duszona marchew - 1101 przepisów (strona:11/74)

Paje z wołowiną i pieczarkami. 191

kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać do natłuszczonej formy muffinkowej. Ugnieść ciasto

zadanie-gotowanie
Marchewka glazurowana do obiadu 197

Składniki: obrane marchewki 1 1/2 łyżki masła sól cukier łyżka mąki odrobina oleju Wykonanie: Obraną i umytą marchew pokroić według uznania (krążki, kostka itp). Marchewkę dusić do miękkości na maśle. Gdy marchewka będzie miękka, wykonać zasmażkę z mąki i oleju, zasmażkę rozprowadzić z kilkoma kroplami wody następnie szybko wymieszać z marchewką i doprawić do smaku

Pychotkaaa
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 173

będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem

Jemy Pijemy
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 185

wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw.  Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy.  Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy.  Jak marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji).  Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę

IzaGotuje
Wegetariańska zupa pieczarkowa 187

łyżki masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30% natka pietruszki Rozgrzewamy w rondelku masło. Kroimy w plastry umyte pieczarki, drobniej kroimy obrane i umyte marchew i seler, wsypujemy warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy paprykarz (98 kcal) 329

kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji

e-PrzepisyKulinarne
Warzywne leczo 149

rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić. Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć. Marchewkę pokroić w kostkę- dodać do podsmażone kiełbasy - smażyć dalej. Gdy marchew nieco zmięknie - dodać paprykę - pokrojoną w kostkę - dusić. Pod koniec, gdy warzywa już miękną, dodać kabaczka - też pokrojonego w kostkę. Dusić kilka minut, a gdy zmięknie dodać koncentrat i przyprawy. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gulasz z pieczarkami 203

niego soki. W średniej wielkości garnku zagotować około 1/2 litra wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i podsmażoną łopatkę (woda ma zakrywać mięso). Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut. Obrać marchew i selera, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Cebulę delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa(...)delikatnie podsmażyć na patelni po smażonej cebuli, dodać do mięsa, a patelnię opłukać odrobiną wody i również wlać ją do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy oprócz pieprzu i soli. Dusić wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękki i wtedy dodać drobno pokrojoną paprykę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze około 5 minut. U mnie gulasz dusił się w sumie około

Kuchcik gotuje
Wegański lunch box 185

wcześniej namaczam i gotuję rośliny strączkowe i dzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min.  Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi.  Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam(...)rukolę, zamieszaj, przykryj i poczekaj, aż rukola zmięknie, co powinno zająć ok. 1 min.  W rondlu ponownie rozgrzej pozostałą część bulionu lub oliwy, wrzuć marchew i groszek, wciśnij sok z cytryny, przykryj i duś ok. 7 min, aż warzywa będą miękkie, na koniec dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec rozgrzej patelnię grillową i smaż

Roślinna - blog wegański
DORSZ PO PROWANSALSKU 148

SKŁADNIKI :  2 filety z dorsza około 400 g  puszka pomidorów 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 marchew 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki(...)sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą. Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.  W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos bolognese 160

dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso(...)głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek. Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni. Do mięsa dodać pomidory, wino, cynamon, oregano i łyżeczkę mielonego pieprzu, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut. Dodać passatę pomidorową i mleko, dusić pod przykryciem około 90 minut. Dodać

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta z boczkiem 196

Cebulę i koperek drobno siekamy.  2. Boczek podsmażamy w garnku z grubym dnem aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Dodajemy kapustę, marchew i cebulę, podsmażamy chwilę, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając przez około 40 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 183

smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem.  Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około 10 minut. Dodajemy pieprz,zioła prowansalskie i sól. Całość dokładnie mieszamy.  Do miski dajemy śmietanę,jajka,mleko,natkę pietruszki,wegetę,pieprz,oregano oraz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domowy paprykarz 196

słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju (z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego). 2. Marchew obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do cebuli i dusimy ok. 10 min. 3. Łączymy warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) z ugotowanym ryżem, rozdrobnioną makrelą i koncentratem pomidorowym. 4. Paprykarz doprawiamy do smaku

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki zapiekane z mięsem z rosołu 175

pieczarki i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą

Ewusiowe Smaki
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 175

łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody ,żeby się nie przypalało , tak długo ,aż mięso będzie miękkie i rozpadające . Odstawiamy do wystygnięcia . Wątróbkę podsmażamy

Ogrodnik w podróży
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 158

wygodniej w garnku z gruby dnem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i  jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy startą na grubych oczkach marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy  na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut

KuchcikoweLove
Leczo warzywne z dynią 193

patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć około 2-3 minut, by rozpadła się na części, ale nie przypaliła. Ma jedynie trochę zmięknąć. Do cebuli dodać marchew oraz dynię, chwilę je podsmażyć, dodać szklankę wody, dusić kilka minut pod przykryciem. Po kilku minutach dodać paprykę oraz pomidory - całość doprawić, dodając sól, pieprz, gałkę, curry oraz wędzoną paprykę. Wszystko dokładnie przemieszać

Moje Qulinaria
Bigos z cukinii, patisonów i bobu 164

marchewki w plasterki Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy bób, podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno

greenscarf
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 186

obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z wątróbką i warzywami 203

patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki nie zmiękną. Dodajemy podsmażoną wątróbkę, ogórki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Smażone selery naciowe z marchewką i mandarynkami 385

łodygi selera naciowego1 marchew1 mandarynka1 łyżka oliwy100 ml wina białego wytrawnego1 łyżka soku z cytrynysól, gałka muszkatołowaWykonanie.Łodygi selera pokroić w 2-3 cm kawałki. Marchew w paski.Podsmażyć na oliwie, podlać winem i dusić do akceptowanej przez nas miękkości. Dorzucić cząstki mandarynek, posypać gałką muszkatołowa i momencik  smażyć. Smaczny dodatek do mięska drobiowego

Kulinarny karnet Christophera
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 439

łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Nerds Kitchen
Kurczak w jesiennych warzywach 268

jego smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki lub w kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone

Przysmaki Karolki