Sikil P’ak to dip pochodzący z kuchni Majów ( Tajowie - tajski, Majowie - majski , też byłem zdziwiony). Nazwa sikil p'ak w języku Majów oznacza pestki dyni pomidor , czyli główne składniki dipu. Dip świetnie smakuje z tortilla chipsami, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jeść go z pokrojonymi w słupki warzywami czy po prostu w taki sam sposób(...)jaki zazwyczaj jecie hummus. Składniki (4 porcje): - 1 duży pomidor - 100 g pestek dyni - 1/4 małej cebuli - papryka chilli (świeża lub suszona, do smaku) - 1/3 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli - kilka posiekanych listków kolendry (do podania) - tortilla chipsy (do podania) Przygotowanie: 1) Pomidora pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut (alternatywnie możemy użyć
Roślinożerni urlopowiczewypieczoną skórką. U mnie obowiązkowo w tego typu wypiekach pojawia się miód, który można zastąpić melasą. Składniki : 120 g aktywnego zakwasu (dowolnego) 100 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 350 g mąki uniwersalnej 11 g soli 30 g miodu 50 g siemienia lnianego 50 g płatków orkiszowych łyżka oleju lnianego 2 łyżki zaparzonej kawy (czarnej, mocnej) 250 ml wody(...)łyżka czarnego sezamu Pestki dyni i nasiona słonecznika przepłukać na sicie, a następnie zalać 150 ml wody. Odstawić na ok. 3 godziny. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać zakwas, miód, olej lniany i kawę oraz wodę z odsączenia dyni i słonecznika. Wymieszać. Odsączone pestki dyni i słonecznika wymieszać siemieniem lnianym i płatkami orkiszowymi. Odłożyć 2 łyżki mieszanki tych
Weekendy w domu i ogrodzieostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów to mogłabym je jeść codziennie w nieprzyzwoitych ilościach. Gnocchi to prawdziwa bomba węglowodanowa, nawet jeśli połowę ziemniaków zastąpiłam piżmową dynią. Dlatego często robię gnocchi niskowęglowodanowe . Zawsze lubiłam kluski typu kopytka , k nedle czy kluski z serem(...)Mój syn delektuje się gnocchi na wytrawnie z kukurydzą i boczkiem z dodatkiem szalotki, tymianku i rozmarynu. Gnocchi dyniowo ziemniaczane 4 porcje 400 g ugotowanych ziemniaków 300 g pieczonej dyni piżmowej 1 jajko 200 g pszennej mąki 1 puszka kukurydzy 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego 2 łyżka świeżego majeranku, pokrojonego 1 szalotka 1 łyżka masła Ziemniaki
codojedzeniaDomowy makaron tagliatelle przygotowany z ciasta dyniowego podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem. Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni mąka semola do podsypania Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do plastikowego pojemnika(...)zamrozić. dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/ 200 g pieczonej dyni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zabek czosnku gałązka rozmarynu sól do smaku Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę. -Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią. -Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/. -Wyrobić gładkie ,jednolite ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę. -Ciasto
Zakamarki mojej kuchniDomowy makaron tagliatelle przygotowany z ciasta dyniowego podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem. Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni mąka semola do podsypania Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do plastikowego pojemnika(...)zamrozić. dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/ 200 g pieczonej dyni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zabek czosnku gałązka rozmarynu sól do smaku Wykonanie: -Mąkę przesiać na stolnicę. -Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią. -Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/. -Wyrobić gładkie ,jednolite ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę. -Ciasto
Zakamarki mojej kuchnimojprzepisna.pl | Sernik słoneczny Sezon na dynię powoli się kończy więc nie zwlekajcie i róbcie zapasy na zimę np. wykorzystując ten przepis na dynię na zimę . Jak już porobicie zapasy możecie przygotować ten oto serniczek dyniowo-czekoladowy. Nazwałam go Sernik słoneczny, bo ma śliczny żółciutki kolor. Smakuje wyśmienicie, przynajmniej dla mnie, mój mąż stwierdził że od sernika woli jednak zupę dyniową(...)przepisu – jest idealne. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 23 cm: 800 gr sera białego (u mnie 400 gr serka wiejskiego i 400 gr jogurt grecki) 1 szklanka dyni 4 jajka 1/2 szklanki cukru 6 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kurkumy Ser zmielić, dodać cukier i jajka, zmiksować, tylko do połączenia
moj przepis namojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna) 6 zmielonych goździków
moj przepis namiesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon śluzowych czyli jest(...)kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki
moj przepis nadrażnią nos, a smak zadowala podniebienie każdego jedzącego. Składniki na zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem 250 g makaronu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g miąższu z dyni Hokkaido 1 duża papryka czerwona 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej(...)lekkiego zrumienienia się mięsa. Przełożyć do dużej miski. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i białe błonki, pokroić w kostkę. Miąższ z dyni również pokroić w kostkę. Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażać na średnim ogniu 10 minut. Wsypać paprykę i dynię, smażyć 5-7 minut. Przełożyć do miski z mięsem
niecodziennikparyWeekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. Udostępnij(...)Składniki na pancakes dyniowe 250 g mąki pszennej 350 ml mleka 300 g puree z dyni 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 / 3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową
niecodziennikparyskąd te mądrości? Te i wiele innych informacji na temat pieczywa znajdziecie w książce “Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”, Ken Forkish. Jesienią, kiedy dynie kuszą swoimi kształtami i kolorami, a przede wszystkim dostępnością i ceną warto zapiec je w piekarniku, przygotować purée, a potem dodawać je do… wszystkiego! Ja tak robię, a nadwyżki mrożę(...)łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy mąka do podsypania Wykonanie Purée z dyni Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem
Tajemnice Smakulodówce. Już kilka razy popełnialiśmy różnego rodzaju plowy, pilafy itp. Dla przypomnienia: 1) Azerski "Szaski plow" 2) Afgański "Kabulski pilaw" Tym razem dodajemy przepyszne sezonowe składniki jak: cukinia, dynia, groszek cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca(...)szparagowej - garść groszku cukrowego - 15-20 rodzynek - 1.5 szklanki wody lub bulionu - sól, pieprz, łyżka cynamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta kardamonu, łyżeczka kuminu 2) Na patelnię: - olej - 1 cebula - 200g dyni - 1 cukinia - woda różana (opcjonalnie) - sól, pieprz, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kuminu, łyżeczka słodkiej papryki, natka pietruszki (świeża lub suszona), szczypta suszonego imbiru (może być świeży), łyżeczka sproszkowanych ziaren
Roślinożerni urlopowiczeBułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej! Składniki (na 3-4 porcje) - 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm) - 2 łyżki miodu - 50 g orzechów włoskich - łyżeczka cynamonu - 3-4 łyżki wody Przygotowanie: 1) Dynię kroimy w kawałki 5x5 cm lub większe. Przekładamy do naczynia(...)żaroodpornego. 2) Piekarnik rozgrzewamy do 140-150 stopni. 3) Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki wody. Dynię posypujemy cynamonem i polewamy miodem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. 4) W międzyczasie orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki. Gotową dynię podajemy posypaną orzechami włoskimi
Roślinożerni urlopowicze