tylko kolorowa, ale też sycąca i cudownie pachnąca. A dzięki zawartości rozgrzewających przypraw, idealnie nadaje się na jesienne chłody i słoty. Składniki (na 3 porcje): ok. pół kilograma dyni 200 ml pomarańczowej soczewicy cebula podsuszona chili 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki kozieradki łyżeczka papryki w proszku pak choi 5 boczniaków sól olej do smażenia Dynię(...)obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zalać ok. 100 ml wody i rozgotować. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i odmiany dyni. Ja użyłam Hokkaido ze swojego warzywnika, więc dyniową pulpę miałam po 20 minutach. Soczewicę dobrze wypłukać w kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić nań cebulę
Weekendy w domu i ogrodzieMuffinki smakują naprawdę rewelacyjnie! Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady. Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek! I tak przy okazji... polecam mieć zapas puree z dyni , które u mnie obowiązkowo znajduje się w zamrażarce i sprawdza się(...)każdej porze roku. (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki cynamonu 80g cukru 150g puree z dyni (przepis tu - klik ) 1 jajko 50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki 50 ml oleju Ponadto: 50g chocolate chip s/dowolnej czekolady Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia
Di gotujeBabeczki ekspresowe, jeśli mamy już przygotowane puree z dyni. Jeśli nie, potrzebujemy chwilę, na jego wykonanie. Można ugotować dynię w małej ilości wody lub upiec w piekarniku, a następnie zmiksować. 2 banany 150 g puree z dyni 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek lub żurawiny Banany miksujemy z dynią na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną
KucharzycaWiadomo, najchętniej wrzuciłabym go do czegoś wytrawnego, ale w moim obszernym kajecie jeszcze nic takiego nie zanotowałam. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł, walcie śmiało. Składniki: średniej wielkości dynia (ja użyłam Hokkaido) Dynię myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek i włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy do miękkości w 180 stopniach(...)napiszę Wam ile powinniście ją piec, ponieważ różne gatunki dyni potrzebują innego czasu pieczenia. Mojej Hokkaido wystarczyło 30 minut. Jeżeli chodzi o skórę, w przypadku Hokkaido nie trzeba jej wycinać, można ją spokojnie zmiksować z miąższem. Jeżeli macie inną odmianę, po upieczeniu odetnijcie ją. Upieczone kawałki dyni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie puree
KardamonovyWegańskie kotlety z pieczonej dyni (lub batata), ryżu i soczewicy. Doprawione curry, kurkumą oraz odrobiną cynamonu chili w proszku. Podane w bułce z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Dobrze smakują także z sosem grzybowym, czy mizerią lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy. Zarówno ryż jak i soczewica, w momencie przygotowywania kotletów powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Dynia(...)rozpadające się po usmażeniu kotlety. Polecam przygotować składniki z wyprzedzeniem (najlepiej dzień wcześniej). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 szklanki suchego ryżu (1 woreczek) 1 szklanka puree z upieczonej dyni (300 g) lub batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: 1 łyżeczka curry w proszku i kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony
cool and mintySezon na rozgrzewające dania uważam za rozpoczęty. A że drugim w kolejności jest sezon na dynię, lub można powiedzieć zamiennym stąd pomysł na gulasz z dynią w jednej z głównych ról. Nie wiem czy nie jestem jedyną fanką tego gulaszu w swoim domu, ale co tam. Jak dla mnie jest on przepyszny, bardzo aromatyczny i idealny na jesienną słotę. Można(...)prostu z ziemniakami - chociaż jak dla mnie ryż wygrywa. Składniki: 100 g szynki pokrojonej w paski 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1/2 niedużej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka śmietany przyprawy - sól, curry, czosnek granulowany, papryka olej kokosowy woda Przygotowanie: pokrój cebulę i czosnek w piórka lub kostkę
Gotowanie z pasjąpowielanie treści hehehe, no niestety ale tak jest. Dlatego tutaj zostawiam Wam linka do przepisu na ciasto na ravioli. FARSZ - 1 do 1,5 szklanki pieczonej dyni piżmowej (zmiksowany po upieczeniu miąższ) - sól, pieprz - odrobina soku z cytryny - 1-2 upieczone ząbki czosnku Dynię kroimy na plastry usuwany gniazda nasienne, polewamy oliwa lub olejem rzepakowym(...)tłoczonym na zimno. Obok połóż główkę czosnku, upiecz sobie go przy okazji więcej, sprawdzi się do wielu past na kanapki czy też do sosu czosnkowego. Upieczoną dynię i czosnek zmiksuj na gładką masę dopraw i nadziewaj ravolii. Możesz też zrobić je w innej formie, jeśli wolisz np. okrągłe, tutaj pełna dowolność. Gotowe ravioli wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy od wypłynięcia
