wybieramy jeden dodatek: 2 łyżeczki słonecznika prażonego 2 łyżeczki dyni prażonej 2 łyżeczki chia 1 opakowanie mozzarelli pół opakowania fety sos - oczywiście tylko jednego sosu używamy: sos czosnkowy (czosnek, sól, majonez, mleko) sos miodowo-musztardowy (miód i musztarda) sos na bazie oliwy z oliwek (sama oliwa lub oliwa, ocet winny, woda, sól, pieprz i zioła) Przygotowanie
dobra gospodyni dom wesołym czyniżeby stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym
Ugotowane pozamiatanecurry , ogórki konserwowe , sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni , sałatka z ogórków na zimę . Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 łyżeczki soli 8 dużych ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki chili w proszku 3 czerwone papryczki chili 5 łyżek oleju rzepakowego Zalewa: 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. wody 1 i 1/4 szkl. cukru
Codziennik Kuchennykolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!). Mylicie
KUCHARNIAjarmuż, seler naciowy) warzywa dyniowate (kabaczek, cukinia, dynia, ogórki) warzywa kapustne (kalafior, brokuły, kapusta, brukselka) cebula, por, czosnek, zioła kiełki owoce w ilościach dekoracyjnych (jabłka, cytrusy, truskawki, maliny, jagody, granaty) Dieta dr Dąbrowskiej – co można pić? Dzień warto rozpoczynać od szklanki wody z cytryną. Można pić wodę z octem jabłkowym. Dr Dąbrowska poleca picie zakwasu buraczanego, wody
smakowitehistorie.comjeszcze wszystkie inne. Basta. Jeszcze tylko dynia hokkaido i te inne, co być muszą jak papryka w miodzie czy buraczki. Składniki : 1,5 kg zielonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 marchewka koper Sałatka z zielonych pomidorów Marynata : 500 ml wody 1 i 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki* cukru 2 płaskie łyżeczki
Gosia gotujewykorzystujemy do naszego sosu. Dolewamy do niego łyżkę octu i ze 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy. Dodajemy łyżeczkę ulubionej musztardy i łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna
Karczma Honoriettysmaki "przegryzły się". Przed podaniem posypać pestkami dyni. (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka (kapusta modra) - należy ją sparzyć: poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, opcjonalnie doprawić solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować
Di gotujecytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego oleju tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła
Even Better FoodPrzepis na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym Risotto, jest to dla mnie jedno z tych dań, które przygotowuje się najprzyjemniej. W trakcie, gdy ryż spija bulion, ja mam czas, żeby przygotować dodatki, które wzbogacą całe danie. Tym razem postawiłem na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym. Towarzystwa pieczarkom dotrzymały suszone pomidory i zielona pietruszka. Jak dla mnie… Petarda(...)masła, możesz użyć np. zwykłego oleju rzepakowego. Ilość octu balsamicznego zależy od tego, czy i jak bardzo go lubisz. U mnie były to 2 łyżki. Do zdjęcia trafiło tylko kilka plasterków pieczarek. Ty sobie ich nie żałuj, bo WYMIATAJĄ! Jeśli lubisz takie dania, to sprawdź również risotto ze szpinakiem , risotto z dynią oraz risotto ze szparagami
Blendmancytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika mała garść liści roszponki, rukoli, rukwi wodnej, szpinaku lub ulubionej sałaty 1 malutka szalotka pokrojona na cienkie plasterki lub kilka plasterków cebulki (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy lub preferowanego oleju tłoczonego na zimno + odrobina do skropienia komosy 1 – 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, pieprz, szczypta imbiru świeże zioła
Even Better Foodpotrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże(...)zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić
Kardamonovypotrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże(...)zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić
Kardamonovypotrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże(...)zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić
Kardamonovypotrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże(...)zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić
Kardamonovy