Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku. Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką. Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu(...)Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Kalafiora ugotować na prawie miękko w wodzie z solą, odrobiną cukru i dwoma łyżkami octu jabłkowego. Odlać wodę. Pokroić na małe cząstki, nie odrzucając grubszych części. Szynkę pokroić na paseczki. Koperek posiekać. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem lub olejem. Na dno ciasno ułożyć
Ze smakiem bez glutenuwiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za curry z dynią i ze szpinakiem ( tu znajdziecie przepis ). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień Ona właśnie(...)świeże pomidory 200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej) łyżeczka wędzonej papryki 30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan 100 g suchej czerwonej soczewicy 2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym) 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż
greenscarfmarynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki na grzyby po cygańsku (około 4 słoiki po 0,75 l): 2,5 kg grzybów leśnych (dałam twarde podgrzybki, te stare i miękkie poszły na sos) 500 g cebuli 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki oleju (120 ml) 5 łyżek cukru 5 łyżek octu spirytusowego czubata(...)momentu kiedy zaczną wrzeć. Grzyby odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Cebulę i odcedzone grzyby przekładamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość mieszamy i dusimy około 8-10 minut. Do wyparzonych słoików wkładamy sałatkę grzybową do około 2/3 wysokości. Ranty słoików wycieramy i zakręcamy pokrywki. Słoiki
e-PrzepisyKulinarneJesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie(...)Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu
Ugotowane pozamiatanedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą(...)wersję. Doprawiam do smaku sól, paprykę słodką, wędzoną raz pieprz cayenne (z tym ostrożnie!). Warto doprawić imbirem oraz sokiem z cytryny dla podkreślenia smaku. Podaję z posiekaną natką pietruszki, octem balsamicznym oraz grzankami czosnkowymi. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiczekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że sezonowość produktów jest moją główną inspiracją w kuchni. Jest to oczywiście całkowicie naturalne, przecież rzodkiewki najlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki(...)laskowych, uprażonych na suchej patelni kiełki brokułu kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki kolendra Dressing: 1/2 ząbka czosnku szczypta soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty
Smakowity Blog Kulinarnymożesz zastąpić jogurtem. Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe Zalecane są niesolone: orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy pekan i orzechy nerkowca. Polecane są również nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona konopi i nasiona chia. Wprowadź do swojej diety bogate w białko rośliny strączkowe: groch, ciecierzycę, soczewicę, fasolę m.in. adzuka i fava. Z ciecierzycy możesz przygotować najlepszy arabski(...)warzywa oraz świeże surowe owoce. Ogranicz: suszone owoce w tym rodzynki. Unikaj: frytek, puree ziemniaczanego, rozgotowanych warzyw, owoców w słodkich syropach, warzyw i owoców z puszki oraz warzyw w occie. Uwaga: w diecie po zawale należy ograniczyć warzywa o wysokiej zawartości skrobi - w tym ziemniaki i kabaczki, które nie są wskazane także w insulinooporności. Napoje Zalecane: woda mineralna, herbaty
Cztery Fajerymasło klarowane ( przepis , albo zwykłe, albo oliwa z oliwek) – pół szklanki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka sól – płaska łyżeczka przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie Przepis zawiera masło klarowane, ale możesz użyć zwykłe masło(...)nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj
PaleoSMAKPolecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z bobem – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe GYOZA Z SEZAMEM I KURCZAKIEM Ilość(...)sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego (jeśli nie masz pomiń) – po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu Składniki sos: – 4-6 szalotek – 300 ml bulionu drobiowego – 1 łyżka octu ryżowego – 2-3 łyżki sosu sojowego -1 łyżeczka tartego imbiru Dodatkowo olej do smażenia i woda. Na koniec płatki chilli do posypania. Przygotowanie: Przygotuj ciasto na pierogi. Do misy
nietylkopasta.plopuszczenia ciepłej kołdry,by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest(...)drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze, podpiekam
W kuchni Karmel-itkinatka pietruszki. Sałatka z mozzarellą i awokado: Pokrój pomidory, mozzarellę i awokado na plastry. Ułóż na talerzu, posyp świeżą rukolą i skrop sosem winegret. Możesz również dodać pestki dyni lub orzechy. Kuskus z pomidorami i warzywami: Ugotuj kuskus i wymieszaj go z pokrojonymi w kostkę pomidorami, papryką, ogórkiem, cebulą i świeżymi ziołami. Skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Sałatka(...)starty ser parmezan lub fetę. Sałatka z soczewicą i pomidorami: Ugotuj soczewicę i wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami, cebulą, rzodkiewkami i natką pietruszki. Skrop sosem na bazie musztardy i octu balsamicznego. Pesto z pomidorów suszonych : Zblenduj suszone pomidory z orzechami, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek i świeżymi ziołami, takimi jak bazylią czy oregano. Podawaj jako sos do makaronu lub jako
Via Gustołyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki.Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę(...)miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek
Moje domowe kucharzenie