duszona kapusta - 2562 przepisów (strona:114/171)

Paszteciki z kapustą i grzybami 118

tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu. Ja użyłam grzybów suszonych, jeśli(...)Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie

Życie ze smakiem
Szybkie duszaki 137

cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać przełożyć do gąsiorka lub naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku aż wszystko będzie miękkie

Pychotkaaa
Ryż carry z warzywami 130

marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz(...)carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy od razu z duszonym lub grillowanym mięsem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą 140

będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm.  Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min. Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością

Weganka gotuje
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 165

ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.Gotowe!Smacznego!Co z tą kaszą

Ostra na Słodko
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 166

oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Oszukane gołąbki 190

sól, pieprz.  Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć

Z miłości do słodkości
Kapuśniak po węgiersku 258

kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Golonki w piwie karmelowym 145

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni  .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki

Buniabaje w kuchni
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 114

poziomu „al dente”. Wystudź, przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów(...)końcu dodaj miąższ ziemniaczany, do smaku dopraw solą i pieprzem. Krok 4: Ziemniaki napełnij farszem. Smaż powoli na maśle klarowanym. Kiedy ziemniaki lekko się zrumienią, podlej delikatnie wodą, duś kilka minut pod przykryciem. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku podawaj ze świeżymi ziołami i pokruszoną bryndzą. Najstarsza na świecie działająca kopalna ropy naftowej Następny dzień to wizyta w Bóbrce w Muzeum Przemysłu

kuron.com.pl
Wigilia ludowa 103

wiernie, gdyż w materiałach źródłowych było mało szczegółowych informacji, dlatego momentami pozwalałem sobie na odrobinę finezji :) Kapusta na rzadko z grzybami i kaszą jęczmienną (okolice Łukowca) Składniki: - kapusta - grzyby suszone - kasza pęczak Wykonanie: Kaszę ugotować razem z grzybami. Dodać pokrojonej kapusty i gotować do miękkości. Kwaśne (okolice Sławkowa) Nazwa ciekawa, ale nie wiem jak miało to być kwaśne :) Składniki: - fasola(...)oczyszczona Wykonanie: Fasolę moczymy na noc w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, wymieniamy wodę i gotujemy. Śliwki kroimy i podsmażamy. Mieszamy z fasolą, dolewamy trochę wody oraz majeranku i dusimy, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki tłuczone (powiat ropczycki ) Składniki: - ziemniaki - cebula Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i tłuczemy lekko. Polewamy olejem z podsmażoną, pokrojoną drobno cebulą. Pasternak (okolice Łukowca) Składniki: - pasternak - jakieś

Kryzysowa Książka Kucharska
kotlety mielone z indyka z kapustą... 192

bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche paszteciki 156

jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać

W garach u Gosi
Młoda kapusta z marchewką 183

Młodą kapustkę duszoną z marchewką robi się bardzo szybko bo młode warzywa nie wymagają długiego gotowania. Taką kapustkę można zajadać samą z pieczywkiem lub ziemniakami jak również może być warzywnym dodatkiem do mięska. składniki: 1 duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku

Monia miesza i gotuje
Bitki schabowe w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną 242

gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy. W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości. Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Ja dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego

Zasmakuj Kuchni
Bigos 149

ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bigosu. Całość pierwszego dnia dusimy ok. 4 godziny na średnim ogniu. Drugiego dnia dodajemy pokrojone śliwki, jedną

Ania i Marcin gotują
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 247

minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję