tempie ekspresowym. I jeszcze nie mogę się nie pochwalić! wczoraj dowiedziałam się, że jestem jedną z 12osób, które wygrały w konkursie KUCHNI PLUS na danie wegańskie i wezmą udział w programie Marty Dymek. Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto(...)miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu jabłka: 500 g jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu kruszonka: po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrami
Dzieje kuchennej Wiewióryswobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko 100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu) Płatki owsiane należy zmielić(...)cukrem utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem
Di gotujePrzepyszne, ekspresowe placuszki z serka homogenizowanego. Idealne dla dzieci, ale i dorośli je polubią. W sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie:) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy je za pomocą(...)kuchennej rózgi. Dodajemy serki homogenizowane i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na końcu stopniowo dodajemy przesiane składniki suche, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po łyżeczce ciasta. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane powidłami
Smaki Na Talerzuekspresowe szukanie dżemu, nutelli i innych słodkich smarowideł. Poszłam o krok dalej i dodałam wino, czasami – powiedzmy, że jak szaleć to na całego i nie liczyć kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego!?). Ja Wam radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy(...)wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy – opakowanie proszku do pieczenia – ok 70 g pistacji – 200 ml mleka ryżowego – śliwki na wierzch do dekoracji Wino razem z cukrem i cukrem waniliowym umieszczamy w garnku i gotujemy, całość
Szybko Tanio Smaczniedzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 8 łyżek oleju 2 jajka cukier puder do posypania(...)jajka, wlewamy mleko oraz olej, wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite DaniaUwielbiam te magiczne placuszki, więc musiał przyjść taki czas, że zrobię swoje własne, domowe tortille. Możecie zawinąć w nie właściwie wszystko i to właśnie tym skradły
Wielki apetytMięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.Składniki:250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g miodu60 g masła50 g cukru50(...)jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł
Ala piecze i gotujetaką niespodziankę?! U jednych wywołują niesamowitą radość, a u innych przerażenie w oczach, bo przecież „nie mam nic w lodówce!”. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, ekspresowe ciasto – idealne właśnie dla niespodziewanych gości! W przygotowaniach jak zawsze pomógł mi nowy piekarnik parowy Electrolux. Dzięki funkcji SZYBKIEGO NAGRZEWANIA nie musiałam długo czekać na nagrzanie do tych(...)SKŁADNIKI: * jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników. * mąka – 3 kubeczki * cukier – 1,5 kubeczka * cukier waniliowy – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * jajko – 3 szt * olej – 1 kubeczek * maliny + platki migdalów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki. Miesz amy na gładką
Ostra na SłodkoPyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek(...)zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki z łososiem Składniki na około 10-12 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko czarnuszka Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy łososia, pozostałą wolną część ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego boku (w stronę
Smak mojej kuchnizwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, papryki w kostkę. Wszystko to podsmażyć na oleju i przyprawić. Z ciasta wykroić koła odrobinę większe niż(...)foremki na tartaletki. Foremki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem Do każdej nałożyć nadzienie. Plasterki sera pokroić w paseczki i ułożyć kratkę na gniazdkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie złote
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaEkspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego 200 g borówek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podsmaż na maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel(...)równych kwadratów, do każdego kwadracika włóż na środek łyżkę nadzienia i zawiń rogi do środka, czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 20-25 minut aż kieszonki się ładnie zarumienią. Smacznego
Niezły Młynekjest ktoś, kto nie lubi szarlotki?! Nie sądzę. Dzisiejsza szarlotka jest tak zwaną szarlotką sypaną. Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy nadając im konsystencję kruszonki. Jabłuszka pokrywamy pianą z białek ubitą z kokosem, możemy posypać również(...)voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 1,5 kostki margaryny lub masła 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta a jedynie doprowadzić
Made By Mom And Sonktóre. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym zaserwujesz to cudo, ogromne. Składniki: Placki (6 sztuk): ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej ¾ szklanki roślinnego mleka (150 ml) 2 łyżki syropu klonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej(...)amarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj
Roślinna - blog wegańskisię je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować(...)grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną, ani nie rozlewają się dlatego można ułożyć ciastka w niedużych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 12 min. (do lekkiego zrumienienia) Smacznego
IMPRESJA SMAKU