należałam!Tym razem zrobiłam nie deser , a wielką blachę ciasta!Znikało w tempie ekspresowym i nawet znalazł się jeden taki co nam nocą z lodówki zaczął wyżerac ;) SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt– cukier – 3/4 szklanki– proszek do pieczenia
Ostra na Słodkoktóra idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć
magiczna kuchnia Kasi