Piękna pogoda sprawiła, że zaczęłam już wiosenne porządki. Zaczęłam opróżniać pojemniki z zeszłorocznymi warzywami i posprzątałam lodówkę z różnych resztek. W ten sposób znalazłam kawałek zapomnianego oscypka. Pomyślałam o zrobieniu placków podobnych do tych, jakie podaje się na Litwie, ale nie kupiłam wczoraj ziemniaków 😉 Stąd dodatek innych warzyw, wśród których znalazła się pieczona dynia. Ona sprawiła, że nie trzeba było dodawać mąki. Składniki : oscypek lub inny wędzony ser ok. 230 g pieczonej dyni ok. 3... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)