duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:60/171)

Kapucha Rodzicielki czyli kapusta ze śmietaną 227

Odcedź kapustę. 4. Posiekaj koperek i szczypiorek.Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć koper, szczypior i pieprz. 5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię. Posól. Popieprz. 6. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec

U Fiolki
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 145

łyżki masła, 1 łyżka mąki, mały pęczek koperku, sól, pieprz WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, koperek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy szklanką wody, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotowujemy, przyprawiamy, dodajemy koperek, dusimy jeszcze chwilkę

słodki bratek
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 157

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Dodać drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną. • Przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 10 minut. • Na plastry wołowiny rozłożyć lekko przestudzony farsz i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek. • Roladki obsmażyć z każdej strony

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 161

oliwy Wykonanie: • Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. • Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. • Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić razem ok. 30 minut. • Pod koniec dodać mrożone warzywa i poddusić 10 minut. • Doprawić sosem sojowym i słodko-kwaśnym. • Dodać smietankę

To co kocham
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 197

smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut by papryka zmiękła a całość zaczęła się lekko karmelizować. Dodajemy kapustę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama

Dzieje kuchennej Wiewióry
GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY 177

przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem

słodki bratek
Modra kapusta. 147

kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki

Kuchnia Beaty
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 209

Odcedź kapustę. 4. Posiekaj koperek i szczypiorek.Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć koper, szczypior i pieprz. 5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię. Posól. Popieprz. 6. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości. W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty. 7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną 8. Na koniec

Fiolka w kuchni
Kaszotto z karkówką i warzywami 241

papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół. Kapustę i natkę siekamy. Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy paprykę i ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by patelnia nie była sucha (ale też żeby wszystko

R'n'G Kitchen
Kulebiak z kapustą i grzybami. 196

szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. Następnie grzyby odciskamy (wodę po grzybach zastawiamy), kroimy i dodajemy do cebulki.  Po tym dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy wodą po grzybach i dusimy ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawiamy i następnie studzimy.  Do wystudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jaja.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt

Kuchnia Łukasza
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 110

przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym

AZgotuj!
Ryż smażony z kapustą 158

koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną kapustę ,zalewamy bulionem (100 ml) i dusimy na wolnym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy ryż ,zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy do momentu ,gdy ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odparowujemy ,dodajemy posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 183

minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.   Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.  Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej

Takie tam pichcenie
Bigos pieczony po Bieszczadzku 158

Taki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie

Tradycyjna Kuchnia
mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 195

talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię