dynia w occie - 1020 przepisów (strona:35/68)

Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem 136

buraków) Poziom trudności : łatwy Składniki: 2 duże buraki lub 4 małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu   Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)szklanki. Zagotowujemy, przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn – około 15 minut. Krok 3 Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią pestki dyni. Prażymy 4-5 minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Dresing. Do małego słoiczka przelewamy wszystkie składnik. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 4 Buraczki wyciągamy z piekarnika

Niedzielny kucharz
Sałatka warstwowa z soczewicą i tuńczykiem 157

puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem.   Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kurczakiem, mixem kasz i fetą 21

Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 woreczek mixy kaszy gryczanej, kaszy bulgur, soczewicy, suszony pomidor i pestki dyni 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 1/2 puszki kukurydzy kilkanaście pomidorków papryczkowych kiełki rzodkiewki 1 opakowanie sera feta Sos: 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin łyżka musztardy szczypta soli 2 szczypty pieprzu zioła prowansalskie 1. Kurczaka

kruche babeczki
Papryka marynowana z miodem 160

zwłaszcza, że  sałatka z papryki , szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej papryki 1 cebula Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu miodu 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 6 ziaren czarnego pieprzu Sposób

Gosia gotuje
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 143

sałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce:     2 jajka (po jednym na osobę)     2 łyżki octu     woda (ok. 1 litra) Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet.  Każde

bistro mama
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 116

Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki

nietadieta
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 162

pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone(...)nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni.  Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko w garnku zagotowuje, dodaję masło i wlewam rozpuszczony budyń. Gotuję na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewam na wystudzony

wesoła kuchnia
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 181

sułtanki i suszona żurawina wielkoowocowa),dodajemy do miski. Wsypujemy drobniutko posiekaną natkę. Wiórki kokosowe i pestki z dyni można potraktować na dwa sposoby – możecie wrzucić je do surówki w takiej formie jak są, albo podprażyć na suchej patelni, bez dodatkowego tłuszczu. Pestki dyni w ten sposób staną się bardziej kruche, a kokos nabierze jeszcze więcej aromatu. Ja napiszę tylko(...)wiórków kokosowych (15-20g) 2 czubate łyżki pestek dyni (20g) 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki   SOS WINEGRET IMBIROWY 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru (kawałek wielkości damskiego kciuka) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka miodu (dla wegan – melasy albo syropu z daktyli) 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

Karo in the Kitchen
Rozmarynowe ziemniaczki, marchewki i pietruszki. 211

Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków.  SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Warzywa dokładnie wyszorować ( nie trzeba obierać ze skórki

DefinicjaSmaku
Krucha sałatka z kotletem schabowym 79

Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami , ogórkiem i cebulą, smaku dodają prażone ziarna słoneczniku, dyni i orzeszków Pini. Aby sałatka była krucha, skrapia się ją sosem winegret (vinaigrette) tuż przed podaniem. Ta sałatka jest bardzo apetyczna i zawsze wszystkim bardzo smakuje. Spróbujcie tego prostego połączenia(...)robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, ogórków, pomidorów, cebuli i pasków schabu. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem 105

Śledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych) w occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni  Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi

Czarnawisienka
Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej 112

oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu . * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 duże buraki

Food Square
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 138

mąki z tapioki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju z pestek dyni 400 ml letniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski

Food Square
Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem 17717

cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli i pasków kurczaka.  Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania