dynia - 15472 przepisów (strona:221/1032)

Przepisy na pyszne zupy dyniowe 164

Dynia to prawdziwa królowa jesiennych warzyw. Cudowny energetyzujący kolorek, multum walorów zdrowotnych i ogromna mnogość zastosowań czynią z niej ze wszech miar pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe(...)lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach chciałabym przypomieć smaczne dyniowe przepisy, trochę już zapomniane, warte jednak je odkurzyć. Na początek dyniowe zupy. Niby takie same zupy kremy, jednak dodatki bardzo różnią je smakowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna owsianka z dynią i bananem :) 148

aczkolwiek nic nie stoi nie przeszkodzie, aby rano, gotowy już miks jedynie podgrzać. Smak jest bardzo ciekawy, tym samym bardzo smaczny, wzbogacony o jedno z moich ulubionych warzyw, czyli dynię.  Składniki: 30 g płatków owsianych  30 g płatków gryczanych  1 łyżeczka nasion chia  1/2 średniego banana (65 g) 75 g pure z dyni (ok. 2 łyżki(...)możesz podgrzać owsiankę, możesz także dodać owoce.  * Jeżeli nie masz takiego produktu możesz skorzystać z gotowca (wiem, że marka Look Food wprowadziła na rynek gotowe, pasteryzowane pure z dyni). Możesz takie pure przygotować także samodzielnie, przepis TUTAJ . Możesz również zrobić je na jeden raz, a mianowicie wystarczy ugotować na parze lub upiec w piekarniku preferowany kawałek dyni, a następnie

Zdrowie na języku :P
Placki ziemniaczane z dynią 181

urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔 Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak. A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu(...)Około 20-22 szt. * ziemniaki surowe- 500 g * dynia hokkaido- 300 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1 mała * mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Mus z dyni 158

Sezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać go do ciast czy mącznych przeróbek. I tak oto w niecałe 30 min miałam całą michę pysznego i naturalnego musu. Do tej wersji nie dodawałam niczego, tak abym mogła dobrowolnie używać :)  Składniki(...)obranej dyni 100 g wody  Przygotowanie: dynię pokrój w kostkę i włóż do naczynia miksującego  zmiksuj - czas 30 s/ obr. 5-6 dodaj wodę  na pokrywę naczynia miksującego połóż koszyczek - gotuj czas 20 min/temp. 100 st/ obr 2 zmiksuj ponownie - czas 20 s/ obr 5-6 przełóż do pojemnika, w którym chcesz przechowywać :) Smacznego

Gotowanie z pasją
Smażona dynia z fasolką szparagową 112

Zaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa.   Składniki 3 łyżki oliwy 250g dyni, pokrojone w kostkę 100g fasolki szparagowej 2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka przypraw prowansalskich sól, pieprz […] Artykuł Smażona dynia

Pink Envelope
Dynia 124

Dynia Dynia – ciekawostki Dynia masłowa – piżmowa przymiotnik „masłowa” lepiej oddaje jej konsystencje i delikatny, lekko orzechowy rozpływający się w ustach smak. Zdrowe, młode okazy charakteryzują się jednolitą powierzchnią, bez pęknięć i przebarwień, jędrnym miąższem w soczystym kolorze i niską zawartością wody. Artykuł Dynia pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 117

Dzięki dyni hokkaido drożdżówki mają śliczny żółty kolor. Jej zaletą jest nie tylko kolor ale również neutralny smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań.  Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży(...)instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek  3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką

Smakołyki Asi
Odrywane bułki dyniowe 172

Uwielbiam domowe pieczywo. Lubię też eksperymentować z różnymi smakami i tak też powstały bułki dyniowe. Są pyszne i delikatne, zaś dzięki samej dyni, zachowują świeżość na dłużej. Cynamonu dodałam jedynie symboliczną ilość, ale jeżeli chcecie, to możecie dodać więcej. Możecie również eksperymentować dodając odrobinę korzennych przypraw lub rodzynki. Mój dwuletni syn je uwielbia. Był w stanie zjeść całą bułkę(...)ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka 500 g puree z dyni 1 łyżeczka soli 120 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 160 g masła dodatkowo: cukier puder i mąka ziemniaczana WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże

Passions hobbies life
Kakaowy omlet z dynią :) 139

Sezon na dynie zwykle przypisuje się jesieni, choć niektóre mogą być już dostępne o wiele wcześniej, tak jak na przykład u mnie, gdzie pierwszą dynię zerwałam z ogródka na początku sierpnia. Dyni w surowej postaci nie wykorzystałam do poniższego przepisu, bo skorzystałam z gotowego pure dostępnego od niedawna w ofercie marki Look Food . Omlet w wersji kakaowej z warzywnym dodatkiem(...)wyszedł bardzo smaczny.  Składniki: 60 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika) 75 g pure z dyni (Look Food) 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu  1 jajko 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru kokosowego (Look Food) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy

Zdrowie na języku :P
Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą 106

Proste i szybkie ciasto z trzech składników, kremowa dynia z twarożkiem, a do tego karmelizowana czerwona cebula. Po upieczeniu całość podana ze słoną fetą, szczypiorkiem i chili. Być może na taką nie wygląda, ale to jedna z lepszych tart na słono jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki naturalnego twarożku(...)łyżeczki soli nadzienie: 200 g puree z dyni 50 g naturalnego twarożku czerwona cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka miodu pół łyżeczki octu winnego sol i pieprz do smaku dodatkowo: feta szczypiorek płatki chili Mąkę siekamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do zamrażarki. Puree z dyni mieszamy z twarożkiem. Cebulę kroimy w piórka

Mienta blog
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 176

składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino . Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową. Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą. Jeśli zatem nie masz czasu na gotowanie, curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały brzuszek ;) CURRY Z CIECIERZYCĄ(...)FASOLĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej 200 g mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól  olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać

kolorowotorcikowo
Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków 167

życzę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja z blogu Wegan(...)Nerd . Składniki na 0,5 l: 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) 200 g upieczonej dyni 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli czarnej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego

moj przepis na
Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" 219

świerzbiły, żeby jak najszybciej wypróbować zawarte w książce przepisy. W te pędy zabrałam się więc do gotowania! Na pierwszy rzut poszedł przepis ze strony 139 na zupę-krem z dyni piżmowej . Gdy za oknem pogoda w kratkę - dziś gorąco, jutro znowu deszcz i zimny wiatr - stwierdziłam, że taka pikantna zupka wyśmienicie pobudzi do pracy moją odporność w walce z kaprysami(...)przyprawy w potrawie. A świeży imbir dodatkowo podgrzał atmosferę :) Zapraszam po przepis poniżej . Składniki na 6 porcji: PIECZONE WARZYWA: 4 marchewki - obrać i pokroić na centymetrowe kawałki 450g dyni piżmowej - obrać, usunąć nasiona i pokroić w 2,5 centymetrową kostkę 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu ZUPA

Grunt to przepis!
Dyniowe curry z grochem i kurczakiem 155

Curry w tej wersji to bardzo pożywne, sycące danie, jak i smaczny sposób na wykorzystanie dyni. Składniki: (3 porcje) ok 1 kg obranej dyni duży pojedynczy filet z kurczaka szklanka grochu 1/2 kalafiora cebula 3 ząbki czosnku curry jedna mała papryczka chili peperoncini (suszona) sól, pieprz, pieprz ziołowy, ewentualnie pieprz cayenne  Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę, wstawiamy(...)Kroimy i podsmażamy cebulę, dodajemy zmiażdżony czosnek, a następnie obsmażamy kurczaka. W osobnym garnku gotujemy podzielonego na małe różyczki kalafiora. Gdy groch będzie już prawie gotowy, dorzucamy do niego dynię (wraz z pokrojoną drobniutko papryczką) i kurczaka. Kalafiora doprawiamy curry i przesmażamy chwileczkę na patelni po kurczaku. Dodajemy do reszty składników, całość gotujemy ok. 10 min, podlewając niewielką ilością wody

Nie do chrzanu!

Proponowane wyszukiwania