Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego . Co robi leniwa żona gdy jest na diecie, a mąż domaga się czegoś słodkiego? Wyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka idealne na poświąteczne obżarstwo, bo zawierają mnóstwo błonnika, który jak wiadomo wspomaga pracę jelit. Ale żeby nie było, są bardzo smaczne, idealnie się sprawdzą na ekspresowe śniadanie z poranną herbatką, czy jako przegryzka w ciągu dnia, zresztą na ciacho każda pora jest dobra. ps. Przechowywane w puszcze będą świeże nawet do 10 dni. Składniki na około 40 sztuk(...)znajdziecie tu, lub kupić np. tu ) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: w misce utrzyj na gładką masę banana, roztopiony olej kokosowy i cukier. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj masę bananową i skórkę. Możesz tez dodać kilka kropel olejku pomarańczowego. Zagnieć ciasto- konsystencją przypomina glinę. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha
greenscarfDeser bananowy Nie zawsze jest czas i ochota na pieczenie ciast lub przygotowywanie skomplikowanych deserów. Dzisiejszy deser bananowy to idealna propozycja na leniwe dni. Robi się go szybko, nie trzeba stać przy garach lub piekarniku i pilnować… Wszystko miksujemy, przekładamy i po robocie. Połączenie banana i mleczka kokosowego to dla mnie majstersztyk, ponieważ oba te składniki nadają kremowej(...)konsystencji, którą tak bardzo lubię. Co więcej, dzięki użyciu dojrzałego banana, nie ma potrzeby dosypywania cukru! Naturalna słodycz jest najlepsza! Innym ekspresowym deserem, jest pudding chia , który również polecam! Dodatkowe informacje Jeśli akurat nie macie orzechów nerkowca, to możecie z powodzeniem zastąpić je innymi orzechami np. ziemnymi. Do deseru obowiązkowe jest mleczko kokosowe (w puszce), które posiedzi w lodówce
Blendmanpysznego. Ciasto jest zbite i wilgotne. Wcale nie wygląda jak zakalec. Robi się je w ekspresowym tempie, więc spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało. Na samym końcu przepisu, zobaczycie jak smakowało ciacho mojej Siostrzenicy :) Powiem tylko tak, że oderwać się od ciasta nie chciała ;) 'najprostsze brownie' Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka maki - 1,5-2 szklanki(...)400g gorzkiej czekolady - 200g masla Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać jajka, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.30 minut. Przed podaniem wystudzić. Smacznego! Najpiękniejszy znak, że ciacho było dobre
CookYourselfekspresowe oponki jogurtowe szybkie w przygotowaniu i smaczne. Polecam dla osób które nie mają zbyt wiele wolnego czasu na wypieki czwartkowe . Składniki : 300 g jogurtu naturalnego (najlepszy typu greckiego) 2, 5 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru łyżka spirytusu (może być wódka) 2 jajka łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajemy jajka, jogurt, spirytus wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy krążki a mniejszym kieliszkiem dziurki w każdym krążku. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na głębokim oleju do zarumienia z dwóch stron, przewracając w czasie smażenia
Wypieki Uliskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl cukru wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto rozwijamy posypujemy je cukrem z cynamonem i zwijamy z
Domowy Smak Jedzeniapieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń(...)Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę(...)łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej typ 450 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Do miski wsypać mąki i kakao, wymieszać, przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, do momentu aż cały cukier się skończy
moj przepis naEkspresowe muffinki gotowe w 40 minut, licząc także czas przygotowania ciasta! Są bezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy. Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 60 g płatków(...)gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną) 20 g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ksylitolu 30 g płynnego oleju kokosowego szczypta soli 50 g suszonej żurawiny 50 g rodzynek 1 łyżka maku 150 ml mleka (użyłam roślinnego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do foremek
Zdrowie na języku :Plekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki(...)łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując, stopniowo dodawaj
Kuchnia bezglutenowamojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków
moj przepis naDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)przestudzonej masy dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy
Rozpustne gotowanieCiasto robi się ekspresowo, wystarczy tylko zagnieść wszystkie składniki i gotowe. Polecam! Składniki ciasta: 250g mąki 60g miękkiego masła 60g miękkiej margaryny 125 g cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki mleka do posmarowania mazurka 1 mała puszka masy kajmakowej bakalie do ozdobienia mazurka *** Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym(...)mąką blacie i wycinamy z niego kształt jaja (mazurek oczywiście może też być kwadratowy lub prostokątny). Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Z reszty ciasta tworzymy obwódkę mazurka. Możemy zapleść warkocz albo na przykład ukulać rulonik i poodciskać na nim wzorki widelcem (obwódka musi być dosyć wysoka ponieważ podczas pieczenia troszkę się spłaszczy). Mazurka smarujemy
Blog z ApetytemZresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan oraz alergików, ponieważ nie zawierają jajek oraz mleka. Koniecznie spróbujcie. Polecam! (około 50 sztuk - w zależności od wielkości) 400g mąki pszennej 100g cukru 100 ml wody 50 ml oliwy 1 banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder(...)posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeZresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan oraz alergików, ponieważ nie zawierają jajek oraz mleka. Koniecznie spróbujcie. Polecam! (około 50 sztuk - w zależności od wielkości) 400g mąki pszennej 100g cukru 100 ml wody 50 ml oliwy 1 banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder(...)posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujeCzasem pojawia się u mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;) Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej(...)Błyskawiczny piątek" Składniki: 5 jaj 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jabłka cynamon szczypta soli Białka ubijamy z solą, a następnie nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie całość delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem
Cynamonowe szczęściePyszne, bardzo wilgotne a w dodatku ekspresowe w wykonaniu.. Gorąco polecam! :) Źródło Ciasto mandarynkowe Składniki: 3 mandarynki 10 łyżek mąki 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru zwykłego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 jaja 1 łyżeczka sody Sposób wykonania: W dużej misce wymieszać na początku olej(...)cukrami. Następnie dodać jajka i dalej ubijać. Potem wsypać mąkę oraz sodę. Na koniec dodać jogurt oraz obrane i pokrojone mandarynki. Dokładnie wymieszać. Piec około 50 min w tem 175 st. Smacznego
Smaki Nataliiwyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm mmmm :-) To chyba najlepsza rekomendacja smaku tortu :-) Ciasto z małą modyfikacją można z powodzeniem wykonać również w wersji bez glutenu, obydwie wersje są pyszne! Polecam! Składniki: Ciasto wersja 1: 50 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku(...)miękkiego masła 150 g cukru białego 225 g mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C . Dna dwóch okrągłych form o średnicy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownic wysmarować cienko
maniapieczenia