Dynię uwielbiam, staram się zrobić ją zawsze w trochę inny sposób. Przygotowanie dyni – dynię przekroić na pół, wyjąć nasiona, za pomocą skrobaczki odciąć plasterki dyni na czipsy dyniowe. Dynię skropić oliwą czosnkową, lekko posolić i obsypać pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec tak długo, aż poczujecie że jest miękka. Wyjąć dynię z piekarnika, za pomocą łyżki(...)czosnek obrać, pokroić drobno. Do garnka wlać olej czosnkowy lub inny, wrzucić cebulkę i czosnek. Obsmażyć na złoty kolor, nie dopuścić żeby zbyt mocno zbrązowiało. Dodać posiekaną chilli, dynię, kostkę rosołową, kurkumę,gałkę muszkotałową, potarty imbir. Wlać wodę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszce 15 minut. Wlać mleczko kokosowe, ponownie doprawić. Chwilkę jeszcze pogotować. Ostrość zupy zależy
Kuchnia Pokoleńczasie sezonu na dynie bardzo często gotuję zupę z dyni. Najczęściej wcześniej ją piekę dla uzyskania lepszego smaku, ale w wersji na szybko można ugotować zupę z surowej dyni (lub poza sezonem z dyni mrożonej). Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego pełna zdrowia i w tak pięknym energetycznym kolorze!:) Zupa z dyni Temperatura pieczenia dyni: 200 o C | Czas(...)pieczenia dyni : do miękkości Składniki 1 dynia, średnia 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 200 g warzyw mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych) 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam
coolinarnastrefa.blogspot.com