dynia - 15698 przepisów (strona:554/1047)

Potrawy wegetariańskie 270

rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza, a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie.Sałatka z ciecierzycyPenne z pieczonym kalafioremFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroŚlimaki z dynią i szpinakiemHtipitiMakaron z sosem a'la ratatouilleSpeghetti po genueńskuGrillowane bakłażany z tzatzikiBriami, grecka zapiekankaSałatka z pomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 250

upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania(...)wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny

Bon Appetit Małgorzaty
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 175

żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól i pieprz do smakudo dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy(...)usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem.  Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni i słonecznika. Tym razem życzę po włosku: buon appetito! Pasta wątróbkowa

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami 225

sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na domowe przetwory 377

Papryka konserwowa z miodemWarzywa na słodkoDżem z cukinii IDżem z cukinii IIDżem z dyniDżem dyniowo-jabłkowyCukinia a'la ananas Cukinia waniliowaInneKeczup z cukinii Leczo z cukiniiPrzecier pomidorowy szybkiPuree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓWGrzyby leśne suszoneMarynowane grzyby Turki marynowanePRZETWORY Z ZIÓŁSyrop miętowySyrop z kwiatów z dzikiego bzuKonfitura z płatków róży

Kuchnia domowa Ani
Domowa granola 217

półek sklepowych.Składniki:150 g masła5 łyżek miodu2 szklanki płatków owsianychotręby pszennepłatki kukurydzianegarść rodzynekgarść żurawinyłuskany słonecznikpestki dynidaktylejagody gojiSposób przyrządzenia:Do miski przekładamy "suche" składniki: płatki, otręby, słonecznik, dynię, pokrojone oraz jagody goji, a następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i miód. Masło i miód przelewamy do miski z suchymi produktami i dokładnie mieszamy, by każdy składnik "oblepił

upichcic
Krem dyniowo - marchewkowy 170

Całe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb z dynią i imbirem 262

Piekłam już bułki z dynią a dziś upiekłam chleb z dynią i imbirem. Nie miałam świeżego ale użyłam w proszku. Chleb wyszedł smaczny i niestety już go nie ma, bo chłopaki jak się dorwali do niego to cały spałaszowali. A taki świeżutki chleb jak wiadomo jest niezdrowy ale za to najsmaczniejszy. I jak tu się powstrzymać od pokus

Ewa w kuchni
Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem 248

jeden. W lodówce miałam kawałek sera i sałatę…. i tak właśnie powstała ta pyszna sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem. Dodałam jeszcze stostowane nasiona słonecznika i dyni i polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy(...)Składniki 1 pierś kurczaka 1 buraczek (ugotowany lub upieczony) kilka plasterków sera koziego (lub fety) 2-3 pomidorki koktajlowe kilka listków sałaty 1-2 łyżki zmieszanych nasion słonecznika i dyni sól, pieprz, papryka ulubiony smakowy olej – u mnie rzepakowy 1. Kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Wystudzonego pokroić w plasterki

UgotujmyTo.pl
Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 206

zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól

UgotujmyTo.pl
Batoniki musli 277

całej masy zdrowia w jednym małym batoniku!  Gorąco polecam!  SKŁADNIKI na dużą blachę: 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich) 75 g słonecznika łuskanego 75 g pestek dyni 75 g orzechów laskowych 75 g migdałów 75 g orzechów pekan 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonej śliwki 50 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka(...)miodu  WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku. Osobno podgrzej lekko miód. Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj.  Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowy makaron z suszonymi pomidorami , piri – piri i chrupiącą dynią 220

tylko do makaronów , ale mięs i sosów również! Składniki :- szpinakowy makaron – 200 g– piri – piri – 1 szt– suszone pomidory – 50 g– pestki dyni – 50 g– parmezan – 2 łyżki– olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia : Makaron gotujemy al dente w lekko(...)papryczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące

Ostra na Słodko
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 288

domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec

peanutbuttermonster
Zupa z ciecierzycy z awokado 230

puszce, już ugotowaną.)Przełożyć ją do bulionu, dodać pokrojony dość grubo szczypior lub dymkę oraz przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wyłączyć ogień.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dołożyć do zupy. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kawałki. Dodać do zupy.Zupa smakuje na zimno i na ciepło. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Witaminowa sałatka zimowa 595

śniadanie w pracy.  Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć i przerzucić do miski, pomidora pokroić na ćwiartki , cebulę na piórka, ser w kosteczkę, pomarańcze obrać(...)pokroić na małe kawałeczki. Wszystko sprószyć oregano, bazylią  i pieprzem i polać olejem z pestek dyni. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania