gotowana w domu to zupełnie inna bajka! - świeży ogórek -mix sałat najwyższej jakości - garść prażonych na suchej patelni pestek dyni - pomidorki koktajlowe - olej z ostropestu tłoczony na zimno gdyż dbam o moją wątrobę - ser feta - glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny - sól różowa himalajska Z podanych składników skomponuj sałatkę. Wcinaj na zdrowie, piękna cerę i dobre samopoczucie
Z Kuchni Do Kuchnimarchewki) 3 łyżki suchej fasoli typu Piękny Jaś 3 róże kalafiora lub brokuła, lub kawałek kapusty 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 łyżek słodkiej śmietanki 2 łyżki octu jabłkowego 6% sól pieprz Fasolę wcześniej namoczyć i ugotować al dente, odcedzając wodę 2 razy. Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do 5-litrowego garnka wrzucić(...)Gotować do miękkości kalafiora i fasoli. Do zupy dodać śmietankę. Zagotować i zdjąć z palnika. Zupę doprawić do smaku octem jabłkowym, solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje, gdy trochę postoi i smaki się przegryzą. ----- Podobne: wegańska zupa-krem z dyni krupnik krem z ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodziezrobić wegańską wersję . Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) 🙂 Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać
Moja DelicjaSkładniki: 1 filet z kurczaka 250 g dyni 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżki mąki pszennej przyprawa do kurczaka curry, kurkuma, słodka papryka, imbir ocet balsamiczny, … Czytaj dalej Kurczak w sosie dyniowy
czarrna od kuchnizrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać
Moja Delicjamarchewek, ,pół dyni 2,5kg pomidorów 1kg cebuli(...)papryki (czerwona, zielona, żółta) 2 1/2 szklanki cukru 3/4 szk. octu 2-3 łyżki papryki słodkiej
w mojej kuchnibakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego(...)zanurzone i gotujemy często mieszając, aż pomidory rozpadną się na drobne cząstki. W międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 4 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, z niewielkimi kawałkami pomidorów i cebuli. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Farsz: dyni hokkaido lub makaronowej (waga farszu po obraniu, bez pestek i skóry) 200 g kurek leśnych
Zawsze głodna!Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się(...)nasion możecie przygotować domowe kapary w occie jabłkowym (domowej produkcji oczywiście :) ).Czas przygotowania: 45 minutPorcje: 2Składniki:• 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,• 100 g sera Camembert,• Mała dynie Hokkaido
SzczyptaSmaQSkładniki: (na 2 porcje) 1 średniej wielkości kalarepka 2 jajka 1/3 łyżeczki octu 1 awokado pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli około 6-8 oliwek zielonych szczypta soli szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki czerwonej szczypta bazylii garstka suszonych pestek dyni dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę Dekoracja: kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki(...)wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać. 2. Do otworka po pestce, nałożyć Apetinę, chilli, oliwki i ser camembert 3. Doprawić bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką 4. Całość posypać pestkami dyni 5. Podczas pieczenia przygotować kalarepę oraz jajko Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni. Kalarepka: 1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki 2. Pokroić na grube plastry
KreatywnePinyjesieni. Śliwki dwa gatunki, winogrono, gruszki. Uwielbiam sałatki z owocami. Podałam ją z serem brie i pestkami dyni. Sałatka powstała z tego co było w lodówce. 1/2 główka sałaty masłowej 5 śliwek węgierek 4 śliwki duże 1 gruszka 1 łyżka pestek dyni 10 gron winogrono ciemne 30 g kabanosów 10 oliwek czarnych sos vinaigrette koper świeży, natka pietruszki kawałek sera(...)wody 1 łyżka octu winnego czosnek granulowany sól 1/2 łyżeczki musztardy Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Gruszkę kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni grillowej na odrobinie oleju. Śliwki myję kroję na pół układam na sałacie, dodaję gruszki, winogrono pokrojone na pół, oliwki, ser pokrojony, kabanosy. Cebule kroję w piórka dodaję. Sałatkę posypuję pestkami dyni, pokrojoną natką
wesoła kuchniaburaków) Poziom trudności : łatwy Składniki: 2 duże buraki lub 4 małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni(...)szklanki. Zagotowujemy, przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn – około 15 minut. Krok 3 Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią pestki dyni. Prażymy 4-5 minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Dresing. Do małego słoiczka przelewamy wszystkie składnik. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 4 Buraczki wyciągamy z piekarnika
Niedzielny kucharzpuszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem. Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu
Ugotowane pozamiatanezwłaszcza, że sałatka z papryki , szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej papryki 1 cebula Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu miodu 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 6 ziaren czarnego pieprzu Sposób
Gosia gotujesałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce: 2 jajka (po jednym na osobę) 2 łyżki octu woda (ok. 1 litra) Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet. Każde
bistro mamaKurczak z bakłażanem, brokułami i dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki
nietadieta