drugie danie - 14640 przepisów (strona:290/976)

Francja: Quiche Lorraine 173

masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych, nawet wśród książąt, jak głosi plotka rozsmakował się w niej sam Karol III Wielki, książę Lotaryngii. Po II wojnie światowej Quiche zawędrowała na drugi brzeg Kanału La Manche i zyskała rzesze wielbicieli wśród Anglików, którzy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z kaszą gryczaną. 337

karton z kaszą, to moje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek

W kuchni u Moniki
Naleśniki "Bolognese" 224

Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 173

W zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest

mojewypiekiinietylko
Kalafior zapiekany z serem i szpinakiem, czyli bomba witaminowa w smacznej, obiadowej formie 277

wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem i układamy na wierzch drugą warstwę kalafiora. Posypujemy szczyptą szafranu dla uzyskania ładnego koloru. Zapiekamy przez ok kolejne 15-20 minut - dopóki kalafior nie zacznie się rumienić. Na kilka minut przed wyłączeniem posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Gdy się roztopi danie jest gotowe do podania. Zapiekanka lekka choć dzięki zawartości

Kuchnia po mojemu
Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 171

Ostatnio sytuacja obiadowa w domu niepewna - wołomińskie rozjazdy w trakcie. Ciężko wycelować - co ugotować, żeby się zjadło i nie stało, a z drugiej strony chwilę

Kuchnia po mojemu
Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 424

Co powiecie na stare, dobre, domowe marynaty warzywne ? Prawie takie jak robiła wasza babcia . No może niezupełnie takie same, ale coś w tym stylu. Są idealne

Jem więc Jestem
Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami 195

odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać. Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę.  Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę

Stare Gary
Babka piaskowo - makowa 218

czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysypania formy W jednej misce dokładnie mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
borówkowe ciasto... 174

/zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Na smutki - sernik. I Lana 192

muszę się Wam wygadać. Wyobraźcie sobie dziewczynę, która pracuje dla danej firmy na dwóch różnych stanowiskach. Ma kontrakty tylko na telefon - jeśli jest potrzeba, dzwonią do niej. Jednak jeden z szefów docenia ją na tyle, że woła ją bardzo często, ma niemal stałą pensję. Jednak ta druga praca podoba jej się bardziej, kiedy więc dowiaduje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 238

Kupiłam kilogram, pół kilo przeznaczyłam na befsztyk tatarski, drugie pół na bitki . Nie każdy lubi takie surowizny, ale w naszym tatara jedzą wszyscy. Na blogu jest już przepis na tatara , ale wtedy dodałam do niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka zapiekane w kokilkach 203

takie danie miałam ochotę już od bardzo dawna. Za każdym razem jak widziałam u kogoś na blogu, to ślinka mi ciekła na myśl jakie to musi być dobre. Ale po pierwsze ciągle nie miałam kokilek, a po drugie ( i to chyba ważniejsze) nie miałam chęci na długie rozgrzewanie piekarnika, żeby potem dwa jajka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babeczki czekoladowe z kremem malinowym 258

kocha to jeden dzień w roku niczego nie zmieni, ale z drugiej strony wszyscy lubimy świętować, prawda ? Nie szykuję specjalnej kolacji z tej okazji, nie kupuję prezentów i nie oczekuję fajerwerków, ale i u mnie pojawiły się różowości. No cóż, niby nie lubię tych walentynek a jednak dałam się wkręcić... znowu... Żarłoczek mrucząc z zadowolenia powiedział, że takie bardzo

Smaczna Pyza
Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami 257

Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka(...)razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie. Smacznego

https:KKuchniaMniam