duszona marchew - 1101 przepisów (strona:15/74)

Jesienny gulasz z dynią i opieńkami 199

mięsa  gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny), około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni, 300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, słodka papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, olej do smażenia 1 czubata łyżka mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać(...)patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem. Na rozgrzanym oleju

Nie tylko w kuchni
Warzywny gar z ciecierzycą 147

ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku również, odparowuje). Po intensywnym odparowaniu wina, zmniejszamy ogień. Seler, marchew i buraki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić

gutfut
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 132

dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany  czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte  warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory  Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa  Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i  parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej

W królestwie smaków Beaty
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 240

połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić

Wegańska kuchnia orientalna
Bigos z młodej kapusty 208

pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso

Krakowskie smaki Ani
Azjatycka zupa pak choi 169

osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju

mojewypiekiinietylko
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 161

skórki , usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki ( nie wylewając wyciękającego z nich soku ).Na patelnię dolewamy pozostałą cześć oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , a następnie dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut.Po tym czasie dodajemy pomidory wraz z sokiem i wino.Dusimy ok. 10 – 12 minut a następnie doprawiamy sola

Ostra na Słodko
Krem kartoflano-ogórkowy 165

ptysiowy, np Brześć Wykonanie: W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Cebulę pokrój w kostkę - podsmaż na oleju, odrobinę posól. Ogórki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli - duś około 10 min - aż ogórki staną się szkliste. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub pokrój - ja starłam, żeby się szybciej ugotowały. Dodaj do ogórków, zalej

kolorowotorcikowo
Królik pieczony z warzywami 183

przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie(...)łyżka mąkisól, pieprz3 łyżki posiekanej pietruszkiPrzygotowanie:Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.Cebulę, pieczarki, marchew i seler smażymy na oleju około 8 minut. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania lub brytfanny. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy około 1 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietanę. Czekamy aż sos nabierze gęstej

Smakowity Blog Kulinarny
duszony udziec indyka z cebulą i marchewką... 445

szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymna gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnkudodać kucharka w płynie do smaku i pod przykryciem dusić do miękkości co jakiś czas podlać ciut wodąz wywaru zagęściłam sos śmietaną 18% wymieszaną z mąką - 1/2 kubka śmietany+ 2 łyżki mąki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 208

łyżki masła śmietana 18% Wykonanie: Masło rozgrzać na patelni. Pory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chwilę podsmażyć na maśle a później dusić do miękkości. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę oraz dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy pory i cebula zmiękną dodać je do wywaru. Gotować do miękkości jarzyn. Zupę

Krakowskie smaki Ani
Eintopf warzywny z kurczakiem 148

kurczaka się zetnie.    Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.    W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki

Pyry na Gaz
Wołowina duszona w czerwonym winie 273

warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego(...)usmażone kawałki umieścić w garnku, zalać wodą, żeby całkowicie przykryła mięso. Później dolać wino, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 1,5 godziny na małym ogniu. W między czasie cebulkę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na cztery i kroić w plastry grubości około 0,5 mm. Cebulę przesmażyć, po pewnym czasie dorzucić marchewkę i chwilę

Sajkofanka smaku
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 205

naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami  https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową(...)kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach . Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm . Umytego selera kroję w cienkie plasterki . Umytego i oczyszczonego z wierzchniej warstwy pora kroję w plasterki . Końcowe przygotowanie wieprzowiny duszonej z jarzynami : Na dużej patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 171

innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę i w małą kostkę pokrojoną marchew. Kiedy cebula z marchwią się zeszkli na górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania