Sernik dyniowy to must have jesienny. Jeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe jajka(...)bardzo drobno kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki ugniatamy na całym spodzie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni. Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez ok. 1h. Idealnie smakował będzie polany białą
Czarnawisienkarazu poprawi nam humor i doda energii. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków (i nie tylko!). Placuszki dyniowe, bo o nich mowa, to świetny pomysł na pożywny(...)wilgotne jednocześnie. No i jak pachną! Imbir, kardamon, cynamon, skórka z pomarańczy i kurkuma robią tu świetną robotę. Musicie tego spróbować! Placuszki dyniowe świetnie smakują z jogurtem, pestkami dyni i świeżymi owocami. Składniki 2 łyżki PUREE Z PIECZONEJ DYNI 3 łyżki jogurtu naturalnego jedno większe jajko lub dwa małe banan (im dojrzalszy, tym lepiej) 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być
Analiza SmakuSkładniki/ 4 porcje: – 800 g dyni – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego – 1 marchewka – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru – do podania np grzanki – do posypania ostra papryczka chili (opcjonalnie) Przygotowanie: Dynię obrać ze skórki i miąższu i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać(...)pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać dynię i pokrojoną marchew. Doprawić solą i kurkumą. Dodać starty imbir. Smażyć ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie
I LOVE LIFESernik dyniowy to must have jesienny. Jeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? Składniki : 150 g herbatników pełnoziarnistych 50 g masła 1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka) 500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana) 120 g ksylitolu/erytrolu/cukru 4 małe jajka(...)bardzo drobno kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki ugniatamy na całym spodzie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni. Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez ok. 1h. Idealnie smakował będzie polany białą
Czarnawisienkaurozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔 Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak. A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu(...)Około 30 szt. * ziemniaki surowe- 600 g * dynia- 400 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1 bardzo mała * mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki * mąka ziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą
Kraina Miodem Płynącapochodzących z tamtych regionów, a potem we własnej kuchni spróbować się z nimi zmierzyć. Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo kolorowe danie. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem cieszy nie tylko oko, ale także nasze podniebienie. Pyszna i na zimno i na ciepło. A przy okazji poczytacie też o najważniejszym kuchennym gadżecie, czyli o nożu. Serdecznie(...)pory 😀. Tych nowych nikomu za nic już nie oddam. Więcej produktów tej marki, a także mnóstwo innych kuchennych gadżetów znajdziecie w sklepie - Cookin.pl. Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 garści jarmużu 1 szklanka upieczonej dyni pokorniej w kostkę 2 garści kiełków sojowych 2 garści groszku cukrowego 1/2 małej czerwonej cebuli
Kulinarne przygody Gatityprzykładzie brukselki, kupiłam bo „oh, jak ja dawno nie jadłam brukselki”, a potem pomysłu brak. W ten właśnie sposób powstało to curry, w lodówce zanazłam jeszcze dynię, paprykę i imbir. Mleko kokosowe to podstawa diety wegańskiej, przynajmniej u mnie. Suma sumarum wyszło mi nie dość, że piękne to naprawde smaczne danie, a poza tym wszsytko gutuje się(...)jednym garnku, więc szybkie Składniki na 4-6 porcji (podane z ryżem to 6): około 300-400 brukselki połowa dyni piżmowej 1 czerwona papryka puszka (400 ml) mleka kokoswego 100 g suszonej moreli (jeszcze lepsza byłaby żurawina) 2 cm korzenia imbiru pęczek świeżej kolendry około 3 łyżek oleju do smażenia czubata łyżeczka mieszanki garam masala pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli
greenscarfMając jedną dynię w domu, możemy przygotować z niej wiele ciekawych rzeczy. Zarówno na obiad, deser, kompot do picia, jak również przetwory na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne placki dyniowe, które mogą stanowić danie obiadowe lub deser, ponieważ są w wersji na słodko. Takie placki możemy też przygotować w wersji wytrawnej lub pikantnej, jak kto lubi. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g dyni 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: 1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do dyni wbić jajko, dodać mąkę, pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać
