pomidora. Lato już powoli się kończy... ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:) Frittata z cukinią i szpinakiem SAŁATKA 3-4 pomidory pół pęczka natki pietruszki mały ząbek czosnku trzy łyżki oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól , pieprz FRITTATA 2 średnie cukinie 3 ząbki czosnku 250 gr szpinaku
Smaczny zeszytpuszki sałata lodowa rzodkiewka czerwona papryka ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ pomidor vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku cebula dymka z piórami lub szczypior czarny sezam świeża bazylia ogórek Pestki dyni upraż na suchej patelni ,odstaw. Sałatę lodową umyj , oddziel każdy liść, wypłucz go, gdyż może być gorzki. Wszystkie składniki
Z Kuchni Do Kuchninadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia(...)blendera ręcznego Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi
Z Kuchni Do Kuchnizrywa się z grządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Pełen przepis tutaj(...)porcje chłodnika z truskawek i awokado: kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji dojrzałe awokado – obrane mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania
Ugotowane pozamiatanemniejsze części 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki ziarna sezamu do posypania sałatki Sos do sałatki: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka musztardy Dijon około 2 łyżeczki cukru ( do smaku) 1/2 łyżeczki(...)zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć z wody. Krok 2 Mieszankę sałat rozłożyć na 4 talerzach, na nich ułożyć szparagi, pomidory, cebulę, plasterki czosnku, oliwki i pestki dyni. Sałatki posypać sezamem i tartym parmezanem. Przygotowanym sosem polać wszystkie sałatki, udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem. Mam nadzieję, że przepis na sałatkę ze szparagami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj
Moja Książka Kucharskasobie ciepło i przytulność jesiennej kuchni. Nie znajdziecie tu pomidorowego sosu, za to rozsmakujecie się w aromatycznej oliwie z rozgrzewającymi przyprawami. Nie ma tu mozzarelli ale między kawałkami pieczonej dyni czeka kremowa i charakterna gorgonzola. Do tego wędzony boczek z dymnym posmakiem, słodko-kwaśne jabłka i przytulne piórka cebuli. Feeria barw i jesiennych smaków w każdym kęsie! Przygotowując tę pizzę(...)swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki oliwy 1,5 szklanki mąki Pieczona dynia: 150g dyni hokkaido lub piżmowej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki płatków chili
Kuchnia w Słońcu Skąpanaolej z pomidorów suszonych, ponadto składniki na porcje z 1 rolady, 2 porcje sałatki: ok. 50 g ś wie ż ej rulkoli, 2 ły ż ki pestek z dyni, 1 ły ż ka pestek z granatu, 1cebulka ze szczypiorkiem, 2 gał ą zki zielonej ś wie ż ej pietruszki, 1 ły ż eczka czarnuszki, 5 du ż ych kaparów(...)mieszamy z wod ą , oliw ą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut. Sałatka na 2 porcje: Na talerz nakładamy ś wie żą rukol ę , dodajemy pokrojon ą rolad ę , posiekany szczypiorek, cebulk ę w plasterkach oraz listki zielonej pietruszki. Cało ść posypujemy czarnuszk ą , pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz
Moniki Smakołykipomidorków cherry lub 1 duży, malinowy - pół papryczki chili z pestkami - pestki słonecznika, dyni lub inne szybki dressing: - 1/4 szklanki oleju słonecznikowego - 1 łyżka zimnej wody - 1 łyżeczka syropu z agawy - sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny -kilka kropel octu balsamicznego - świeżo zmielona sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Symfonia SmakówKilka piórek czerwonej cebuli 100 g białego sera (u mnie bez laktozy) sól i pieprz opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika sos 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Buraka myjemy i nakłuwamy. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni. Obrać i pokroić
I LOVE LIFENajprostsza sałatka jaką znam - z 4 składników + sos... z roszponki z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Gotowa w 10 minut! Sałatkę taką podawali jako dodatek na śniadanie w hotelu, w którym ostatnio byliśmy i dla mnie była to najlepsza sałatka z wielu tam dostępnych. Mogłam ją jeść codziennie, do różnych dań ciepłych i zimnych. Jest(...)który jest połączeniem oliwy z miodem i octem balsamicznym. U mnie ocet zamieniłam na glazurę balsamiczną o smaku czarnej porzeczki, dzięki temu otrzymałam świetny sos słodko-kwaśny z wyczuwalny, przyjemnym smakiem czarnej porzeczki. Genialne połączenie smaków! Składniki: 1 op. roszponki garść ziaren słonecznika garść pestek dyni garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka glazury balsamicznej
Kuchnia MagdaLenydressing z szalotką słodko kwaśny. jest w nim i ocet, sok z cytryny oraz miód. Sos podkręcam lekko czosnkiem. Taka sałatka idealnie pasuje do świątecznego indyka . Dla smakoszy koziego sera polecam przepisy poniżej Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem Sałatka energetyczna z kozim serem i quinoa Sałatka z dyni i koziego sera Sałatka z kaszy, buraków i sera Sałatka(...)oliwy sól morska gruboziarnista czarny pieprz do posypania, młotkowany Dressing 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 1 ząbek czosnku 60 ml oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Zacznij od papryczek. Ułóż papryczki w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez
codojedzeniaugotowany/upieczony) – można kupić już ugotowany na parze* duża garść posiekanych orzechów włoskich (możesz zamienić na pestki dyni lub słonecznika) 50 g sera kanapkowo-sałatkowego w kostce typu feta (może być naturalna lub smakowa) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól Na okrągły, płaski talerz wysypujemy rukolę
Poezja smakustronach. W międzyczasie potnij drobno kapustę, marchewkę i wymieszaj z łyżką oliwy i jabłkowego octu. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj romesco, przepis w linku. Ugotuj quinoa. Podaj kotlety w zdrowej misce z coleslaw, quinoa, kalafiorem i romesco. Dodatkowo posyp pestkami dyni. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Zdrowa miska o każdej porze dnia appeared first
codojedzeniazamiast ziemniaków. Fajnie pasuje do ryb, kurczaka. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto, nie musicie ściśle trzymać się mojego pomysłu. Rukolę możecie zastąpić natką pietruszki, jarmużem lub czosnkiem niedźwiedzim. Pestki dyni – pestkami słonecznika, orzeszkami piniowymi. Jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej koniecznie dodajcie do pesto ser długodojrzewający, to przecież podstawa każdego tego typu sosu. Na zdrowie. Zdecydowanie. Jeżeli ktoś(...)potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże
Kardamonovywędlin lub pieczeni na zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chili 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu 1 ząbek czosnku 1/2 wędzonej papryki-opcjonalnie 1/2 słodkiej papryki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!