dynia - 15472 przepisów (strona:218/1032)

Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak) 117

Sikil P’ak to dip pochodzący z kuchni Majów ( Tajowie - tajski, Majowie - majski , też byłem zdziwiony). Nazwa sikil p'ak  w języku Majów oznacza pestki dyni pomidor , czyli główne składniki dipu. Dip świetnie smakuje z tortilla chipsami, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jeść go z pokrojonymi w słupki warzywami czy po prostu w taki sam sposób(...)jaki zazwyczaj jecie hummus.  Składniki (4 porcje): - 1 duży pomidor - 100 g pestek dyni - 1/4 małej cebuli - papryka chilli (świeża lub suszona, do smaku)  - 1/3 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli - kilka posiekanych listków kolendry (do podania) - tortilla chipsy (do podania) Przygotowanie: 1) Pomidora pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut (alternatywnie możemy użyć

Roślinożerni urlopowicze
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 108

wypieczoną skórką. U mnie obowiązkowo w tego typu wypiekach pojawia się miód, który można zastąpić melasą. Składniki : 120 g aktywnego zakwasu (dowolnego) 100 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 350 g mąki uniwersalnej 11 g soli 30 g miodu 50 g siemienia lnianego 50 g płatków orkiszowych łyżka oleju lnianego 2 łyżki zaparzonej kawy (czarnej, mocnej) 250 ml wody(...)łyżka czarnego sezamu Pestki dyni i nasiona słonecznika przepłukać na sicie, a następnie zalać 150 ml wody. Odstawić na ok. 3 godziny. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać zakwas, miód, olej lniany i kawę oraz wodę z odsączenia dyni i słonecznika. Wymieszać. Odsączone pestki dyni i słonecznika wymieszać siemieniem lnianym i płatkami orkiszowymi. Odłożyć 2 łyżki mieszanki tych

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomysł na szybki obiad z resztek 176

ostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów to mogłabym je jeść codziennie w nieprzyzwoitych ilościach. Gnocchi to prawdziwa bomba węglowodanowa, nawet jeśli połowę ziemniaków zastąpiłam piżmową dynią. Dlatego często robię gnocchi niskowęglowodanowe . Zawsze lubiłam kluski typu kopytka , k nedle czy kluski z serem(...)Mój syn delektuje się gnocchi na wytrawnie z kukurydzą i boczkiem z dodatkiem szalotki, tymianku i rozmarynu. Gnocchi dyniowo ziemniaczane 4 porcje 400 g ugotowanych ziemniaków 300 g pieczonej dyni piżmowej 1 jajko 200 g pszennej mąki 1 puszka kukurydzy 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego 2 łyżka świeżego majeranku, pokrojonego 1 szalotka 1 łyżka masła Ziemniaki

codojedzenia
Domowy makaron tagliatelle z dynią 174

Domowy makaron tagliatelle przygotowany  z ciasta  dyniowego  podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem. Składniki: 400 g mąki pszennej  2 jajka  200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni mąka  semola do podsypania Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do  plastikowego pojemnika(...)zamrozić. dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/ 200 g pieczonej dyni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zabek czosnku gałązka rozmarynu sól do smaku Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę. -Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią. -Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/. -Wyrobić gładkie ,jednolite  ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę. -Ciasto

Zakamarki mojej kuchni
Domowy makaron tagliatelle z dynią 121

Domowy makaron tagliatelle przygotowany  z ciasta  dyniowego  podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem. Składniki: 400 g mąki pszennej  2 jajka  200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni mąka  semola do podsypania Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do  plastikowego pojemnika(...)zamrozić. dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/ 200 g pieczonej dyni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zabek czosnku gałązka rozmarynu sól do smaku Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę. -Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią. -Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/. -Wyrobić gładkie ,jednolite  ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę. -Ciasto

Zakamarki mojej kuchni
Sernik słoneczny 87

mojprzepisna.pl | Sernik słoneczny Sezon na dynię powoli się kończy więc nie zwlekajcie i róbcie zapasy na zimę np. wykorzystując ten przepis na dynię na zimę . Jak już porobicie zapasy możecie przygotować ten oto serniczek dyniowo-czekoladowy. Nazwałam go Sernik słoneczny, bo ma śliczny żółciutki kolor. Smakuje wyśmienicie, przynajmniej dla mnie, mój mąż stwierdził że od sernika woli jednak zupę dyniową(...)przepisu – jest idealne. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 23 cm: 800 gr sera białego (u mnie 400 gr serka wiejskiego i 400 gr jogurt grecki) 1 szklanka dyni 4 jajka 1/2 szklanki cukru 6 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kurkumy Ser zmielić, dodać cukier i jajka, zmiksować, tylko do połączenia

moj przepis na
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 112

mojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna) 6 zmielonych goździków

moj przepis na
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 114

miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon śluzowych czyli jest(...)kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki

moj przepis na
Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem 107

drażnią nos, a smak zadowala podniebienie każdego jedzącego. Składniki na zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem 250 g makaronu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g miąższu z dyni Hokkaido 1 duża papryka czerwona 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej(...)lekkiego zrumienienia się mięsa. Przełożyć do dużej miski. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i białe błonki, pokroić w kostkę. Miąższ z dyni również pokroić w kostkę. Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażać na średnim ogniu 10 minut. Wsypać paprykę i dynię, smażyć 5-7 minut. Przełożyć do miski z mięsem

niecodziennikpary
Pancakes dyniowe 92

Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij(...)Składniki na pancakes dyniowe 250 g mąki pszennej 350 ml mleka 300 g puree z dyni 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 / 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową

niecodziennikpary
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 87

skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać je do… wszystkiego! Ja tak robię, a nadwyżki mrożę(...)łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy mąka do podsypania Wykonanie Purée z dyni Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem

Tajemnice Smaku
Pilaw sezonowy 71

lodówce. Już kilka razy popełnialiśmy różnego rodzaju plowy, pilafy itp. Dla przypomnienia: 1) Azerski "Szaski plow"  2) Afgański "Kabulski pilaw" Tym razem dodajemy przepyszne sezonowe składniki jak: cukinia, dynia, groszek cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca(...)szparagowej - garść groszku cukrowego - 15-20 rodzynek - 1.5 szklanki wody lub bulionu - sól, pieprz, łyżka cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, łyżeczka kuminu 2) Na patelnię: - olej - 1 cebula - 200g dyni - 1 cukinia - woda różana (opcjonalnie) - sól, pieprz, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kuminu, łyżeczka słodkiej papryki, natka pietruszki (świeża lub suszona), szczypta suszonego imbiru (może być świeży), łyżeczka sproszkowanych ziaren

Roślinożerni urlopowicze
Bułgaria - Pieczona dynia z miodem i orzechami (Pechena tikva s med i orehi) 144

Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej! Składniki (na 3-4 porcje) - 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm) - 2 łyżki miodu - 50 g orzechów włoskich - łyżeczka cynamonu - 3-4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia(...)żaroodpornego. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 140-150 stopni. 3) Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki wody. Dynię posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. 4) W międzyczasie orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotową dynię podajemy posypaną orzechami włoskimi

Roślinożerni urlopowicze