SMYKWKUCHNIsprawia, że pomaga ona walczyć z przeziębieniem. Bekon oraz kozi ser nadają jej niebanalnego charakteru i sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca. Składniki na 4-6 porcji: 800 g dyni (waga po obraniu, już bez skóry i pestek)* 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 2 łyżki masła 1 litr bulionu(...)roladce natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu sól do smaku *Możemy użyć 800 g pieczonej dyni (z tego przepisu). Wtedy pomijamy etap podsmażania jej w garnku. Obrane cebulę, czosnek i papryczkę kroimy w półplasterki, imbir trzemy na małych oczkach tarki, dynię kroimy w kostkę. Wszystko razem
Zawsze głodna!Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli wielowarzywne Ta wersja po Gruzińsku ,zyskała szczególną sympatię mojego starszego syna . Chrupiące , aromatyczne i pyszne . Oczywiście nie jest to kuchnia Gruzji tylko nawa zapożyczona dla potrzeb segregacji przepisów Bardzo aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami(...)doskonale zgrał się ze smakiem placków . Pychotka po prostu Składniki : placki : 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli
Ogrodnik w podróżyprzypraw. Jest to opcja bezmięsna i bezglutenowa. Z poniżej użytych składników wychodzą 2-3 porcje. Składniki (2-3 porcje): 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1 malutka dynia Hokkaido 100 g ugotowanych ziaren soi 120 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy (użyłam jednorodnych mieszanek Knorr ): 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki kminku mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Dynię oczyść i wydrąż środek. Dynia Hokkaido nie wymaga obierania ze skórki, jeżeli używasz innej wówczas musisz ją obrać. Wszystkie warzywa pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę z pieczarkami i chwilę podsmażaj. Następnie dorzuć
Zdrowie na języku :PPaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w sobie właśnie ten składnik. Co mogę mieć na swoje wytłumaczenie. Dynia jest zdrowa, właśnie trwa na nią sezon, więc trzeba z niej korzystać I tak dziś chciałam Wam zaproponować ciasteczka dyniowe. Robi się(...)kokosowego. To co, kto ma ochotę na jedno (ewentualnie 5) ciasteczek ? Upieczcie i dajcie koniecznie znać, czy Wam smakują Ciasteczka dyniowe przepis na 20 sztuk 150 g puree z dyni 100 g oleju kokosowego jajko 4 łyżki miodu 350 g mąki orkiszowej dojrzały banan łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia gorzka czekolada Olej kokosowy utrzyj z jajkiem, bananem i puree
365 dni dookoła kuchniZapraszam do wypróbowania kolejnej wersji kremu z dyni. Tym razem wegańska wersja, z batatem i mleczkiem kokosowym. Zjedliśmy pyszny, jesienny obiad. Z paluszkami czosnkowymi smakuje wyśmienicie! Polecam, ugotujcie koniecznie :) 2 cebule 5-6 ząbków czosnku Mała dynia hokkaido Średni batat Duża marchewka Korzeń pietruszki Kawałek selera korzeniowego Olej kokosowy ( można użyć innego) Puszka mleczka kokosowego Ilość(...)przypraw wg własnego smaku Sól Biały pieprz Imbir Papryka słodka Chili Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią *krótki filmik z przygotowania kremu.."krok po kroku" ...↙↙↙↙↙ Wszystkie warzywa ( oprócz dyni) obieram i myję. Dynię tylko myję, dzielę na cztery kawałki, wycinam środek z pestkami. Następnie kroję ją w dużą kostkę. Tak samo kroję resztę warzyw ( seler, marchew, pietruszkę i batat
Takie tam pichcenieminut, kilka niewyszukanych składników i możemy wyczarować pyszne, złożone danie. Nie wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej ani angażowania czasu. Łączy w sobie smaki jesiennych warzyw: dyni, szpinaku, botwiny oraz suszonych pomidorów i sera lazur. Składniki: 500g obranej dyni 350 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów 6-8 kawałków suszonych pomidorów 200-250g szpinaku(...)liści botwinki 100 g sera lazur Kiełki rzodkiewki do posypania Sposób wykonania: Pokrojoną na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów aż zmięknie (ale nie będzie się rozgotowana). Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić. Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak
Pyry na GazSKŁADNIKI Zapiekanka 700 g ugotowanego makaronu np. świderki 400 g miąższu dyni 50 g pancetty 40 g startego parmezanu lub dowolnego żółtego sera 2 pory gałązki świeżego tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Beszamel 300 ml mleka 25 g masła 20 g m ą ki szczypta gałki muszkata ł owej(...)Kontynuując mieszanie, stopniowo dolewamy letnie mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową; gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zapiekanka Dynię i pancettę kroimy w kostkę o boku 1 cm. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy pancettę i pory pokrojone w cienkie plasterki; doprawiamy solą
La grande e la piccola cuoca