szklanka puree z dyni (ok. 275 g) 1 szklanka mąki (u mnie 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ) 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (100 g) 1/2 szklanki cukru brązowego (80 g) 1/3 szklanki oleju (50 ml) 2/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki ziaren słonecznika (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka
Via Gustoleczo z dynią, leczo z cukinią. Co wy na to? Lubicie? PRZEPIS NA LECZO ZE SZPARAGAMI Składniki: 2 szt papryki 1 pęczek szparagów zielonych 2 szt małej cukinii 2 szt cebuli 1 kg pomidorów 1 marchewka młoda 1 kolba kukurydzy – opcjonalnie 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta papryki ostrej szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka octu winnego
Dorota Smakujedyniowe ciasto biszkoptowe. Krem zaś przygotowałam według swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym . Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł(...)puree z dyni 30 g erytrytolu 1/4 szklanki mleka kokosowego 25 g masła klarowanego rozpuszczonego 3 jajka 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem) 1 łyżeczka estraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) 1/4 łyżeczki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki
Modern Cave Girlzalewie autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę autorka: bryssska | blog: Magiczna Kuchnia Kiszonka. autorka: Katarzyna z Vegarnkowa | blog: vegarnkowo GRZYBY Grzyby w occie 2016 autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Pasta z grzybów leśnych ( tu: tenzełów) :) autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Grzyby(...)Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka
Weekendy w domu i ogrodziewarzywami – dynie , cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego smaku pomidorów z bakłażanem, czosnkiem, octem balsamicznym
Ostra na Słodkocukrem. Do octu dodać pokrojone w kostkę papryki i cebule. Gotować ok. 10 minut. Do papryk i cebul dodać buraki. Gotować ok. 5 minut od momentu zawrzenia. Na koniec dodać oliwę. Gorące buraki wkładać do słoików i szybko szczelnie zamykać. Buraki nie wymagają pasteryzowania. ---------- Podobne: Konfitura z czerwonej cebuli Sałatka z ogórków, papryki i cebuli Chutney z dyni i śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieużywać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek i buraka, dyni, papryki
Cytryna&Co.odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego
Tradycyjna Kuchniaoctem, suszonym majerankiem i czarnym pieprzem. Popularne pizze w mojej rodzinie Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pizzę. To kolejny dowód na to, że pizza jest bardzo popularną potrawą w naszym domu. Piekłam już pizzę z kukurydzą . Próbuję też przyprawić ją alternatywnie jak w przypadku pizzy z curry . Piekę pizzę na specjalne okazje. Np. na halloween piekę pizzę z dynią
codojedzeniaczosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych(...)pół 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe
Zasmakuj Kuchnidynią – Makaron z fetą i warzywami – Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – Kotleciki z cukinii z serem feta – Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka – Krewetki w sosie pomidorowym z fetą – Smażony ser feta z miodem – Frittata ze szpinakiem i fetą – Szakszuka z fetą – Sałatka z pieczoną dynią i serem feta(...)OLIWKAMI Przygotowanie : 25 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 200 g sera feta – wybierz dobrej jakości fetę, a nie produkt „fetopodobny” – 2 łyżki oliwy extra vergine – 1 łyżka octu balsamicznego –15-20 pomidorków koktajlowych – 10-15 oliwek czarnych lub zielonych – 1 łyżeczka oregano – pieprz – świeżo starty parmezan lub grana padano do podania – świeże pieczywo lub grzanki PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej
nietylkopasta.plteoretycznie mamy jeszcze lato, ale temperatury za oknem mówią co innego, więc mam do Was pytanie. Jak wyobrażacie sobie jesienne śniadanie na wypasie? Owsianka z orzechami, szakszuka z dynią, a może maślane croissanty wypełnione kremową, serową jajecznicą, rumianymi kurkami z piwną musztardą i chutneyem z czerwonej cebuli i śliwek? Zachęcam do przygotowania takiej porannej rozpusty :) 3 croissanty chutney śliwkowy(...)śliwek węgierek 100 g czerwonej cebuli 2 łyżki oleju szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 0/5 łyżeczki mielonej kolendry szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego spora szczypta świeżo mielonego pieprzu kurki w musztardzie: 200 g kurek łyżka masła klarowanego szczypta soli łyżka musztardy gruboziarnistej (idealnie do tego dania pasuje piwna lub z whiskey, użyłam musztardy
Mienta blogchcecie ich więcej podwójcie składniki. Z acznijcie od przygotowania farszu. Farsz może być z takich składników jakie lubisz ja wybrałam wegański: z duszoną dynią i zieloną soczewicą: 3/4 szklanki zielonej soczewicy ( lub ugotowana ze słoika) 1/2 dyni piżmowej lub hokkaido czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki: rozmarynu, kminu mielonego, mielonej kolendry, oregano, cynamonu, chili, (czarnuszki- opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dynię i podlej 2 łyżkami wody. Przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut do miękkości. Dodaj przyprawy. Chwilę podmaż razem z dynią. Zmiksuj dynię i soczewicę pulsacyjnie. Wyjmij do miski, połącz z koncentratem i kukurydzą ( u mnie
AZgotuj!którym tkwią radośnie wszystkie nie obrobione zdjęcia, w tym także zdjęcie babki dyniowej, muszę się ratować dziś tym, co mam na dysku. Babka pojawi się niestety już poza Festiwalem Dyni, w przyszłym tygodniu, chyba że uda mi się ją upiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem dziś zapraszam na przepyszną szarlotkę pod budyniową(...)pierzynką, wspaniała na jesienne dni, do herbatki i dobrej książki. Szarlotka pod budyniową pierzynką 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżeczki octu 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące
Przepysznik - BLW i nie tylkopokrojonych na ćwiartki 1/2 pęczka szczypiorku drobno pokrojonego 1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego 1 opakowanie serka wiejskiego 200 g na sos: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz Przygotowanie sałatki z ziołami i serkiem wiejskim: W misce wymieszaj mieszankę Rice & More 90 sek. z pomidorami, rzodkiewkami, drobno pokrojonymi ziołami i serkiem wiejskim. Wymieszaj(...)małym słoiczku i polej nimi sałatkę. Wszystko wymieszaj. Przełóż do pojemnika i zabierz ze sobą do pracy. ➤ Rada: Do sałatki możesz dodać jeszcze garść pestek, np. dyni lub słonecznika. Czy chętnie zabieracie sałatki do pracy? Jaki jest przepis na Waszą ulubioną sałatkę? Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwa