Potrawy wegetariańskie 270rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii
Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 250upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania(...)wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny
Bon Appetit Małgorzaty
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 175żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól i pieprz do smakudo dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy(...)usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem. Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni i słonecznika. Tym razem życzę po włosku: buon appetito! Pasta wątróbkowa
Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami 225sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami
Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na domowe przetwory 377Papryka konserwowa z miodemWarzywa na słodkoDżem z cukinii IDżem z cukinii IIDżem z dyniDżem dyniowo-jabłkowyCukinia a'la ananas Cukinia waniliowaInneKeczup z cukinii Leczo z cukiniiPrzecier pomidorowy szybkiPuree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓWGrzyby leśne suszoneMarynowane grzyby Turki marynowanePRZETWORY Z ZIÓŁSyrop miętowySyrop z kwiatów z dzikiego bzuKonfitura z płatków róży
Kuchnia domowa Ani
Domowa granola 217półek sklepowych.Składniki:150 g masła5 łyżek miodu2 szklanki płatków owsianychotręby pszennepłatki kukurydzianegarść rodzynekgarść żurawinyłuskany słonecznikpestki dynidaktylejagody gojiSposób przyrządzenia:Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Masło i miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił
upichcic
Krem dyniowo - marchewkowy 170Całe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Chleb z dynią i imbirem 262Piekłam już bułki z dynią a dziś upiekłam chleb z dynią i imbirem. Nie miałam świeżego ale użyłam w proszku. Chleb wyszedł smaczny i niestety już go nie ma, bo chłopaki jak się dorwali do niego to cały spałaszowali. A taki świeżutki chleb jak wiadomo jest niezdrowy ale za to najsmaczniejszy. I jak tu się powstrzymać od pokus
Ewa w kuchni
Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 248jeden. W lodówce miałam kawałek sera i sałatę…. i tak właśnie powstała ta pyszna sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem. Dodałam jeszcze stostowane nasiona słonecznika i dyni i polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy(...)Składniki 1 pierś kurczaka 1 buraczek (ugotowany lub upieczony) kilka plasterków sera koziego (lub fety) 2-3 pomidorki koktajlowe kilka listków sałaty 1-2 łyżki zmieszanych nasion słonecznika i dyni sól, pieprz, papryka ulubiony smakowy olej – u mnie rzepakowy 1. Kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzonego pokroić w plasterki
UgotujmyTo.pl
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 206zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól
UgotujmyTo.pl
Batoniki musli 277całej masy zdrowia w jednym małym batoniku! Gorąco polecam! SKŁADNIKI na dużą blachę: 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonej śliwki 50 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka(...)miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku. Osobno podgrzej lekko miód. Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj. Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach
Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowy makaron z suszonymi pomidorami , piri – piri i chrupiącą dynią 220tylko do makaronów , ale mięs i sosów również! Składniki :- szpinakowy makaron – 200 g– piri – piri – 1 szt– suszone pomidory – 50 g– pestki dyni – 50 g– parmezan – 2 łyżki– olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia : Makaron gotujemy al dente w lekko(...)papryczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące
Ostra na Słodko
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 288domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec
peanutbuttermonster
Zupa z ciecierzycy z awokado 230puszce, już ugotowaną.)Przełożyć ją do bulionu, dodać pokrojony dość grubo szczypior lub dymkę oraz przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wyłączyć ogień.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dołożyć do zupy. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Dodać do zupy.Zupa smakuje na zimno i na ciepło. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Witaminowa sałatka zimowa 595śniadanie w pracy. Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć i przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać(...)pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią i pieprzem i polać olejem z pestek dyni. Smacznego
Niezły Młynek