PIECZONE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 186Wśród królujących na blogach pączków, oponek, chrustów i innych tłustoczwartkowych przepisów wrzucam coś na szybki obiad. Pieczone skrzydełka z kurczaka to moje drugie dziecko
Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MAKIEM 264lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać mak i wymieszać. Jeżeli masa twarogowa
Pieguskowa Kuchnia
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 170potrzeby wykładania ciastem boków. Ciasto jest dosyć luźne i nie bardzo da się je rozwałkować dlaczego trzeba je wygnieść. Na wyłożone ciasto ułożyć połowę jabłek - ustawiać rzędami plasterki. Posypać połową cukru, połową cynamonu i wszystkimi rodzynkami. Nie zostawiać rodzynek na koniec bo się przypalą. Na to wyłożyć drugą część jabłek, posypać resztą cukru i cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Ze smakiem bez glutenu
Wiosenna edycja Restaurant Week 2017 – degustacja w NOVO2 Square lounge bar 198wygląda fantastycznie w pięknych kolorach. Wspaniałe zakończenie posiłku. Drugi deser w menu to suflet Grand Marnier z prażonymi orzechami makadamia i syropem klonowym, równie pyszny jak pierwszy deser. Bardzo kremowy, puszysty, rozpływa się w ustach i jest to przepis autorski szefa kuchni. Polecam… Na danie główne mamy do wyboru: – Filet z kaczki sous vide
Mała Cukierenka
Ciastka kakaowe 228Mimo, że święta już za nami to nadal nie możemy się rozstać ze świątecznymi stempelkami do ciastek :) Dzieci co drugi dzień koniecznie chcą robić ciastka, by
Kolizje Smaków
Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem 251miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella . Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy
Słodkie okruszki
Ważne elementy szkolnego śniadania 195Odpowiednie śniadanie powinno pokryć zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne i odżywcze. NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY DRUGIEGO ŚNIADANIA: KANAPKA: powinna być wykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka(...)pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów dajmy do plecaka baton zbożowy lub herbatniki maślane. WODA: oczywiście również bardzo ważna. Może się znaleźć tutaj świeżo wyciśnięty sok z owoców, woda smakowa lub mineralna, a także soczek z kartoniku. NABIAŁ: doskonałe uzupełnienie śniadania. Dodają energii, a wapń wspiera
Gotuję Testuję
Kartacze 287taki smak kartacza zapamiętany przeze mnie z dzieciństwa. Danie jest nieco pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu by w efekcie końcowym cieszyć się ich smakiem. Proponuję pracę podzielić na dwa dni. Wieczorem obrać i ugotować część ziemniaków i przyprawić mięso na farsz, a na drugi dzień obrać i zetrzeć pozostałe ziemniaki, formować i gotować kartacze. Składniki
Kuchcik gotuje
Babeczki z cukinią i papyką 396oregano ;) Kiedy się upiekły, dzieci przebierały nogami i nie dały mi na spokojnie zrobić zdjęć. Co widać na załączonych obrazkach… łapki, do których klei się wszystko ;) Muffinek w wersji wytrawnej nie robiłam już bardzo dawno, a to przecież genialna sprawa i idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik
bistro mama
Orzeźwiający napój agrestowy z nutą mięty 230magiczne, bo z jednej strony blisko dużego miasta, a z drugiej strony z boku, w ciszy, z dala od zgiełku. Tam naprawdę czas płynie inaczej, wolniej. Siedzisz w ogrodzie i zapominasz o codzienności. Zaglądając ostatnio do ich ogródka podkradłam troszkę warzyw, czerwonego agrestu i mięty. Nie da się z niczym porównać takich swojskich, z własnego ogrodu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po bretońsku 161liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżka przyprawy do dań z fasoli łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oleju Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła. Kiełbasę obrać
Smakołyki Asi
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 378My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości
Karo in the Kitchen
Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem 260Placuszki twarogowe z karmelizowanym jabłkiem w cukrze kokosowym (10 placuszków) Są to na razie puki co dopiero drugie placuszki jakie prezentuję na swoim blogu. To dosyć dziwne, bo różnego rodzaju placuszki jadam kilka razy w tygodniu. Pierwsze jakie udostępniłam były z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem . Przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do spróbowania tych(...)jednego placuszka. Jabłko obierz i pokrój w półksiężyce. Na drugiej patelni umieść łyżeczkę cukru kokosowego z łyżką wody i pokrojonym jabłkiem i karmelizuj chwilę. Usmażone placuszki wyłóż na talerz, na wierz połóż karmelizowane jabłka i posyp pozostałą łyżeczką cukru kokosowego. Podawaj od razu. Kaloryczność: Całe danie ma 450 kalorii
Moja Micha
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 290krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste i dało się łatwo wałkować. Ciasto rozwałkowuje się na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrawa się krążki o średnicy około 5 cm. Następnie na środek każdego krążka nakłada się dżem, potem przykrywa się drugim krążkiem. Na koniec brzegi przygniata się palcem i powtórnie wykrawa się
Ciastka - domowe słodkości