Danka PichciCiasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 3 szklanki startej na dużych oczkach dyni (użyłam hokkaido) 4 małe pomarańcze 3/4 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta
Oryginalny smakjajku kojarzy mi się z dzieciństwem. Od czasu do czasu lubię przygotować sobie taki powrót do przeszłości, natomiast zawsze dodaję jakieś urozmaicenie. Tym razem smażone kromki chleba podałam z dynią, moją ulubioną pikantną musztardą i serem feta. Jesienne niebo w gębie :) 2 porcje: 2 kromki chleba jajko 2 łyżki masła sól pieprz mielona pikantna papryka łyżka masła klarowanego dodatkowo(...)łyżki puree z dyni łyżeczka musztardy dijon ser feta natka pietruszki pieprz Jajko roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Masło rozpuszczamy na patelni. Kromki chleba obtaczamy w jajku i smażymy z obu stron na złoty kolor. Puree z dyni mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kromki chleba. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, natką pietruszki i pieprzem. Od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Chleb
Mienta blogkilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem(...)aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy) 470 g mąki orkiszowej typ 630 10 g soli (może się wydawać dużo na tę ilość mąki, ale trzeba pamiętać o zrównoważeniu smaku słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało
Weekendy w domu i ogrodzienajbardziej lubię buraki, radicchio i fenkuł. Te dwa ostatnie za ich oryginalne smaki i kształty. Dominują w moich jesiennych sałatkach. Dziś kolejny pomysł, tym razem w połączeniu z pieczoną dynią. Składniki : główka radicchio ćwiartka dyni odmiany Hokkaido garść suszonych żurawin wrzątek fenkuł 2 garści słonecznika sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego sól Dynię pokroić w łódeczki, a potem(...)słonecznika uprażyć na suchej patelni. Radicchio pokroić na kawałki i wrzucić do salaterki. Pamiętajmy, że tej cykorii się nie płucze, by nie była zbyt gorzka . Na sałacie ułożyć kawałki dyni i fenkuła pokrojonego w piórka. Skropić sokiem z połówki cytryny i olejem rzepakowym. Całość posypać żurawiną, pestkami słonecznika i solą
Weekendy w domu i ogrodziePotrawka z dynią, soczewic ą i jarmużem, jednogarnkowe danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Danie jest bardzo pożywne, bogate w wartości odżywcze, rozgrzewające i bardzo smaczne. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 400 g miąższu dyni 400 g ugotowanej soczewicy 500 g jarmużu (lub szpinaku) 500 ml passaty pomidorowej 50-100 ml bulionu(...)brodo vegetale 2 cipolle 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di paprica dolce olio d'oliva timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie potrawki rozpoczynamy od pokrojenia dyni w kostkę o boku 2 cm. Na rozgrzanym oleju podsmażymy cebule pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passat ę pomidorową; doprawiamy słodką papryką , tymiankiem, solą
La grande e la piccola cuocaPlacuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym. Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko(...)szklanki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia *** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki *** *** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki *** *** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić to za pomocą robota) *** *** Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Możemy to zrobić na sitku albo przez gazę
Blog z ApetytemUwielbiam soki przecierowe. Te kupne też. Niestety ich skład nie jest za ciekawy - piszę w sumie o cukrze. A że mam wielką dynię, sporo marchewek i małe dziecko, to wiadomo czym to się skończyło. Wyszło całkiem sympatycznie. Składniki: 1,8 l wody 1 kg dyni (waga bez skóry i pestek) 1 kg marchewek 4 banany sok z 3 cytryn cukier(...)miód (wg uznania) Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Dynię kroimy tak samo. Marchewki i dynię gotujemy (pod przykryciem) w wodzie do miękkości, pod koniec gotowania wrzucamy do tego banany, chwilę gotujemy. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, przecieramy na wszelki wypadek przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i miód/cukier, mieszamy. Soku wyszło dość sporo, dlatego
Kardamonovy