Walerci. Co się okazało? Na jej podwórku rosną kanie! Zebraliśmy wszystkie - mama usmażyła panierowane kanie na (niebanalne) drugie śniadanie - NIEBO W GĘBIE! Co jeszcze cioci rosło na podwórku? Cukinia, dynia.... przywiozłam! Niedługo zrobię z nich użytek :) Podgrzybki poddusiłam jeszcze w domu - z masłem, niewielką ilością wody i odrobiną soli. Po wystudzeniu spakowałam i schowałam do lodówki - na jeden dzień(...)ultra-szybki obiad! Makaron żytni z grzybami i pietruszką Składniki: ok 200g grzybów leśnych łyżka masła łyżka czosnku suszonego w płatkach pół dużego pęczka natki pietruszki łyżka octu winnego z czerwonego wina szczypta soli świeżo mielony pieprz makaron żytni razowy - lub inny we wstążkach Sos grzybowy - przygotowanie: Grzyby oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj masło, szczyptę
Gary Bez dnaczyli tak jak lubię najbardziej! Musicie spróbować! 😍 Sałatka: ulubiony miks sałat, u mnie z rukolą 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango 1 duży grejpfrut opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni oliwa z oliwek Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita. Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego oscypka i ichniejszej(...)błony, która jest najbardziej gorzka. Następnie nacinamy grejpfruta w taki sposób, by wyciąć jak największe cząstki bez błony, która znajduje się w środku. Do sałatki można dodać także pestki dyni lub granatu dla dodatkowej tekstury i smaku, ale będzie smaczna także i bez ich dodatku. Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki
Cooking Monsternajwiększy wybór.Mona użyć jakich tylko chcemy i co mamy akurat pod ręką,u mnie cukinia,ogórki gruntowe,papryka,pieczarki,czerwona cebula,ale można dać również,kalafior ,brokuły,patisony,dynie itp.polecam bo taki słoik zawsze warto mieć w lodówce-można go przetrzymywać do 3 miesięcy i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam(...)cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli (15g) 350ml wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody) 4 łyżki cukru (60g) 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren gorczycy
Swojskie jedzonkoroli głównej! Smacznego odkrywania nowych smaków! Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną(...)orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka
Moja smaczna kuchniasobą współgrały a ziarna dyni dodały cudownej chrupkości! SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 4-5 kulek buraczków ćwikłowych konserwowych Orzech kilka liści sałaty (zwykłej masłowej) garść prażonych ziaren dyni lub słonecznika 1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu ewentualnie sól do smaku 1. Liście sałaty porwać na kawałki. 2. Jajka i buraczki pokroić w kosteczkę. Wymieszać(...)wierzchu. 4. Całość posypać ziarnami dyni/słonecznika. Bardzo polecam buraczki Orzech , które zaskoczyły mnie bardzo swoim pysznym smakiem (nie były ani kwaśne, ani zalewa nie miała dużo octu tak jak często bywa w przypadku kupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie
Kto ugości moich gości?przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym owoców, słodkich warzyw, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, alkoholu, kawy, tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Niewskazane jest też spożywanie dużej ilości nabiału (można sobie na niego czasem pozwolić, ale najlepiej w towarzystwie warzyw). Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor(...)jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovyprzypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym owoców, słodkich warzyw, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, alkoholu, kawy, tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Niewskazane jest też spożywanie dużej ilości nabiału (można sobie na niego czasem pozwolić, ale najlepiej w towarzystwie warzyw). Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor(...)jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovyzwana Feuerbohne, w Austrii Käferbohne, ale łatwiej dostępna jest zwykła czerwona fasola, zwana także nerkowatą. Nie będzie jednak żadną zbrodnią użycie białej fasoli. - 7-8 łyżek oleju z pestek dyni Tradycyjnie Styria słynie z tego właśnie oleju. Możemy jednakże użyć innego, my użyliśmy oleju z lnianki zwanego również olejem rydzowym. Jest to jeden z najbardziej wartościowych olejów, w miarę(...)było - zapytajcie swoich babć i dziadków!!! Olej rydzowy zawiera ogromnie dużo omega 3 i omega 6 - więcej o nim można przeczytać na przykład w tym artykule . - 2 łyżki octu jabłkowego - sól, pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu (można zastąpić tym że słoiczka) - 3-4 rzodkiewki - 1 papryka - 4-5 łyżek kukurydzy z puszki - mały pęczek natki
Roślinożerni urlopowiczezależności od dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni, czy cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos(...)pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań, ich regionalna specyfika, a także bogactwo smaków i aromatów stanowi najwyższą, autentyczną i wyjątkową wartość tych okolic
CodogaraSkładniki: ( 1 większa porcja) duża garść mieszanki sałat, 3-4 rzodkiewki, 4 suszone pomidory, łyżeczka słonecznika, łyżeczka pestek dynii, 2 jajka, Sos: pół łyżeczki octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Jajka ugotować na miękko - ja swoje ugotowałam w takim silikonie, który wczoraj zakupiłam i testuję(...)sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe. Smacznego
W kuchni u Monikikiedy stawiałam swoje pierwsze kroki w kuchni. To było w poprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;) Patison to odmiana dyni, więc na pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy(...)małych patisonów 2 średnie marchewki 2 średnie cebule opcjonalnie: 2 ostre papryczki gorczyca ziele angielskie olej zalewa: 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% Patisony opłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić w słupki. Ostrą papryczkę opłukać i pokroić w mniejsze kawałki - ilość według uznania
Codzienna kuchnia niecodziennawłasnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną w mojej kuchni królują szparagi, latem – cukinia i pomidory z ogródka, jesienią grzyby, a zimy nie wyobrażam sobie bez ukochanej dyni. Też tak macie? Dziś razem z marką BARILLA zabieram Was znów do Włoch – tym razem spędzimy tam cały rok! Przygotowałam dla Was aż 4 makaronowe, pyszne przepisy inspirowane sezonowością(...)wszystko razem mieszamy. Podajemy na gorąco. Smacznego! LATO: TAGLIATELLE Z POMIDORAMI SKŁADNIKI: * makaron Tagliatelle Barilla * świeże, miękkie pomidory + koktajlowe * cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * ocet balsamiczny – 1 łyżka * oliwa z oliwek * cukier * świeże lub suszone oregano * świeża bazylia * sól * pieprz + ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron Tagliatelle Barilla gotujemy al dente
Ostra na Słodkoplastry, kostki, połówki lub piórka. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Do sosu potrzebujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżka soku z limonki lub octu winnego, rozdrobniony ząbek czosnku, koperek suszony lub natka pietruszki, łyżeczka cukru i do smaku na przykład 2 szczypty soli, pieprzu. Wszystko łączymy ze sobą i następnie nakładamy na talerze. Z tych(...)suszonymi pomidorami Składniki: – 4 liście sałaty – 1 ogórek kiszony – 3 plastry cukinii – 3 kawałki suszonych pomidorów – 1 łyżka ziaren – u mnie mieszanka słonecznik, dynia. Można na przykład dodać również orzeszki pini Sałatka z rukolą, kiwi i grillowaną piersią kurczaka Składniki: – rukola, – kiwi, – grillowana pierś z kurczaka – pestki granatu. Sos winegret
Czynniki pierwszearomatycznej pieczeni wieprzowej będziesz potrzebowała tylko świeżego schabu bez kości i trochę przypraw. Podaj soczysty schab na obiad z ziemniakami z wody, pieczonymi warzywami np. puree z dyni , batatami albo brukselką. Jako dodatek do pieczonej wieprzowiny sprawdzi się też chleb z patelni . Pieczony schab możesz też potraktować, jako wędlinę do kanapek. Miękki i soczysty schab upieczony w piekarniku. Soczysty(...)dobrego sosu sojowego 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki brązowego cukru, ale możesz zastąpić miodem 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki płatków chili lub do smaku pół łyżeczki pieprzu czarnego lub do smaku Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Jak upiec
Cztery Fajeryburakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony(...)chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 duże malinowe pomidory 2 gruntowe ogórki 1 duża czerwona papryka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól kłodawska pieprz czarny ocet jabłkowy do smaku Wykonanie: Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę. Ogórki i paprykę myjemy, z papryki usuwamy gniazdka nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze
Kulinarne przygody Gatity