 Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 158
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 158SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)doprawić solą i pieprzem. 3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym. 4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem
Dziś Ja gotuje Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 135
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 135garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać
Dziś Ja gotuje Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 265
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 265garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać
Dziś Ja gotuje Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 441
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 441dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Liście odsączyć z wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut
Smakołyki Asi Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1837
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1837Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły. 3. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 4. Mięso wraz
Gotowanie...to proste ! Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 243
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 243kuchni już ulatniają się niebywałe aroamaty, dzwonią garnki, stukają sztucce, talerzebrzęczą w popłochu. Każdy nadstawia ucha. O, już? Nareszcie coś pysznego!Gorący obiad podano na stół. KARKÓWKA DUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki(...)marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA
W kuchni Karmel-itki Kotlet zbójnicki 160
Kotlet zbójnicki 160groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli
Zasmakuj Kuchni Gołąbki w sosie pomidorowym 198
Gołąbki w sosie pomidorowym 198ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut. Życzę
Kulinarne życie Bitki wołowe z kaszą 275
Bitki wołowe z kaszą 275wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić. Wielbiciele gęstych i zawiesistych sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna Ziemniaki po żydowsku - przepis odświeżony 227
Ziemniaki po żydowsku - przepis odświeżony 227cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez godzinę
Kulinarne przemyslenia Piersi z kaczki z musem jabłkowym. 199
Piersi z kaczki z musem jabłkowym. 199dolewając resztę bulionu.Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie lekko odchodziło. Wyjmujemy piersi a kawałki cebuli i jabłek przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Polewamy nim piersi. Wiem że są zwolennicy piersi lekko surowych ale ja takich nie lubię i nie podaję swoim dzieciom.Kaczka najlepiej smakuje z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 308
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 308chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około
NaKońcuJęzyka Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 262
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 262kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek
mojewypiekiinietylko Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa) 228
Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa) 228patelni. Pora i kapustę drobno szatkujemy i razem z cebulą wrzucamy do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodajemy posiekany lubczyk oraz nać selera. Łączymy z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy. 2. Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez
Kuchnia w czekoladzie Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 233
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 233false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną wołowinę z cebulą podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu
R'n'G Kitchen ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 241
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 241dobierane w równych proporcjach, ewentualnie marchewki można dorzucić nieco więcej. Warzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski(...)smak" pisze tak: "Rosoły, a jest ich tak wiele, jak plemion, kontynentów, stref klimatycznych i dostępnych surowców, są od zarania dziejów zupą zup. Bywały lekiem na chore ciało i duszę. Nazywane różnie: wywarem, rosołem, bulionem, smakiem, zależnie od sposobu przyrządzania, składu i celu, w jakim go robiono. To cudowna i tajemnicza zupa. Ugotowana wedle zasad sztuki, powolutku i z miłością
wege i kropka Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 230
Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 230papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody, przekrywamy i dusimy, kiedy warzywa lekko
Mój pomysł na Warzywne gołąbki 236
Warzywne gołąbki 236obtoczenia Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju z obu stron. Bulion warzywny zagotować z koncentratem pomidorowym. Dodać kotlety i dusić około 30 minut na wolnym
Ewusiowe Smaki Gołąbki z sosem pomidorowym 257
Gołąbki z sosem pomidorowym 257zależności od kapusty, w garnku 50 - 80 minut, zaś w szybkowarze 40 - 50 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić stan ich ugotowania. sos pomidorowy: Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu
Kuchcik gotuje Gołąbki dla leniwych 255
Gołąbki dla leniwych 255olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę: cebulę jajko- połączyć z mięsem mielonym.Wymieszać. Formować jak na kotlety mielone. tak uformowane kotlety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze gotującej wody dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Powstałym "sosem" zalać mięso. Dusić na wolnym ogniu około
Garnkowe fanaberie Gołąbki bez zawijania 330
Gołąbki bez zawijania 330ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej cebuli, wbiłam jajka, wsypałam kaszę mannę, paprykę, sól, pieprz i wyrobiłam dokładnie ręką. Z gotowej masy uformowałam nieduże wałeczki, każdy obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony. Przesmażone ułożyłam w głębokim woku, zalałam je bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałą przesmażoną cebulkę. Dusiłam pod przykryciem
Blondynka Gotuje