dynia - 15472 przepisów (strona:551/1032)

Owsianka na szybko z konfiturą renklodową i prażonymi pestkami dyni 131

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OWSIANKA NA SZYBKO Z KONFITURĄ RENKLODOWĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych extra górskich - 1 mały jogurt - 2 łyżeczki konfitury renklodowej - garść prażonych pestek dyni Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę, pozwalając płatkom nasiąknąć. Voila

Życie zamknięte w smaku
Zupa czosnkowa 164

marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Letnia Sałatka z Brzoskwiniami, Rukolą, Parmezanem, Jeżynami i Kremowym Octem Balsamicznym 155

szybka i niezwykle łatwa w wykonaniu. Krojenia prawie wcale, rwanie i wrzucanie :) No to zaczynamy! Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń garść jeżyn garść rukoli niewielki kawałek parmezanu ziarna słonecznika pestki dyni suszone jagody Goji kremowy ocet balsamiczny figowy kilka listków świeżej mięty pomarańczowej (można użyć pieprzowej) Wykonanie: Rukolę umyłam pod bieżącą zimną wodą, owoce opłukałam. Liście rukoli porwałam na mniejsze kawałki(...)brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki. Rukolę, ćwiartki brzoskwini, jeżyny umieściłam w głębokim talerzu, na wierzch starłam parmezan, posypałam pestkami dyni, ziarnami słonecznika, jagodami Goji i porwanymi listkami mięty. Całość polałam kremowym octem balsamicznym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto Dyniowe 149

pominęłam) 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju W jednej misce łączymy składniki suche, tj. mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i orzechy. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy olej i puree z dyni dokładnie

Słodka Kraina Wypieków
Chleb pszenny dyniowy 140

tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze wyszedł idealny! Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i ok 50 ml mleka robimy rozczyn(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn.  Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy

Słodka Kraina Wypieków
Urodzaj pomidorów 142

przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie mi do głowy zupełnie nowe, inne połączenie. W każdym razie jestem dumna ze swoich pomidorów i - może

Weekendy w domu i ogrodzie
Pesto z bazylii do makaronu 188

Proponuję pesto z bazylii z pestkami słonecznika i dyni ale i orzechami również oczywiście.Zamiast sera Parmezan ser niebieski z pleśnią. Pesto alla genovese-czyli oryginalne włoskie pesto z bazylii to włoski zimny sos robiony jest standardowo z oliwy,świeżej bazylii,czosnku,soli morskiej,orzeszków piniowych i sera Pecorino i/lub Parmezan. Pesto znaczy "miażdżone" więc pesto powinno być miażdżone(...)oliwki SKŁADNIKI: pełna garść świeżych listków bazylii 8-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewent.oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzeszków ziemnych,migdałów lub innych orzechów 1-2 ząbki czosnku sok i otarta skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 92

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati                          - 1 łyżeczka curry - 40g żółtej soczewicy                       - ½ łyżeczki kuminu - 130g dyni hokkaido

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 164

łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Ziemniaki ze szpinakiem i fasolką adzuki 147

łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów                       - sól  himalajska - 1 łyżka pestek dyni  * Fasolka adzuki powinna być namoczona przez noc, a następnie ugotowana do miękkości; jeśli nie macie akurat jej w lodówce, równie dobrze nada się jakakolwiek inna fasola czy ciecierzyca ** Jeśli używacie szpinaku mrożonego, kupcie ten w liściach(...)szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki cukru - Następnie dodać ziemniaki, fasolkę adzuki i śmietankę sojową - Wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty - Warzywa przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek 155

łyżeczki suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam  TUTAJ  Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć(...)balsamicznym i wymieszać - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Awokado i natkę posiekać - Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką - Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili - Obok wyłożyć brokuła, posypać go odsączonymi rodzynkami i miętą - Dodać plasterki marchewki - Całość można wymieszać lub pozostawić ‘uporządkowane’. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 172

płatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać(...)ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego soku - Sałatkę polać sokiem z granatu, wymieszać całość - Posypać ją pestkami dyni. Gotowe :) A tak wygląda ta pyszna sałatka po wymieszaniu

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą 147

ocet balsamiczny - 1 słodka gruszka (np. konferencja) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 1 łyżeczka pestek dyni * Sposób pieczenia buraczków znajdziecie  TUTAJ Wykonanie: - Sałaty umyć, osączyć,  porwać na kawałki i przełożyć do miski - Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę - Ogórka i seler posiekać w plasterki - Awokado pokroić w paski - Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę - Doprawić(...)sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać -Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 111

ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać(...)posiekać w cienkie plasterki - Seler naciowy, natkę i awokado posiekać - Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać - Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać - Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 164

łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka(...)minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna