duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:113/171)

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej) 202

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.  1 kg szynki wieprzowej  1/4 białej kapusty  2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka  olej  1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy(...)kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, po czym wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny.  3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy

Szefowa kuchni
Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami 1877

klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. FARSZ Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut.  Odcedzamy. W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew. Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :) WYKONANIE Ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 152

kotleta na niego układamy kapustę pekińską ( przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty ). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek wylewamy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( około 30 -40 minut ). SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 183

muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz łyżka - dwie oleju do smażenia Jarmuż (kapustę toskańską) pozbawić zgrubień, pokroić na kawałki. Rozdrobnić również natkę pietruszki. Liście wrzucić do malaksera i rozdrobnić z niewielką ilością soli oraz czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić zawartość malaksera. Całość dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostudzenia. Nagrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 277

tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego

Kuchnia z widokiem na ogród
Schabowe inaczej 155

schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut

Eli Gotowanie
Klopsiki a'la gołąbki 198

mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 121

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby

królestwo garów
ŻEBERKA 98

lekko podsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę,posolić, podlać wodą, dusić do miękkości, mieszając aby cebula się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso z łatwością będzie odchodziło od kości, podawać. Ja do żeberek przygotowałam młode ziemniaki i surówkę z młodej kapusty

Kuchnia w opałach
Gołąbki z czerwonej kapusty i kaszy gryczanej 161

naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju 300-500ml bulionu Przygotowanie: 1. Kapuste obieramy z zewnętrznych(...)oczkach. 6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia,  kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek

FITBUuK
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 156

garnka, zalać wodą. Zagotować, dokładnie odszumować, dodać marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę. Cebulę zrumienić na palniku, przełożyć do garnka. Wrzucić liść i ziele. Gotować aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjąć mięso, bulion przecedzić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zagotować. Dusić około 15 minut, lekko przestudzić, potem przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier dodać do wywaru

Zasmakuj Kuchni
Dietetyczne gołąbki 142

odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać,  z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej

Kuchnia Beaty
MISZ - MASZ Z DUSZONĄ SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOCZEWICĄ 133

posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bitki wołowe w sosie własnym 254

wypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Udka duszone w warzywach z winem 109

tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem. Doprawić oregano, solą i pieprzem, dolać wino. Dusic bez przykrycia do chwili, gdy połowa sosu odparuje. Przykryć i dusić, aż udka będą miękkie

Kuchenne aromaty
Roladki z karkówki 1526

roladki zachowują swojego rodzaju elastyczność. Karkówka sama w sobie jest smacznym mięsem, nawet proste nadzienie roladek robi z potrawy wyjątkowe danie. Moje ulubione to roladki z karkówki z kiszoną kapustą i roladki z ogórkiem i serem. Jak zrobić mięciutkie roladki z karkówki? Przepis na roladki wieprzowe w sosie. Pomysł na roladki z karkówki z serem.   Zapraszam na przepis(...)się lekko zeszklą dodaj ponownie na patelnię roladki, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i wolno duś. Jeżeli po podsmażeniu cebuli uznasz, że tłuszczu jest za dużo, ostrożnie go usuń z patelni aby niepotrzebnie obciążał sosu i roladek.  Roladki razem z cebulą duś około 20 minut. Odkryj dodaj śmietanę, mieszając doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Dieta moja pasja
Młoda kapustka z warzywami-idealna na obiad 213

mnie w połączeniu z kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci...... Składnik: pół główki młodej kapusty pół kalafiora, cukinia(może być żółta i zielona) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory(...)łyżki koncentratu pomidorowego, kilka łyżek oleju pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy sól,pieprz ziołowy posiekana natka pietruszki i posiekany koperek można dodać również obgotowaną fasolkę szparagową pod koniec duszenia,ale ja akurat tym razem nie miałam) Przygotowanie: Marchewkę,pietruszkę-obieram ze skórki kroję w plasterki, kalafior w małe różyczki i razem wrzucam na osolony wrzątek i gotuję parę minut ,żeby

Swojskie jedzonko
Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 166

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz(...)odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlać do wywaru i chwilę zagotować. Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami z czym lubicie, jako dodatek polecam kapustę czerwoną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 165

dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy  liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść w tym miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy

vegetanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 113

tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu. Ja użyłam grzybów suszonych, jeśli(...)Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie

Życie ze smakiem
Szybkie duszaki 135

cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać przełożyć do gąsiorka lub naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku aż wszystko będzie miękkie

Pychotkaaa
Ryż carry z warzywami 129

marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz(...)carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą 138

będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm.  Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min. Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością

Weganka gotuje