sącząc wieczorny koktajlik poczytajcie sobie to: http://namoment.pl/?p=64 Będzie jeszcze druga część, nawet lepsza, niż pierwsza (widziałam brudnopis ;)), tak że polecam polubienie strony namoment.pl, bo gość ma jeszcze wiele do powiedzenia. W następnym wpisie jakieś ciacho? może tort? albo jakieś danie obiadowe? No właśnie - pytanie na dziś - co byście chcieli w następnym poście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBlaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozpalonego już grilla z pokrywą co da nam możliwość grillowania z termoobiegiem. Grillujemy 45-60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i grillujemy jeszcze tak z 20 minut przy czym pierwsza połowa pod pokrywka druga już bez. na koniec obficie posypując rozkruszonym serem feta. Podajemy na rukoli z dodatkiem
ClauditteMissCookingrodziców C, gdzie zebrała się spora część jego rodziny - babcia, dziadek, rodzeństwo z drugimi połówkami i dziećmi, wujkowie, ciotki... Jedliśmy, piliśmy, śpiewaliśmy świąteczne piosenki. Zapach grzanego wina drażnił nosy, śmiech odbijał się od ścian. Gabriel namiętnie kulał ze mną piłkę, a jego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym farszem. W wersji drugiej. Farsz rozłożyć w naczyniu do zapiekania, na farsz położyć pstrągi, skropić oliwą
Kulinarny karnet Christopherawodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe
Aga w kuchniZiemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie
prawdziwe jedzeniemielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością
Smaczne Zdrowejednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie lub kolacje dla dzieci idealne. Można także przygotował je jak te ślimaki - zwinąć w zawinięty rulon
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki z użytych warzyw. Aby tak było, warzywa powinny być pokrojone najlepiej w cienkie plastry (najlepiej się sprawdza mandolina), ale o jak największej(...)mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się już niebawem
Moja Delicjaautor bloga Kuchnia Gucia . Chleb robiłem z polowy składników. Wyszedł mi nieduży bochenek, który piekłem w foremce 20x11 cm. Kawę zastąpiłem ciemnym słodem, a czarnuszkę kminkiem, więc moja wersja dała w smaku taki chlebek trochę a la litewski. Pomimo swojej nazwy chleb upiekł się bardziej w kolorach jesiennych brązów niż czerni ;) W każdym razie bardzo smaczny i wart powtórzenia(...)przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości (ja wyrabiałem ciasto ręcznie ok.5 minut). Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna. Przekładamy do keksówki 20x11 cm. Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie. Chlebki smarujemy mokrymi rękoma
Przepisy na domowy ser i chlebmnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej) - 6 ząbków czosnku (może być cała główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki - przyprawa do dań meksykańskich - sól, - świeżo mielony pieprz - chili - słodka papryka w proszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne(...)posypać mielonym czosnkiem. Przewrócić na drugą stronę, doprawić. Smażymy do lekkiego przyrumienienia. W garnku rozgrzać oliwę i olej kokosowy (bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso, doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili
Smaczne Zdrowedanie jest gotowe, możemy dać sygnał dzwonkiem na obiad. Po chwili szef kuchni nałoży doprawione przez nas spaghetti i zaniesie je Silvio, który pojawi się w ogrodzie. Możecie zakraść się za murek i podsłuchać reakcji Caruso . W zależności czy użyliście trutki czy przeterminowanej puszki sosu Silvio będzie wkurzony lub bardzo zadowolony. W drugim przypadku(...)możemy po cichu zajść go od tyłu i zlikwidować. Chociaż warto spróbować jeszcze kilku innych opcji pozbycia się Silvio, gdyż znacznie przybliżają ciekawą historię tej postaci. Wracając do samego dania, oryginalne bolognese ( Ragù alla bolognese ) tak naprawdę często podawane jest z makaronem tagliatelle (Włosi uważają, że ten rodzaj lepiej „utrzymuje sos”). Mimo, że matka Caruso prawdopodobnie podawała
Nerds KitchenOstatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują(...)załapiemy...Bardzo delikatne i baaardzo smakowite ;-) U nas obowiązkowo z dodatkiem świeżo mielonego chili, w którym się ostatnio rozkochaliśmy na dobre, dodajemy prawie do wszystkiego- polecam, danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego
Smaczne Zdrowesię udał i jest przepyszny. Żeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem, że już nic nie jest mi straszne :) Składniki na 2 blaty bezowe: 6 białek w temperaturze pokojowej 300g drobnego(...)mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao
Motylkowa Kuchnia