więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem(...)borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej
Di gotujePyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy. Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami. Polecam(...)SKŁADNIKI 200 g masła/ miękkiego 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1¹⁄₂ szklanki mąki pszennej (240 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałów 500 g śliwek WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Śliwki
cool and mintyWitajcie po przerwie. Nie zapomniałam o Was i blogu. Wszystko przez wyjazd, ale to już inna bajka. Dzisiaj na osłodę ekspresowe racuchy bananowe. Smacznie, szybko i
Smaki EwyEkspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone to alternatywa dla tradycyjnych pączków. Robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć i nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe! Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki. A zawsze to domowe i wiemy co jemy 😉 Składniki(...)banany 250 g serka mascarpone 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżka wódki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego dropsy czekoladowe cukier puder z cynamonem do posypania olej do smażenia Wykonanie: Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Mieszamy (najlepiej mikserem) z jajkiem, wódką i serkiem mascarpone. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez
Kuchnia MagdaLenyPiernik na Święta być musi a jeśli nie leżakujący to może taki ekspresowy? Przełożony marmoladą i polany polewą czyli klasyka gatunku. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki miodu 200 g cukru 5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika(...)twardej marmolady 150 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą i sodą. Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapostawiłam na klasykę, czyli biszkopt kakaowy i jabłka, a wszystko to po prostu zwinięte i wyglądające jak salceson:) Ciasto banalne w przygotowaniu, ekspresowe w wykonaniu i wyśmienite w smaku. Posmakuje każdemu kto lubi połączenie jabłek z ciastem, a to chyba lubi każdy :) Polecam więc wszystkim łasuchom. Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao(...)sztywno, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiewam z kakao i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, posypuje grubą warstwą cukru pudru wymieszanego z cynamonem oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Na to przelewam kakaowe ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórcoś słodkiego, a macie w domu mrożone ciasto francuskie, to proponuję ekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g) kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy kwadrat naciąć ukośnie(...)Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku każdego ciasteczka. Wstawic do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 st na ok 10-12 minut. Piec do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem Smacznego
Gosia gotujebędzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ, który oddzieliłam od pestek i włókien, miąższ podzieliłam na małe kawałki i wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę. Ciasto dyniowe składniki: FOREMKA W KSZTAŁCIE DYNI 1, 5 szklanki(...)gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, poporcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie. CIASTO JASNE 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego
RAROSSAwtedy warto sięgnąć po te ekspresowa podpowiedzi... :-) A przepis znalazłam na blogu "Gotuję, bo lubię" (KLIK) , tylko trochę zmieniłam polewę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyża kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka(...)pozostałymi składnikami i miksujemy tylko chwilę od połączenia składników. Gotową masę przelewamy do keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy
Czary - gary w kuchniŁatwa i wyjątkowo szybka babka z dodatkiem majonezu i wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, po prostu pyszne. Rewelacyjna na święta, niedzielny deser jak
Wielki apetytBardzo prosty przepis na mini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4
Moje Kuchenne RewelacjePyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić(...)ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut
Moje domowe kucharzeniePoczątkowo nie byłam przekonana… wydawało mi się, że nic dobrego z jabłek posypanych miksem kaszy manny z mąką nie może wyjść. Na szczęście bardzo się myliłam. Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło(...)średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Mania Gotowaniawięcej doby pomysł na ekspresowe pączusie jak się patrzy :D Tego nie robi się godzinami. Jedna porcja pączków zabrała mi ok. 25 minut od wymieszania po usmażenie. Składniki: * 385 g serka homogenizowanego waniliowego * 1,5 szklanki mąki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 3 jajka * olej do smażenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam(...)Wszystko wymieszałam za pomocą miksera i wykładałam łyżeczką do herbaty na rozgrzany olej. Smażyłam na złoto - brązowy kolor. Łyżeczkę od czasu do czasu zanurzałam w gorącym oleju by ciasto podczas nabierania nie przywierało. Cała tajemnica mini pączusiów :D Miałam w lodówce serek homogenizowany o smaku truskawkowym. Dodałam i taki :D Może środek pączków był przez to był ciemniejszy
Pieprzyć z Fantazją