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 184której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest
Kolorowy Przepisownik
Makaroniki z kremem porzeczkowym 206może dałam go za dużo w stosunku do jajek. Ja dałam 260 gr gotowego musu, gdybym dodała 180 gr, wówczas nie trzeba by było dodawać proszku budyniowego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników
moj przepis na
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 242Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając je od siebie, a jednocześnie podkreślając kremowy smak i gładkość. Po piąte: świeżość. Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne
Di gotuje
Langos czyli wspomnienie wakacji 231Langos czyli wspomnienie wakacji Langos to popularne danie na Węgrzech. Langos jedliśmy w tym roku w czasie urlopu na Węgrzech. Jedliśmy dwa rodzaje i powiem Wam, że były przepyszne. Pierwszy langos jakiego jedliśmy to wersja podstawowa czyli ze śmietaną, serem i czosnkiem. A drugi langos to opcja full wypas..czyli boczek
Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka z makaronem, brokułem i z sosem mięsnym 408czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie i proste zapiekanki to najlepszy sposób na szybki obiad, szczególnie jeśli musimy go przygotować wieczorem na dzień następny. Dlatego na pierwszym zdjęciu jest zapiekanka zaraz po zapieczeniu takim lekkim, a na drugim kolor jest delikatnie zmieniony, bo była podgrzewana przed samym obiadem dnia
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francja: Quiche Lorraine 197masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych, nawet wśród książąt, jak głosi plotka rozsmakował się w niej sam Karol III Wielki, książę Lotaryngii. Po II wojnie światowej Quiche zawędrowała na drugi brzeg Kanału La Manche i zyskała rzesze wielbicieli wśród Anglików, którzy
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z kaszą gryczaną. 382karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek
W kuchni u Moniki
Naleśniki "Bolognese" 243Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 207W zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest
mojewypiekiinietylko
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 309wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości
Kuchnia po mojemu
Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 220Ostatnio sytuacja obiadowa w domu niepewna - wołomińskie rozjazdy w trakcie. Ciężko wycelować - co ugotować, żeby się zjadło i nie stało, a z drugiej strony chwilę
Kuchnia po mojemu
Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 457Co powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne ? Prawie takie jak robiła wasza babcia . No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne
Jem więc Jestem
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 223odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać. Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę
Stare Gary
Babka piaskowo - makowa 243czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysypania formy W jednej misce dokładnie mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
borówkowe ciasto... 198/zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Na smutki - sernik. I Lana 219muszę się Wam wygadać. Wyobraźcie sobie dziewczynę, która pracuje dla danej firmy na dwóch różnych stanowiskach. Ma kontrakty tylko na telefon - jeśli jest potrzeba, dzwonią do niej. Jednak jeden z szefów docenia ją na tyle, że woła ją bardzo często, ma niemal stałą pensję. Jednak ta druga praca podoba jej się bardziej, kiedy więc dowiaduje się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 278Kupiłam kilogram, pół kilo przeznaczyłam na befsztyk tatarski, drugie pół na bitki . Nie każdy lubi takie surowizny, ale w naszym tatara jedzą wszyscy. Na blogu jest już przepis na tatara , ale wtedy dodałam do niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka zapiekane w kokilkach 228takie danie miałam ochotę już od bardzo dawna. Za każdym razem jak widziałam u kogoś na blogu, to ślinka mi ciekła na myśl jakie to musi być dobre. Ale po pierwsze ciągle nie miałam kokilek, a po drugie ( i to chyba ważniejsze) nie miałam chęci na długie rozgrzewanie piekarnika, żeby potem dwa jajka
Zdrowa Kuchnia Sowy
Babeczki czekoladowe z kremem malinowym 293kocha to jeden dzień w roku niczego nie zmieni, ale z drugiej strony wszyscy lubimy świętować, prawda ? Nie szykuję specjalnej kolacji z tej okazji, nie kupuję prezentów i nie oczekuję fajerwerków, ale i u mnie pojawiły się różowości. No cóż, niby nie lubię tych walentynek a jednak dałam się wkręcić... znowu... Żarłoczek mrucząc z zadowolenia powiedział, że takie bardzo
Smaczna Pyza
Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami 292Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka(...)razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie. Smacznego
https:KKuchniaMniam
Chatka Puchatka 5331ciasto, a raczej może deser kojarzy mi się głównie z dzieciństwem. Jak dobrze pamiętam, jadłam je kiedyś też z dodatkiem kostek galaretki w środku. Chatka Puchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne(...)dałam wiórki kokosowe, rodzynki i fistaszki) polewa : 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej
charlotte gotuje